Suomessa syödään yhä vähemmän hiilihydraatteja. Leivän syömistä jopa vältellään painonnousun pelossa. Aivan turhaan. Väitöskirjatutkimus osoitti, että todennäköisesti lihavia ovat ne, jotka saavat ruoastaan vähiten hiilihydraatteja.
Nykyisin monet syövät paljon proteiinia ja välttelevät hiilihydraatteja. Tätä on muun muassa karppausruokavalio, jonka idea runsaasta proteiinista on jäänyt ihmisten mieleen, vaikka karppauksen suosio on sinänsä vähentynyt.
Tutkimuksessa selvitettiin myös lisätyn sokerin ja luontaisista lähteistä saadun sokerin osuutta ruokavaliossa.
Etenkin nuoret saavat paljon lisättyä sokeria. Joidenkin ruokailutavat ovat hyvin epäterveellisiä. Juodaan limsoja, energiajuomia; syödään karkkia. Nuoret saavat myös vähemmän kuituja. Ja syövät vähemmän kasviksia, hedelmiä, ruista ja kalaa kuin ne, joiden lisätyn sokerin saanti oli vähäistä.
Kuluttajien on hyvin vaikea selvittää, missä elintarvikkeissa on lisättyä sokeria ja kuinka paljon. Laki ei vaadi sitä erikseen mainitsemaan.
Painonhallinnan kannalta hiilihydraatteja on turha demonisoida. Tutkimuksen tulokset korostavat myös, että hiilihydraattien laatu on tärkeämpää kuin niiden määrä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 10.6.2018, kuvat Pixabay
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!