keskiviikko 24. toukokuuta 2023

Kavala rasvamaksa

 Vaarallinen rasvamaksa voi olla pitkään oireeton

Rasvamaksa tarkoittaa sitä, että maksasoluihin kertyy tavallista enemmän rasvaa, ja maksan normaali toiminta vaikeutuu.


"Maksa on aineenvaihdunnan keskus, ja rasvamaksasta puhutaan, jos yli viisi prosenttia maksasta muodostuu rasvasta. Pienellä osalla ihmisistä maksa ikään kuin tukehtuu rasvaan ja rasvan sekaan muodostuu arpikudosta. Tällöin voi kehittyä maksakirroosi", sanoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta.


Rasvamaksa saattaa olla pitkään oireeton, mutta se lisää merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.  Sen kavaluus on siinä, että ihminen voi tuntea olevansa täysin terve.


Rasvamaksaa sairastava havahtuu pahimmillaan vasta sydäninfarktin saatuaan rasvamaksan kavaluuteen.


Kun verensokeri, veren rasvat ja verenpaine ovat koholla, puhutaan metabolisesta oireyhtymästä, jota ei usein synny ilman rasvamaksaa.


Rasvamaksan tärkein syy on lihavuus

Suomessa joka neljäs kärsii rasvamaksasta. Monesti ajatellaan, että rasvamaksan aiheuttaa alkoholi. Runsas juominen altistaa rasvamaksalle, mutta selvästi yleisempi syy sille on lihavuus.Hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoen mukaan ylipainoisten määrä on 40 vuoden aikana tuplaantunut ja lasten kolminkertaistunut.


"Tämä on huolestuttavaa myös rasvamaksan kannalta, sillä se yleistyy samaa tahtia lihavuuden lisääntymisen myötä", Mustajoki sanoo.


Perimä voi altistaa rasvamaksalle

Jos rasvamaksan syy on perimä, ihmisellä ei ole rasvamaksan vuoksi lisääntynyttä riskiä sydän- ja verisuonitauteihin vaan maksasairauteen ja kaikkein vakavimpiin sen aiheuttamiin hankaluuksiin.


Hoikkana säilyminen pienentää myös huonot geenit perineiden rasvamaksan riskiä. "Siksi terveistä elämäntavoista kannattaa pitää kiinnni perimästä riippumatta."


Rasvamaksa voi  olla jo lapsella tai nuorella

Rasvamaksaa esiintyy kaiken ikäisillä. Pitkän uran lääkärinä tehnyt Mustajoki sanoo, että vielä muutama vuosikymmen sitten oli harvinaista, jos rasvamaksa todettiin kasvuikäisillä. Nyt ei enää näin ole.


"Rasvamaksa ei kehity muutamassa viikossa tai kuukaudessa, vaan rasva kerääntyy pikkuhiljaa. On selvää, että jos on lapsesta saakka ylipainoinen, rasvamaksan todennäköisyys kasvaa", Mustajoki sanoo.


Mustajoki pitää erityisen tärkeänä sitä, että lasten ja nuorten ylipainon ehkäisyyn kiinnitetään huomiota. Epäterveellisten ja lihottavien limsojen, makeisten ja pikaruokien markkinointia tulisi Mustajoen mielestä rajoittaa. "Lisäksi kaikkia keinoja lasten liikkumisen lisäämiseksi on tärkeä edistää."
Laihdutus tärkein hoito
Rasvamaksan tehokkain hoitomuoto on tällä hetkellä painonpudotus. Liikunnan lisääminen ja ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi. Tämä vähentää maksaan jo kertyneen rasvan määrää.

"Yki-Järvinen sanoo: "Keskeistä ruokavaliossa on kovien rasvojen, voin sekä rasvaisten juustojen ja maitojen välttäminen. Erityisen haitallista rasvamaksalle on kookosrasva."

Äärimmäisessä tapauksessa laihdutusleikkaus on tehokas tapa hoitaa maksaongelmia. Se poistaa maksasta tehokkaasti rasvaa ja voi myös jopa parantaa maksakirroosin.


Rasvamaksan ennaltaehkäisy

Tehokkain keino ennaltaehkäistä rasvamaksaa on välttää ylipainoa ja lisätä liikuntaa.

Yllättäen hyötyä on myös kemikaalialtistusten välttämisestä. Näyttää siltä, että kemikaaleille altistuminen lisää rasvamaksan riskiä ja ne voivat pahentaa jo olemassaolevaa rasvamaksaa.


Tehokasta lääkehoitoa ei vielä ole
Rekisteröityä lääkehoitoa ei tällä hetkellä vielä ole, mutta asiaan liittyviä lääketutkimuksia on menossa pari sataa.

Yki-Järvisen mukaan osa tutkimuksista on jo varsin pitkällä. Hän arvioi, että kolmen tai viimeistään viiden vuoden kuluttua lääkkeitä rasvamaksan hoitoon todennäköisesti jo on.

Lääkkeistä olisi erityistä hyötyä silloin, kun potilaan tilanne on hankala ja se on kehittymässä maksakirroosin suuntaan.
Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 13.4.2023, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Rasvamaksa on ilmestynyt keskuuteemme ihan elintapojen muutosten myötä. Harmillista, että se ei paljoa oireile, joten mistä tietää oman tilanteensa? Pitää vaan panostaa terveelliseen ruokaan ja liikkua, niin paljon on tehtynä jo🤗

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ansku kommentistasi. Elintavat ovat tosiaan muuttuneet. Nykyisin ei ole enää jäljellä niin paljoa hyötyliikuntaakaan kuin ennen oli. Terveellinen ruoka ja liikunta ovat oiva apu rasvamaksan välttämiseen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!