perjantai 17. joulukuuta 2021

Kannattaako ravintolisiä käyttää?

 Jotkut ravintolisät todella vaikuttavat, mutta suurin osa ei. Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta melkein tyrmää niiden käytön: "Väestötasolla ajateltuna suomalaisilla ei ole puutetta mistään ravintoaineesta. Terve aikuinen ei yleensä tarvitse ravintolisiä."


Monien ravintolisien hyödyistä on lähinnä yksittäisiä tutkimuksia eikä aina niitäkään. Koettu hyöty voi perustua plaseboon: myönteiset odotukset tuntuvat myönteisinä vaikutuksina.


Valtaosa syö  ravintolisiä terveyden kannalta turhaan, mutta moni käyttää niitä: yli puolet miehistä ja kaksi kolmas osa naisista. Esimerkiksi moni luulee tarvitsevansa kalaöljyvalmisteita, jos ei syö kalaa, mutta omega 3-rasvahappoja saa kuitenkin esimerkiksi myös rypsiöljystä.Näyttöä on sinkin vaikutuksista. Se lyhentää flunssan kestoa. Tyrni vaikuttaa kuivasilmäisyyteen, mustikkauutteella edistetään silmänpohjan terveyttä, sekä korjataan kehon aineenvaihduntaa, ja karpalo- ja puolukkatuotteilla lievitetään virtsavaivoja.


D-vitamiini on osa osteoporoosin hoitoa. Rautalisä hoitaa anemiaa. Lisäksi ravintolisiä käytetään munuaissairauksissa, joittenkin epilepsialääkkeiden kanssa sekä lihavuusleikkauksen jälkeen, koska riski vitamiini- ja hivenainepuutoksille kasvaa.


D-vitamiini on tärkeää esimerkiksi sikiön luuston kehittymiselle, ja riittävä foolihappo vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa.Lähteet: Kauneus&Terveys 12/2021, kuvat PixabayEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!