tiistai 29. heinäkuuta 2025

Pähkinöiden ja siementen terveellisyydestä



Minä syön pähkinöitä ja siemeniä joka päivä. Ehkä välillä myös liian paljon, yli suositusten. Saksanpähkinät ja kurpitsan siemenet ovat lemppareita. Seuraavaksi pähkinöiden ja siementen terveellisyydestä.


1)Hyvää sydämelle

Pähkinät ja siemenet ovat helppo tapa lisätä välttämättömien rasvahappojen saantia, koska niissä on paljon omega-6 ja omega-3 rasvahappoja.


Pähkinöiden runsas ja säännöllinen käyttö vähentää sepelvaltimotaudin riskiä 30 prosentilla ja sydänkuoleman riskiä 37 prosentilla.


Pähkinät ja siemenet voivat auttaa laskemaan verenpainetta ja tasaamaan verensokeria.


Etenkin manteleiden ja kurpitsansiementen sisältämät magnesium ja kalium tukevat verenpaineen säätelyä. Saksanpähkinöiden E-vitamiini ja parapähkinöiden seleeni suojaavat soluja hapettumiselta ja vähentävät siten sydänsairauksien riskiä.


2) Pähkinät auttavat painonhallinnassa

Aikaisemmin ajateltiin suoraviivaisesti, että pähkinöitä kannattaa välttää, koska ne ovat rasvaisia. Jo pitkään on kuitenkin tiedetty, että niiden rasva on hyvää pehmeää kasvirasvaa, jota nimenomaan tarvitaan sydämen hyvinvointiin, aivojen ja joka ikisen solukalvon rakennusaineeksi.


Maapähkinävoi ajatellaan epäterveelliseksi, koska silloin kun se rantautui Suomeen, siitä suuri osa oli epäterveellistä palmuöljyä, mutta nykyisin maapähkinävoit ovat useimmiten sataprosenttisesti pähkinää.Tuotteen kyljestä kannattaisi silti tarkistaa, ettei siihen ole sekoitettu palmuöljyä tai muuta kovaa rasvaa.



3) Vain pieni kourallinen päivässä
Koska pähkinöistä saa paljon energiaa, sopiva määrä on pieni kourallinen päivässä. Minä ylitän tämän: syön ainakin kaksi isoa kourallista päivässä.

Jotta saa parhaan terveyshyödyn pähkinöitä ja siemeniä kannattaa syödä monipuolisesti.

4) "Paahda paremmaksi tai liota kastikkeeksi"
Paahtaminen tuo pähkinöihin ja siemeniin erittäin paljon lisämakua. Niitä voi paahtaa uunipellillä 175 asteessa viidestä kahdeksaan minuuttia kunnes ne saavat väriä ja alkavat tuoksua.

Cashew- ja macadamipähkinöitä ja auringonkukansiemeniä liotetaan puolisen tuntia ja sen jälkeen sekoitetaan veden kanssa tehosekoittimessa kermaiseksi kastikkeeksi esimerkiksi pastalle.

5)Pakastaminen säilytyksessä
Parhaimmat pähkinät ovat tuoreita. Esimerkiksi eurooppalaiset saksan pähkinät ovat herkullisimmillaan syksyllä, jolloin ne poimitaan.

Pähkinät ja siemenet säilyvät hyvin, mutta eivät loputtomiin. Paketit , joita ei ole tarkoitus käyttää lähiviikkojen aikana, kannattaa sulkea tiiviisti lasipurkkiin tai ilmatiiviseen pussiin. Jääkaappi parantaa säilyvyyttä kuukausilla, pakastus jopa vuodella ilman, että koostumus ja maku kärsii.





Lähteet: Hyvä Terveys 3/2025 , kuvat Pexels

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!