maanantai 26. lokakuuta 2020

Kateus somessa

 


Kadehtiminen koskettaa kaikkia, ja lisääntyneen sometuksen myötä altistuneiden määrä vain kasvaa. Torjumisen sijaan kannattaa pysähtyä kateuden äärelle ja miettiä, puuttuuko omasta elämästäni jotakin; juuri sitä mitä kadehdin.


Kateus on tutkitusti yksi yleisimpiä somen käytön herättämä tunteita, mutta kadehtiminen on vaiettu aihe. Syynä on tähän kiellettyyn tunteeseen liittyvä häpeä.


Kateus on aina leimattu kielteiseksi tunteeksi, mutta kaikilla tunteilla on tarkoituksensa. Siksi ne ovat säilyneet evoluutiossa. Sen sijaan meidän kulttuuri uhkuu nykyään positiivista ajattelua, tunteiden pitäisi olla aina vain positiivisia. Tähän meitä johdattaa lukuisat self help-kirjat, erilaiset valmennukset, podcastit, blogit ja muu somesisältö.




Vain myönteisiin tunteisiin takertuminen on kuitenkin tunnesäätelylle haitallista. Missä ovat hankalien tunteiden self help-oppaat? Tunteitaan ei voi valita kuin karkkikaupassa. Hyvä mielenterveys ja tasapaino kiteytyy koko tunteiden kirjon sallimiseen ja tuntemiseen.


Pidempään jatkuessaan voimakas kadehtiminen saattaa ilmetä tunnistettavina tekoina, kuten  juoruiluna,  juonittelemisena. Somessa kiusaamisena ja vihapuheena. Jotta kateus ei jyllää mielessä ahdistavana möykkynä, pitää tunnistaa, mistä tunne syntyy ja miten sitä voisi fiksusti jäsennellä.



Luulisi, että somessa merkkivaatteet ja luksusautot olisivat oikeita kateusmagneetteja, mutta ei ole. Materia ei herätä yhtä paljon kateutta kuin tunnekokemukset. Ja sellaisia tunteita on somessa mielin määrin.


Kuva, jossa kilistellään läheisten kanssa yhdistyy välittömästi läheisyyteen, kiintymykseen ja rentouteen. Ne voivat olla juuri niitä asioita, joista kadehtija on jäänyt paitsi ja joita kaipaisi omaan elämään.



Tutkimusten mukaan passiivinen somen käyttö eli selailu ja muiden päivitysten seuraaminen tuottaa helpommin kateutta ja tyytymättömyyttä elämään. Aktiivinen osallistuminen ja sisällön tuotanto ei näytä johtavan kateuteen yhtä helposti.


Vaikka kateellinen esitetään usein ikävänä, katkerana ämmänä, pohjimmiltaan kateutta tuntee kaikki ihmiset.






Lähteet; Hyvä terveys12/20, kuvat omat   

6 kommenttia:

  1. Ihan varmasti kateutta tuntee kaikki ja kateus voi olla aivan mahtava voimavara, ponnahduslauta, jos tuokin, niin minäkin ja tekee kahta ahkerammin töitä.

    Silti on todella vaikeaa ymmärtää tiettyä tiedostamatonta kateussa, jossa ihminen purkaa kateuttaan vaikka somessa vihakirjoituksena. Kun voisi keskittyä parantamaan omaa elämäänsä ja vihahan luo nimenomaan huonoa oloa itselle. Mutta toki saattaa olla ihmisiä, jotka jäävät myös vihan kierteeseen.

    Kateus todella voi olla voimavara tai katkeruuden lähde. Ihminen joka tuntee itsensä hyvin, osaa tunnistaa kateuden tunteet ja kanavoida ne oikein.

    Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Hyvin mielenkiintoinen näkökulma sinulla. Että kateus voi olla voimavara ja ponnahduslauta. Voi, kun kaikki ajattellisivat niin, ei olisi enää myrkyllistä kateutta. Kaikki eivät osaa kanavoida kateutta oikein ja he katkeroituvat ja voivat alkaa kiusata kateuden kohdetta somessa. Viha tosiaankin myrkyttää ihmistä. Sitä tunnetta on raskas kantaa ja kanavoida kehittävästi. Vihainen ihminen ei voi elää mielekästä elämää. Näin syntyy vihapuhe ja kiusaaminen.

      Poista
  2. Kun tunnistaa oman kateuden-tunteen, yleensä sitä seuraa välitön häpeäntunne. Minä olen ihaillen kadehtinut lahjakkaiden ihmisten taitoja esimerkiksi kaunista lauluääntä. Luulen, että passiivisuus lisää kateutta myös somen ulkopuolella.
    Mukavaa tätä viikkoa Marja!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kirsti kommentistasi. Kateus ja häpeä siitä kuuluu joskus kaikkien elämään. Häpeä estää kateuden toiminnallistumisen pahuudeksi niin sanotulla terveellä ihmisellä. Häpeä ja syyllisyys ovat säilyneet evoluutiossa ja niillä on merkityksensä. Ne ovat pitäneet lauman yhtenäisenä. Minäkin olen muuten kateellinen hyville laulajille. Nuorena lauloin ja karjuin punkyhtyeessä. Olen miettinyt myös laulun opettelua kansalaisopistossa. Ehkäpä jonakin syksynä uskaltaudun.

    VastaaPoista
  4. Allekirjoitan. Ja ihmettelen miksi olla kateellinen toiselle jostain, kun koko maailma on auki jokaiselle! Sen kuin vain alkaa tehdä töitä haluamansa eteen!

    Ihana kirjoitus <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Niinpä, maailma on tosiaan avoin, jos on tarpeeksi rohkeutta ja on terve. Emme ole yhtä vahvoja kaikki monestakin syystä. Hyvää torstai päivää sinulle.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!