perjantai 3. joulukuuta 2021

Aika moni syö maksansa sairaaksi


Yleensä ajatellaan, että maksakirroosi tulee vain alkoholista, mutta se voi tulla myös liiasta epäterveellisen ruoan syömisestä.


Sisätautien erikoislääkäri Perttu Arkkilan mukaan maksasairauksista on tullut jo kansantauti.20%:lla suomalaisista on rasvamaksa. 5%:lla rasvamaksa on tulehtunut, mikä ajan myötä johtaa maksakirroosiin. Suomalaiset ovat Euroopan kärkeä maksakirroosikuolemissa.


Maksasairaudet on totuttu liittämään vain alkoholiin, mutta myös rankka ylipaino ja aikuisiän diabetes altistavat niille. Rasvamaksa voi tulla jo lapselle ja nuorelle.


Ruokavaliossa pitäisi kartella erityisesti nopeasti imeytyviä sokereita ja hiilihydraatteja.Rasvamaksa muuttuu maksakirroosiksi hitaasti. Suomessa on tällä hetkellä 50 000 maksakirroosipotilasta ja siihen kuolee vuosittain 1200 ihmistä.

Ihmiset eivät osaa hakeutua hoitoon ajoissa. Hämähäkkiluomet kasvoissa ja ylävartalossa ovat punaisia ja näyttävät hämähäkeiltä. Ne ja voimakas väsymys voivat olla maksakirroosin oireita.


Maksakirroosiin ei ole parantavaa lääkettä.

Rasvamaksa voi parantua elämäntapamuutoksilla. Pitäisi välttää sokeria ja eläinrasvoja. Kuntoilla. Laihduttaa, jos ylipainoa on paljon. Mutta huom. ylipainoinen ihminenkin voi olla täysin terve.Minun mielestäni ihminen voi olla sellainen kuin on.Jotenkin karua, että maksa ei poksahda vain juopottelemalla vaan myös syöpöttelemällä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 19.10.2017, kuvat Pexels

7 kommenttia:

 1. moi , olen menossa juuri tänään lääkärille ja suurin ongelmani on maksaa, kun just olen syömällä hakenut sen korkeat arvot ... mitä ihmettä että just tänään tulin sun blogiisi ja löysin artikkelin maksasta, nyt osaan ehkä lääkärillekin selvittää ongelmani paremmin . Se artikkeli oli kun enkelin kosketus juuri tänään ja juuri nyt ennen menoa lääkärille . Ei juo alkoholia mutta ruokavalio on ollut huono ja painoa on aivan liika mutta se pudotus ei ole onnistunut kun vaan nyt 2 vuodessa 6 kiloa mutta sekin on parempi kun olisin lisännyt painoa Kiitos sinulle tänäsestä

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Nata. Olipas jännä yhteensattuma sinun lääkärille meno maksan takia ja minun postaukseni asiasta. Toivon, että lääkärillä sujui hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos , kaikki meni hyviin , hyvää advendinaikaa.

   Poista
  2. Hyvä kuulla Nata, että kaikki on ok. Samoin sinulle hyvää joulunodotusta.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Alkoholin ja lääkkeiden vaikutuksesta maksaan tiedetään jo melko yleisesti. Se, että rasvamaksan voi saada myös syömällä väärin oli minulle suhteellisen uutta tietoa. Vasta vähän aikaa sitten luin sitä koskevan artikkelin itsekin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minulle oli yllätys tuo, että paljon makeaa ja rasvaa syömällä voi saada rasvamaksan. Tuli tietty minulle luulotautiselle heti mieleen, että onkohan minulla jo rasvamaksa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!