keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Jotkut nykyiset suomalaiset saattavat elää jopa 126-vuotiaiksi

 Maailman vanhin ihminen, ranskalainen Jean Louise Calment eli 122-vuotiaaksi, eikä kukaan ole vielä lyönyt hänen ennätystään.


Uuden tutkimuksen mukaan maksimaalisen eliniän kattoa ei ole kuitenkaan vielä saavutettu. Ja Suomessakin Calmentin ennätys voidaan ylittää usealla vuodella.


Elinajanodote on pitkän aikaa kasvanut kasvamistaan vauraissa maissa. Aikaisemmin on arveltu, että koska Calmentin ennätys on pysynyt jo 25 vuotta, eliniän biologinen huippu olisi saavutettu.


Asiaa selvittääkseen tutkijat analysoivat kuolleisuutta 19 teollisuusmaassa, myöskin Suomessa.


Tutkimuksessa kävi ilmi, että enimmäisikä ei kasvanut vuonna 1900 ja sitä aikaisemmin syntyneillä. Tämän sijaan vuosien 1910 ja 1950 välillä syntyneiden ikäryhmässä enimmäisikä nousee, ja monet saattavat elää yli 120-vuotiaiksi.


Ikäryhmän ihmiset ovat päässeet nauttimaan nykyaikaisen lääketieteen hyödyistä, muun muassa kolesteroli- ja verenpainelääkkeistä.


Tutkijoiden ennuste Suomesta kertoo, että jotkut 1940-luvulla syntyneistä voivat saavuttaa jopa 126 vuoden iän. Tätä vieläkin pidempiä ennusteita saavat nuoremmat sukupolvet.


Vielä kukaan ei ole lyönyt Calmentin ennätystä, koska pitkäikäiset ikäryhmät eivät ole vielä ehtineet vanheta "riittävästi". Vanhimmat vuonna 1910 syntyneet ovat noin 113-vuotiaita.


Tutkijat sanovat, että kun uudemmat sukupolvet saavuttavat näitä korkeita ikiä, pitkäikäisyyden ennusteet rikkoutuvat. Yhä terveemmäksi käyvästä vanhuudesta on esimerkiksi 97-vuotias Johanna Quaasin, joka on maailman vanhin kilpavoimistelija.
Lähteet: Helsingin Sanomat 11.4.2023, kuvat omatEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!