keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Itsemurha tarttuu



Itsemurhan matkimista sanotaan copycat-ilmiöksi. Viisi vuotta sitten kesäkuussa saatiin järkyttäviä uutisia. Tunnettu muotisuunnittelija Kate Spade hirttäytyi kotonaan. Vain muutamaa päivää myöhemmin televisiopersoona, kokki Anthony Bourdain hirttäytyi hotellissa Ranskassa. Amerikassa tämä vaikutti niin, että kriisipuhelimien soitto tuplaantui.

Julkkisten itsemurhat johtavat usein itsemurhien määrän lisääntymiseen. Näitä sanotaan copycat-itsemurhiksi. Copycat- tilastoa johtaa Marilyn Monroe, jonka itsemurhan jälkeen itsemurhat nousivat 12 prosentilla.


Mistä tämä ilmiö voisi johtua? Kun tieto itsemurhan tehneestä julkkiksesta leviää, jotkut saattavat ajatella, että hän eli ihanaa elämää ja kuitenkin teki itsemurhan. Miksen sitten minäkin? Copycat-persoonalla on ollut jo aikaisemmin itsetuhoisia ajatuksia.

Jos julkkiksen kuoleman jälkeen lähtee itsemurha-aalto liikkeelle, syytetään yleensä mediaa -  eikä aivan turhaan.


Media voi pahimmillaan dramatisoida itsemurhan muun muassa kertomalla siitä liian tarkkoja yksityiskohtia ja esittämällä itsemurhan sensaatiomaisella tavalla.

Vastuulliselta medialta odotetaan, ettei se nosta julkkiksen itsemurhaa etusivun jutuksi, eikä romantisoi ja kerro yksityiskohtia itsemurhasta, koska tämä voi johtaa copycat-ilmiöön. Sen sijaan niukka uutisointi voi ehkäistä itsemurha-aaltoa.



Lähteet: Tiede 3/2019, kuvat omat.


6 kommenttia:

  1. Aika karmivaa. Toisaalta asioilla on puolensa, mielestäni itsemurha ei saa olla tabu. Appeni teki itsemurhan 30 vuotta sitten, ja asia oli hänen perheessään suuri häpeä.
    Miki Liukkosen tapauksessa toivon, että huomio kiinnittyy mielenterveyden hoidon surkeaan tilaan. Tämä asia minua turhauttaa hirveästi. Anna-Leena Härkönen kirjoitti jo 20 vuotta sitten kirjassaan Loppuunkäsitelty, miten hänen siskonsa ei saanut tarvitsemaansa apua, ja lopputulos oli siskon itsemurha. Mikään ei ole muuttunut paremmaksi, vaikka tiedossa on riskit, mitkä syyt itsemurhaan saattavat johtaa. Pelottaa, miten yksin ihminen jää, kun hän on heikoimmillaan.t.Selja

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Selja. Kirjoitit todella hyvin itsemurhasta. Ikävää mutta yleistä on, että läheisen itsemurhasta tunnetaan häpeää. Niin myös minun suvussani kun isä teki itsemurhan ja itsemurhan tehneen ystäväni lähipiirissä.

    Miki Liukkosen itsemurha tosiaankin kertoi paljon mielenterveyden hoidon tilasta Suomessa. Liukkonen oli ollut jo monta kertaa päivystyksessä lääkkeiden yliannoksen ottamisesta silti häntä ei otettu osastolle. Se on aivan käsittämätöntä, heitteille jättämistä! Nuori, fiksu ihminen kuoli. Olen lukenut hänen teoksensa, mutta esikoisromaani o on aina vain paras. Anna-Leena Härkösen romaaniin en ole perehtynyt, mutta kyllä se on vain kauhua, että oma sisko tekee itsemurhan.

    VastaaPoista
  3. Sekin on surullista, että masennus nousee huolen aiheeksi vasta, kun se on ääritilassaan ja johtaa itsemurhaan. Itsemurha on kuitenkin usein vain keino päästä ulos kestämättömästä elämänvaiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Susanna. Niinpä. Esimerkiksi isäni kohdalla masennusta olisi pitänyt ruveta hoitamaan, kun se oli lievää eikä päästää sitä vaikeaksi. Isäni oli psykoosissa. Eli ei "ollut oma itsensä".

      Poista
  4. Tekikö sinun tyttösi itsemurhan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Tyttäreni ei tehnyt itsemurhaa vaan hänen kuolinsyynsä oli "tuntematon" kuolinsyytutkimuksen mukaan.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!