keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Osa uusista tekstiileistä on syytä pestä

 


Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa sanoo:"Tekstiilien kemikaalijäämät voivat jo pieninä määrinä aiheuttaa iho- ja hengitystie oireita, joten ainakin ihoa vasten tulevat vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöönottoa."


Pestäviin tekstiileihin lukeutuvat esimerkiksi alusvaatteet, t-paidat, liinavaatteet ja pyyhkeet.


Kaikkia tekstiilejä ei ole tarpeellista pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa. Näin on muun muassa päällysvaatteiden, kuten takkien, pusakoiden, pukujen ja housujen laita. Silti nämäkin saattavat sisältää erilaisia ainejäämiä. Päällysvaatteet voi pestä siinä tapauksessa, jos on itse herkästi allerginen.


Pesun sijaan uudet päällysvaatteet voi tuulettaa, vaikka tuotantovaiheessa niistä puhalletaan irtopöly pois.


Marjomaa jättäisi pesemättä esimerkiksi gore tex- ja kuorivaatteet ja vaatteet, joiden hoito-ohjeeseen on merkitty kemiallinen pesu.


Millaisia aineita tekstiilit saattavat sisältää?

Vaikka EU kieltää myrkyllisten aineiden käytön tekstiilien valmistusprosesseissa, on niiden värjäykseen, silottamiseen ja kyllästämiseen saatettu käyttää kemikaaleja, jotka voivat sisältää haitallisia aineita. On muun muassa pehmennysaineita, erilaisia väriaineita, erilaisia rypistymisenestoaineita, bakteereja tuhoavia, tärkkiä, öljyjä, rasvoja, vahoja ja muita pintakäsittelyaineita.


Lisäksi pitkien kuljetusmatkojen takia vaatteissa saattaa olla homeenestoaineita.


Kuluttajalla on harvoin tarkkaa tietoa siitä mitä kaikkea tekstiilien valmistusprosessissa on käytetty. Jotain voi kuitenkin päätellä siitä, missä ne on valmistettu.


Jos tilaa vaatteen kaukaa EU:n ulkopuolelta, siinä on varmasti säilöntäaineita ja muita aineita, jotta se kestää kuljetuksen. Marjomaan mukaan eniten kemikaalien kannalta ongelmallisia vaatteita tulee halpatuotannon maista, esimerkiksi Aasian maista.
Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 30.4.2023, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!