maanantai 22. toukokuuta 2023

Selän takana puhuminen

 


Minä inhoan selän takana puhumista, juoruilua jostakin ihmisestä. Jos olen takana päin puhujan kanssa, haluan muuttaa keskustelun aihetta. Saatan jopa tokaista, että on tyhmää ja kohtuutonta puhua näin. Osittain toimin näin, koska mieleeni tulee, että minustakin voidaan puhua takana päin juoruilukulttuurissa.


Psykoterapeutti, erikoispsykologi Nina Pyykkösen mukaan kaikkeen vuorovaikutukseen niin työpaikalla kuin ystävyys- ja lähisuhteissa pätee selkeä perussääntö: "Aina kannattaa mieluummin puhua suoraan kuin selän takana."


Suomalaisessa kulttuurissa suoraa puhetta pidetään usein töykeänä ja ristiriitoja puheeksi ottavaa ihmistä jopa ilkeänä. Tämä on Pyykkösen mielestä ongelma, koska suoran puheen välttäminen kertoo epäterveestä suhteesta aggressioon, joka on välttämätön osa ihmisenä olemista.


Kaiken vihan patoaminen on ihmiselle kuitenkin liian kuormittavaa. "Näin ollen levitämme passiivisesti kiukkuamma esimerkiksi puhumalla selän takana."


Kiukun passiivinen levittäminen näkyy muun muassa tilanteissa, jossa ihmiselle tapahtuu ihmissuhteessa jotakin ikävää: moni menee ensimmäiseksi puhisemaan kolmannelle henkilölle siitä, miten ikävästi toinen teki. Silloin se helpottaa ihmistä itseään, mutta loppujen lopuksi selän takana puhuminen nakertaa ihmisten keskinäistä luottamusta.


Loukkaantuessaan jostakin on hyvä hieman rauhoitella itseään. Tässä tilanteessa voi olla avuksi keskustelu toisen ihmisen kanssa, mutta siinä puheen tulisi kohdistua omiin tunteisiin eikä itseään loukanneeseen ihmiseen. Sen jälkeen voi ilmaista omat tunteet napakasti mutta ystävällisesti sille ihmiselle, joka itseä on loukannut.


Pyykkösen mukaan selän takana puhuminen luo pahimmillaan kieroutuneen vuorovaikutuksen pitkittyneitä ketjuja. Loukkaantumiset ja väärinymmärrykset jäävät kytemään, ja niitä on sitten myöhemmin vaikea ottaa puheeksi.


Pyykkönen neuvoo sanomaan selän takana puhujalle: "Kiitos, kun uskoduit minulle tuosta, mutta asia kuulostaa sellaiselta, että siitä kannattaisi puhua ihmisen itsensä kanssa."


Selän takana puhumisella voi olla huonoja seurauksia myös työpaikoilla, joilla keskustelukulttuuri vääristyy ja ilmapiiri myrkyttyy.


Nina Pyykkösen mukaan muun muassa työyhteisöissä on varsin tavallista leimata yksi jäsen hankalaksi tyypiksi tai syntipukiksi, josta puhutaan pahaa esimerkiksi heti tämän poistuttua tilanteesta. Tällä tavalla muut vapautuvat näkemästä omaa osuttaan työyhteisön ongelmiin kuten huonoon ilmapiiriin.


"Kun niin sanottu hankala tyyppi lähtee pois, muutamassa kuukaudessa yhteisö usein löytää uuden syntipukin."


Pyykkösen mukaan huoli ja auttamisen halu ovat perusteltuja syitä puhua jonkun ihmisen asioista tämän tietämättä, jos on tarkoitus miettiä yhdessä, miten huolen voisi ilmaista tuolle ihmiselle loukkaamatta.


Lähteet: referaatti Helsingin Sanomat 20.4.2023, kuvat omat

2 kommenttia:

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!