Minä syön pähkinöitä ja siemeniä joka päivä. Ehkä välillä myös liian paljon, yli suositusten. Saksanpähkinät ja kurpitsan siemenet ovat lemppareita. Seuraavaksi pähkinöiden ja siementen terveellisyydestä.
1)Hyvää sydämelle
Pähkinät ja siemenet ovat helppo tapa lisätä välttämättömien rasvahappojen saantia, koska niissä on paljon omega-6 ja omega-3 rasvahappoja.
Pähkinöiden runsas ja säännöllinen käyttö vähentää sepelvaltimotaudin riskiä 30 prosentilla ja sydänkuoleman riskiä 37 prosentilla.
Pähkinät ja siemenet voivat auttaa laskemaan verenpainetta ja tasaamaan verensokeria.
Etenkin manteleiden ja kurpitsansiementen sisältämät magnesium ja kalium tukevat verenpaineen säätelyä. Saksanpähkinöiden E-vitamiini ja parapähkinöiden seleeni suojaavat soluja hapettumiselta ja vähentävät siten sydänsairauksien riskiä.
2) Pähkinät auttavat painonhallinnassa
Aikaisemmin ajateltiin suoraviivaisesti, että pähkinöitä kannattaa välttää, koska ne ovat rasvaisia. Jo pitkään on kuitenkin tiedetty, että niiden rasva on hyvää pehmeää kasvirasvaa, jota nimenomaan tarvitaan sydämen hyvinvointiin, aivojen ja joka ikisen solukalvon rakennusaineeksi.
Maapähkinävoi ajatellaan epäterveelliseksi, koska silloin kun se rantautui Suomeen, siitä suuri osa oli epäterveellistä palmuöljyä, mutta nykyisin maapähkinävoit ovat useimmiten sataprosenttisesti pähkinää.Tuotteen kyljestä kannattaisi silti tarkistaa, ettei siihen ole sekoitettu palmuöljyä tai muuta kovaa rasvaa.
Lähteet: Hyvä Terveys 3/2025 , kuvat Pexels
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!