keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Itsemurha tarttuu



Itsemurhan matkimista sanotaan copycat-ilmiöksi. Viisi vuotta sitten kesäkuussa saatiin järkyttäviä uutisia. Tunnettu muotisuunnittelija Kate Spade hirttäytyi kotonaan. Vain muutamaa päivää myöhemmin televisiopersoona, kokki Anthony Bourdain hirttäytyi hotellissa Ranskassa. Amerikassa tämä vaikutti niin, että kriisipuhelimien soitto tuplaantui.

Julkkisten itsemurhat johtavat usein itsemurhien määrän lisääntymiseen. Näitä sanotaan copycat-itsemurhiksi. Copycat- tilastoa johtaa Marilyn Monroe, jonka itsemurhan jälkeen itsemurhat nousivat 12 prosentilla.


Mistä tämä ilmiö voisi johtua? Kun tieto itsemurhan tehneestä julkkiksesta leviää, jotkut saattavat ajatella, että hän eli ihanaa elämää ja kuitenkin teki itsemurhan. Miksen sitten minäkin? Copycat-persoonalla on ollut jo aikaisemmin itsetuhoisia ajatuksia.

Jos julkkiksen kuoleman jälkeen lähtee itsemurha-aalto liikkeelle, syytetään yleensä mediaa -  eikä aivan turhaan.


Media voi pahimmillaan dramatisoida itsemurhan muun muassa kertomalla siitä liian tarkkoja yksityiskohtia ja esittämällä itsemurhan sensaatiomaisella tavalla.

Vastuulliselta medialta odotetaan, ettei se nosta julkkiksen itsemurhaa etusivun jutuksi, eikä romantisoi ja kerro yksityiskohtia itsemurhasta, koska tämä voi johtaa copycat-ilmiöön. Sen sijaan niukka uutisointi voi ehkäistä itsemurha-aaltoa.



Lähteet: Tiede 3/2019, kuvat omat.


maanantai 1. heinäkuuta 2024

Ulosteensiirrosta apua syömishäiriöön




Anoreksia voi pahimmillaan olla hengenvaarallinen syömishäiriö. Tutkijat ovat alkaneet etsiä apua suolistobakteereista. Suoliston tasapaino vaikuttaa muun muassa ravinnon imeytymiseen, painon kertymiseen ja ihmisen terveyteen yleensä.

Japanilainen tutkimusryhmä havaitsi kolme vuotta sitten, että suoliston bakteerikanta on anorektikoilla pahasti epätasapainossa. Monia bakteerikantoja on suolistossa vähemmän kuin saman ikäisillä verrokeilla.

Hollantilaiset ja ruotsalaiset todistivat ensimmäisinä, että ulosteensiirto voi auttaa alipainoista ihmistä toipumaan. Tutkimus on julkaistu Psychotherapy and Psychosomatics-tiedelehdessä.


Ulosteensiirto tapahtuu niin, että terveen luovuttajan ulosteesta tehdään liuosta. Se ruiskutetaan tähystyksellä sairaan paksusuoleen. Menetelmällä on parannettu myös monia suolistosairauksia.

Tutkimukseen osallistui muun muassa 26-vuotias nainen. Nainen painoi anoreksiaan sairastuessaan niin vähän, että hänen painoindeksinsä oli vain 14. Tämä merkitsee vaarallista aliravitsemusta. Nainen toipui, mutta sitten paino alkoi taas laskea. Tutkijat kokeilivat ulosteensiirtoa. Ulostetta saatiin terveeltä luovuttajalta, jonka painoindeksi oli 25. Naisen paino nousi tutkimuksessa 6,3 kilogrammaa.

Ensimmäisinä kuukausina naisen suolistobakteerien kirjo lisääntyi selvästi. Naisen suolistoon kotiutui akkermansia muciniphila-bakteerikanta. Sen on huomattu vaikuttavan painonsäätelyyn sekä yli- että alipainoisilla ihmisillä.

Totta kai syömishäiriö on myös psyykkinen ongelma. Mutta ehkä ulosteen siirto tukee sitä, jos potilasta hoidetaan myös psykiatrisesti.



Lähteet: Helsingin Sanomat 2.4.2019