torstai 24. kesäkuuta 2021

Miten olla energiavarkaan kanssa?


 

Minä olen jo joskus aikaisemmin kirjoitellut tänne blogiin energiavarkaasta. Minä ystävystyin erään henkilön kanssa, joka alkoi hallita suhdettamme. Jouduin kuuntelemaan häntä tuntikausia. Puhuttiin vain hänestä. Elin kiireistä pikkulapsiarkea, ja tämä ihminen halusi aivan liikaa aikaani ja  energiaani. Tulin uuvuksiin.


Lopulta ymmärsin, että hän on narsisti, mutta tästä vei vielä kauan aikaa suhteemme katkaisuun. Lopulta en nähnyt muuta mahdollisuutta kuin katkaista suhteen. Se oli surullista, mutta olin käyttänyt jo kaikki keinoni suhteen normalisoittamiseen.


Energiavaras vie energiaa toiselta puhumalla lakkaamatta, valittamalla kaikesta ja kadehtimalla. Hän on yleensä rajaton ihminen, joka jatkaa tyylillään niin kauan kuin se sallitaan.


Yleensä ystävän tapaaminen piristää, mutta energiavarkaan tapaaminen väsyttää ja uuvuttaa. Lyhyeksi tarkoitettu kahvittelu tai puhelu venyy tuntikausiksi. Energiavaras puhuu lähinnä itsestään, ja muista ihmisistä hänellä on usein kärkkäitä, negatiivisia kommentteja. Hän kertoo ongelmistaan dramaattisesti. Elämässä yleensä hän huomaa epäkohdat ja vaikeudet.Osa energiavarkaista ovat niin sanottuja "puhumojia". He puhuvat kaiken aikaa yleensä suurella ja hiukan ahdistussävytteisellä äänellä. Puhe ei ole vuorovaikutteista kuulijan kanssa. Mutta puhetulvaan voi myös puuttua selkeästi katkaisemalla sen. Tai sanomalla että minulla on viisi minuuttia aikaa.


Yksi energiavarkaan alalaji on elämään kielteisesti suhtautuvat ihmiset, pahanilmanlinnut. Nämä "jarrutajat" sanovat kaikkeen, ettei kannata, ei kannata kehittää tai suunnitella. He elävät jatkuvassa vastarinnassa ja merkitysten vähättelyssä. Jarruttajalta voi pyytää pesrusteluja kielteiseen kantaansa. Kielteisiin perusteluihin voi sanoa, että itse on eri mieltä ja kokee asian eri tavalla.
Kateellinen energiavaras voi olla hyvinkin ilkeä mitätöidessään kadehtimansa ihmisen arvoa. Hän osaa iskeä heikkoon kohtaan. Olisi hyvä oppia tunnistamaan ja käsittelemään itseen kohdistuva kateus, ettei se jarruttaisi tai halvaannuttaisi omaa elämää. Yksi suoja on olla tietoinen omista heikkouksista ja hyväksyä ne. Paradoksaalisesti  vapauttavin keino on olla empaattinen kateellista kohtaan.

 

Energiavarkaan tapaamiseen voi myös valmistautua ajatuksella, että minäpä seuraan suurella mielenkiinnolla ja kuuntelen, mitä sanottavaa hänellä on tällä kertaa, mistä hän valittaa, mitä hän kritisoi. Vaihtoehtoinen näkökulma yleensä auttaa, ja hankalaakin käytöstä, voi tarkastella eri näkökulmista. Mutta tämä ei välttämättä aina toimi, ja energiavaras jatkaa manipulointiaan. Tällöin parhainta itselle on katkaista välit energiavarkaaseen.
Lähteet: Voi hyvin 5/2021, kuvat omat

  

6 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat.
  Varmaan me kaikki olemme jossain elämämme vaiheessa törmänneet näihin energiavarkaisiin.
  Harmi, että suhteen katkaiseminen lisää vain näiden henkilöiden negatiivisuutta, jonka sitten seuraava "uhri" saa tuta.
  Oikein hyvää juhannusta Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Juu, näitä energiavarkaita on ollut tosiaankin kaikilla, mutta suhteen katkaiseminen on ollut vaikeaa. On hyvin totta tuo, että suhteen katkaiseminen lisää henkilön negatiivisuutta. Voi tulla pahakin riita, ja negatiivisuus siirtyy energiasyöpön seuraaviin ihmissuhteisiin.

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu!

  Olen tuntenut elämässäni muutaman kuvailemasi energiavarkaan. Nuorempana olin niin "kiltti" (lue: nössykkä), etten osannut kieltäytyä esim. kahvitteluista tai puheluista, joiden jälkeen olin aina tosi loppuunajettu, tyhjä. Miehelleni puhuin aina "vampyyriystävistäni", jotka imevät minusta kaiken mehun. Jotenkin vedin oikein puoleeni tuollaisia tyyppejä.

  Vasta nyt vanhempana olen oppinut sanomaan ei ja katkaisemaan välit energiavarkaisiin. Ei sellainen suhde ole kunnollista ystävyyttä! Ystävyys antaa ja ottaa, toimii molempiin suuntiin ja oikean ystävän tapaamisen jälkeen olo on energinen. Ja oikea ystävä ymmärtää myös, jos ei aina jaksa tavata- se on ihan ok eikä siitä tarvitse suuttua. Toki yritän lopettaa myrkylliset suhteet silti mahdollisimman nätisti.

  Hyvää juhannusta Sinulle ja paljon voimia!

  VastaaPoista
 3. Kiitos NK kommentistasi. Loistava tuo, minkä olet keksinyt: vampyyriystävä. Tosiaankin tapaamisen jälkeen on olo loppuunajettu ja tyhjä, jos ystävä on vampyyriystävä.

  Minusta tuntuu, että monilla ei nuoruudessa ollut keinoja lopettaa ystävyyttä. Minullakin oli niin. Nuoruudessa sitä etsii itseään ja muodostaa identiteettiä, ja ei uskalla lopettaa ystävyyttä energiavarkaan kanssa.

  Sinulla on ollut monta vampyyriystävää. Minulla on ollut vain tämä yksi. Minunkin mielestä ystävyys on hyvä katkaista nätisti. Ei synny mitään turhaa draamaa, joka vielä kuormittaisi itseä sen jälkeen. Kiitos voimien toivottamisesta.

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus, aina ajankohtainen!
  Tuli heti mieleen entinen ystävä, jonka kanssa ei ollut lainkaan vuorovaikutteista keskustelua tai yhdessä oloa. Kaikki keskittyi tähän henkilöön. Hän oli aina oikeassa, kärkäs neuvomaan ja oli yhteydessä vain kun tarvitsi kuuntelijaa tai apua. Kun hänellä meni ns. hyvin, ei hänestä kuulunut mitään. Eikä häntä kiinnostanut toisen asiat pätkääkään. Onneksi on nykyisin poissa elämästäni kokonaan.
  Jotain opin - luottamaan enemmän ensivaikutelmaan ja sanomaan "ei".

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Sinun ystäväsi on ollut se aito energiasyöppö! Jotenkin tulee mieleen näitä kommentteja lukiessa, että kyllä vaan me naiset osaamme olla rohkeita katkaisemalla suhteen energiavarkaaseen.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!