keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Irti somestaMinä käytän säännöllisesti somea blogia pitämällä. Olen jonkun verran Facebookissa ja Instagramissa, mutta nyt olen noin kuukauden ajan postannut harvakseltaan. Olen jopa miettinyt niiden käytön lopettamista, mutta jokin niissä koukuttaa.

Yhä useampi, etenkin nuori, havahtuu tarkastelemaan kriittisesti suhdettaan someen ja jopa luopuu sen käytöstä kokonaan.Aluillaan on murros, jonka seurauksena someyhtiöt joutuvat puntaroimaan toimintatapojaan.


Facebookin ja muiden sosiaalisen median jättiyhtiöiden viestikanavat ovat hyvin merkittäviä nykyään. Niillä on paljon valtaa. Mutta huolta on herättänyt se, miten paljon Facebook saa etua eri alustoilta kerättävästä datasta ja sen yhdistelemisestä. Yhtiö ei ole kertonut selvästi sitä, miten se käyttää keräämiään tietomassoja.Esimerkiksi nämä asiat herättävät somen käyttäjissä huolta. Tämän vuoksi monet ovat jo päätyneet pimentämään itseltään Facebookin ja muut somen kanavat.


Nyt on käynnissä murroksen alkuvaihe. Yksittäiset ihmiset havahtuvat pohtimaan syvemmin, mitä some tekee heidän hyvinvoinnilleen ja kuinka suuri ote sillä on todellisuudessa heidän elämästään.On tutkittu, että sosiaalisella medialla on omaa hyvinvointia heikentävä vaikutus. Ihmiset vertaavat itseään muihin, eivätkä ole koskaan tyytyväisiä elämäänsä. Muilla tuntuu menevän niin hyvin, on kuvia lomamatkoilta ja selfieitä filtterin läpi. Etenkin nuorten tyttöjen ulkonäköpaineet kasvavat. Some voi ahmaista lähes kaiken vapaa-ajan.


Iso haaste liittyy siihen, että somea on aika vaikea käyttää sopivia määriä. Se koukuttaa ja passivoi.


Etenkin nuoret ajattelevat, että on ok vähentää somen käyttöä. Vähentämistä jopa ihaillaankin ja se voi olla hyvällä tavalla erottautumisen keino.


Somen liikakäyttö voi johtaa siihen, että tärkeiden ihmissuhteiden hoito jää hunningolle.


Sopivasti käytettynä some lisää sosiaalista vuorovaikutusta. Sillä voi jopa kokea yhteisöllisyyttä ja inspiroitua muista ihmisistä. Some voi olla myös yksinäisyyttä vähentävä seikka.

  Lähteet: Helsingin Sanomat 28.10.2021, kuvat Pexels1 kommentti:

  1. Hei, Jasmin. Otan haasteen vastaan. Julkaisen blogihaasteen maanantaina. Kiitos haasteesta!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!