Mutta epätoivoinen rakkaus on varmaankin kaikille tuttua ainakin elokuvissa. Hahmon rintaa riipii saavuttamaton rakkaus. Hullaantuminen voi olla tuttua myös omassa elämässä, kun pää täyttyy tunteiden kohteesta ja pilvilinnoista.
Joskus hullaantumisessa kyse voi olla limerenssistä. Käsite on vielä melko tuntematon, toteavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori, psykiatrian dosentti Timo Partonen ja psykoterapeutti, psykologi Sanna Aulankoski.
Limerenssiin on perehdytty yhdysvaltaltalaispsykologi Dorothy Tennovin kirjassa Love and Limerence jo vuonna 1979."On hyvin yleistä, että vähänkään samansuuntaista ilmiötä alataan kuvailla yhdellä ja samalla termillä", Partonen sanoo. Millainen tahansa ihastuminen ei ole limerenssiä. Siihen kuuluu olennaisesti pakkomielteisyys.
Limerenssissä tunteiden kohde täyttää pakkomieleisen ihmisen ajatukset. Suuri osa ajasta uppoaa suunnitelmiin siitä, miten ihastuksen kanssa voisi päästä kontaktiin ja miten häneltä voisi saada myönteistä huomiota.
Limerentti haaveilee yhteisestä elämästä ja muistelee tilanteita, joissa tunteiden kohteen kanssa on syntynyt jonkinlainen kontakti. Hän saattaa katsella valokuvia tai selata tietoja ihastuksestaan esimerkiksi somesta. Tunteiden kohde tuntuu "ainutlaatuisen ihmeelliseltä" Aulankoski toteaa. "Toisin sanoen kyse on rakastumisesta", Aulankoski sanoo.
Tästä Partonen on eri mieltä. Hänen mukaansa rakastuminen ja limerenssi ovat eri asioita. "Jos rakastuminen saa pakko-oireisia piirteitä, usein ainakin alussa on saatu toiselta vastakaikua", Partonen sanoo. " Limerenssiin ei liity vastakaikua, vaan siinä hullaantuminen on vain yksipuolista.
Partosen mukaan limerenssiä ylläpitää ilmassa leijaileva epävarmuus siitä, voisiko rakkauden kohde vastata tunteisiin - jos ei nyt ehkä joskus myöhemmin. Vaikka tunteisiin vastaamisen mahdollisuus olisi pieni, mahdollisuus on kuitenkin olemassa.
Näkemykset limerenssin yhtymäkohdista eroaa siksi, että rakastuminen-sanaa käytetään joskus väärin, Aulakoski pohtii. "Se on myös vähän tabu. Ideaalihan on, että ihmiset kohtaavat ja rakastuvat yhtä intohimoisesti toisiinsa. Pikkuhiljaa rakastuminen muuttuu rakastamiseksi. Tämän mallikertomuksen mukaan haluttaisiin elää", hän sanoo.
Useimmiten tunteiden vahvuus vaihtelee osapuolten välillä, yksi voi aluksi olla vain ihastunut ja toinen rakastunut. Suhteesta voi silti muovautua hyvä ja rakastava. Vastakaikua, toisin sanoin jotakin myönteistä on oltava, jotta limerenssi pysyy yllä.
"Mutta vastakaiuksi saatetaan tulkita tekoja, jotka eivät todellisuudessa ole vastaus tunteisiin. Lisäksi limerenssin aiheuttama harha saattaa olla niin suuri, ettei uskota, vaikka toinen viestisikin kiinnostuksen puutetta."
Tämä erottaa ihastumisen limerenssistä. Ihastunut tulkitsee vastakaikua todellisemmin siksi, ettei hän ole pakkomielteen vallassa.
Limerenssi voi kestää vuosia, tyypillisesti vuodesta kahteen, kenties jopa kolmeen vuoteen. "Jos tiedostaa, ettei tilanne tule johtamaan suhteeseen, kannattaa hankkiutua eroon kaikesta kontaktista tunteiden kohteeseen. Ettei näkisi häntä tai kuulisi hänestä mitään", Aulankoski sanoo.
Tehokas tapa limerenssin loppumiseen voi olla myös seuraava rakastuminen. Apua limerenssiin voi hakea myös psykologin tai lääkärin vastaanotolta, Partonen sanoo.
"Limerenssissä voi olla addiktion piirteitä. Siihen liittyen saattaa kokea fyysisiä vieroitusoireen kaltaisia tuntemuksia, kuten vatsa- tai rintakipua, unettomuutta, ärtyneisyyttä tai mielialan laskua", Partonen sanoo.
Limerenssin voittopuolinen tunnne on voimakas huuma ja koukuttuminen. Voidaan kokea, ettei pakkomielteessä ole mitään järkeä, mutta pääasiassa tunne on ihana. Limerenssissä on kyse vain silloin, kun puhutaan häiriöstä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 14.6.2025, kuvat Pexels
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!