lauantai 5. kesäkuuta 2021

Surutyöni 42.

 


Rakas Vera tyttäremme kuoli yllättäen 22-vuotiaana tammikuun alussa. Miten onkaan ikävä!  Kuolinsyytä ei löydetty perusteellisissa tutkimuksissa. Se oli ehkä äkkikuolema. Patologi sanoi, että se voi olla sydämen rytmihäiriö, mutta hän korosti, että se on vain oletus.Teen surutyötä.


Minä kirjoitan nyt näitä surutyöpostauksia hyvin nopeasti. Jostakin syystä. Surusta. Ei ole logiikkaa tai analyyttisyyttä.


Minulla oli ylävatsa hyvin kipeä muutaman päivän. Lievästi luulotautisena ihmisenä olin varma, että minulla on haimasyöpä. Näin oikein mielikuvissani kuinka syöpä kasvoi ja rehotti. Kerroin tästä miehelleni ja yhdelle ystävälleni, ja molemmat käskivät mennä lääkäriin. Miehelle sanoin, etten mene, koska haimasyöpää ei yleensä pystytä parantamaan. Minä kuolen. 


Nämä kuoleman ajatukset liittyvät Veraan. Tiedostamattomasti haluaisin hänen luokseen. Taivaaseen tai toiseen tietoisuuden tasoon. On niin ikävä Veraa.


Yhtenä päivänä taas hästäsin moneen suuntaan. Kylvin jossakin vaiheessa leijonankitaa ruukkuun. Sitten en muistanut mihin ruukkuihin. Samoten tajuan nyt, että olin kylvänyt auringokukkaa ja unikkoa samaan ruukkuun. Etsin unikkoa, mutta en löytänyt. Sitten ymmärsin, että kitkin ne pois auringonkukkaruukusta. Luulin niitä rikkaruohoiksi.


Eilen liikuin liian moneen suuntaan. Imuroin tupakeittiötä ja jauhoin samalla haukea lihamyllyllä haukipyöryköihin. Sydän läpätti, ja tietty ajattelin, että minulle on tullut verenpainetauti. Miehellä on verenpainemittari, koska hänellä on verenpainetauti ja lääkitys siihen.


Kerroin tästä miehelle ja pyysin häntä mittaamaan verenpaineeni. Eihän sitä ollut. Mittaustulos oli 110/68. Pulssi sen sijaan oli korkeahko 80, kun se yleensä on 55. Ja tämä johtui vaan häseltämisestä ja kohkaamisesta. Pyysin taas miestä nyt lämmittämään puusaunan, että rauhoittuisin. Tulinkin raukeaksi, eikä tehnyt mieli kuin rentoutua lisää katsomalla Netflixistä Woody Allenin elokuvia ja sitten lukea.


Eilen aloin sitten tehdä talven polttopuita. Katkon lautoja ja rimoja sirkkelillä. Tykkään tästä hommasta. Tykkään siitäkin, kun hiki valuu kasvoilta ja koko kehosta.


Tilasin hyvän muotoutuvan tyynyn Zalando Loungesta 50% prosentin alennuksella. Paketti tuli, ja kärsimättömästi ja nopeasti avasin sen leikkuuveitsellä. Nostin tyynyn laatikosta ja huomasin halkaisseeni sen. Täytteet  pursuivat ulos.Yritin ommella sitä, mutta olen surkea käsitöissä, enkä saanut ommeltua sitä kokonaan. Ompelin  vähän matkaa keskeltä tyynyä ja toivoin, että ommel pitäisi sitä kasassa. Saas nähdä.


Hästäämällä ja kohkaamisella pakenen nyt surua, mutta toisaalta olen aina ollut kärsimätön.  En ole enää lamaantunut. Ehkä on hyvä näin. Tyydyn oikeuslääkäri-patologin käsitykseen, ettei Veran kuolemaan ole varsinaista syytä.


Siiri-kissimme on päässyt ulos nyt pari kuukautta. Hän on ruvennut mouruamaan samalla tavalla kuin maaliskuussa. Ehkä hän kutsuu sulhasta. Siiriä ei ole leikattu. Nyt miehen kanssa kummallakaan ei ole voimia viedä häntä eläinlääkärille leikattavaksi. Voimia surussamme ei kertakaikkiaan ole. Kumpikaan meistä ei jaksaisi valvoa, ettei Siiri pääsisi kiinni leikkausompeleisiin. Siiri on ovela ja älykäs villikissan jälkeläinen, saatu löytöeläintalosta.

Siiri kellii.Miehen ja minun toiminta on tietysti vastuutonta. Entä jos Siiri synnyttää? Saammeko järjestettyä pennuille uuden kodin? Ainakin yhden pitäisimme itsellämme. Laittaisimme ilmoituksen paikallisille ostaa-myy nettisivuille. Olen nähnyt siellä ilmoituksia kissanpennuista.


Toisaalta Siirin synnytys ja suloiset kissanpennut toisivat jonkinlaista toivoa elämäämme. Olemme miltei kokonaan vailla toivoa. Se ja uskallus elää täyttä elämää katosivat Veran kuoleman myötä.

Tämä on vanha kuva . Vera sai virvelillä hauen. Me tehtiin asioita niin paljon yhdessä. Oli ihanaa kalastaa Veran kanssa. Tällä kertaa ei ollut kännykkää mukanani        kalastusretkellä - en ylipäätänsä pidä sitä aina mukanani -  ja sain nyt kaksi haukea. Tämä ei ole kalajuttu.11 kommenttia:

 1. Kurjaa kuulla, ettei syytä löydetty. Aina kaikkeen ei löydy selitystä. Se yksi koulupoikakin koki äkki kuoleman tosta noin vaan liikuntatunnilla, jos muistat tapauksen. Äkkikuolema lienee suhteellisen yleinen. Kuolema voi olla ns. luonnollinen, vaikka on nuori. Tuttavani kuoli nuorena ja hänen raportissa luki "luonnollinen", oli vaan lyhytikäinen. Olisi varmasti helpompi kestää tilanne, jos tietäisi jonkun syyn, mutta uskon, että tähänkin lopputulokseen voi sopeutua. Voimia teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Alan kyllä sopeutua tähän, ettei Veran kuolemalle löydy selitystä. Se kai onkin yksi selitys. En voi muuta, kun hyväksyä asian. Odotimme niin pitkään - viisi kuukautta - kuolinsyyraporttia, että olin hyvin varma, että kuolema selitettäisiin. Johonkin loppuu tieteen raja. Sillä rajalla olemme miehen kanssa.

   Poista
 2. "Yleistä Suomessa sydänperäisen odottamattoman äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5 000–10 000 henkeä. Jopa puolet sydänperäisistä kuolemista on äkillisiä ja äkkikuolema on valitettavan usein sydänsairauden ”ensimmäinen oire”. Äkkikuolema johtuu useimmiten ”sydänpysähdyksestä” eli vaikeasta rytmihäiriöstä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi.On lohdullista lukea tuo lainauksesi. Että tällaista tapahtuu. Että ihminen voi kuolla tuosta vain. Soitan ehkä huomenna patologille ja yritän pusertaa häneltä edes jonkinlaisen selityksen. Tiedän, että se on turhaa. Mutta minun pitää jotenkin toimia.

   Poista
 3. Jos sulla on jatkuva häslinki päällä, sydän takoo etkä voi keskittyä, niin pyydä lekurilta kilpirauhaskokeet. Kuulostais kilpparin liikatoiminnalta. Se on vaon verikoe. Mä olin just tuollainen liikatoiminnassani. Tosin pulssi oli 100, meni vähän pitkäksi.
  Sun pitää vain hyväksyä tapahtunut. Veralla on asiat hyvin. Kyllä sinäkin ajallas tasaannut. Ole itelles armollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on akuutin traumaattisen stressin oireet. Ne menee ohi, mutta vaatii mieleltä sopeuttamista. Onneksi olet ope ja sulla open loma. Aika auttaa. Sinä selviät, tiedäthän sen?

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja tyroksiinilääkitys siihen. Joudun melkein aina säätämään lääkitystäni verikokeiden jälkeen. On joko liikatoiminnan tai vajaatoiminnan puolella, melkein koskaan ei tasaista.

   Minä kyllä jotenkin hyväksyn jo Veran kuoleman ja olen matkalla surun käsittelyvaiheessa. Ja voihan tämä olla myös tuo akuutti traumaattinen stressi.

   Poista
 4. Hei se tyyny, joka tuli töpättyä. Tuol tavarataloissa ja ompeluliikkeissä oli ainakin ennen sellaista tekstiiliteipin kaltaista, arkkeja. Niillä mä paikkasin ja kuroin mun poikien risat haalarit ym. tamineet. Kätsää käyttää. Leikkaa reippaasti kunnon kaistaleen, ottaa sen liimapinnan suojuksen pois ja liimaa paikan paikalleen. Kysy jos sellaista vielä olisi. Mun poikien haalarikaudesta om kyllä melkein 20 vuotta, mut hyvin toimi. Joskus persaukset oli puhki ja mä vaan paikkasin tolla jutulla, jos tiesin et ne menee pieneks kuitenkin kohta. En osaa minäkään ommella. Ihme nyhräämistä se on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Ja kiitos vinkistä. Tuo teippi palutui näin mieleeni. Olen joskus kauan sitten lyhentänyt verhot sillä ja melkein onnistuin. Taidankin seuraavalla kaupunkireissulla käydä Eurokankaassa kysymässä teippiä. Ompeleeni eivät pysyneet kasassa. Pitihän sen arvata.

   Poista
 5. Häsääminen kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta kuin se, että olisit vielä lamaantunut.
  Tekevälle sattuu, sanottiin ennen. Joskus ehkä vielä naurat tyynyjutulle.
  Hyvä juttu, että saatoitte tarkistaa kuitenkin verenpaineesi.
  Suloinen Siiri <3 Täällä päin on aika-ajoin pulaa kissanpennuista. Isoja kyllä saisi löytöeläintalosta.
  Kaikkea hyvää uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Kirsti kommentistasi. Minustakin kaikenlainen puuhailu ja kohkaaminen on parempi kuin lamaannus, vaikka pulssi nousee. Tyynyn ompeleeni ei pitänyt, ehkä vielä nauran asialle.

  Täällä on sama, ettei kissanpentuja juuri löydy. Leikattaisiinkohan kissat nykyisin useammin kuin ennen? Muistan lapsuudestani, että aina oli joku kolli pihalla luuhaamassa, ja etenkin nartut oli leikkaamatta. Penuja syntyi tasaisin välein. Siirikin on löytöeläintalosta. Hyvää alkavaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!