torstai 25. elokuuta 2022

Ylipaino altistaa muistisairauksille
Minä olen saanut melko paljon painoa nyt tänä suruaikana. Minua voisi kutsua ylipainoiseksi, mutta käytän mielelläni sanaa pullukka. Se on jotenkin iloisempi.

Suruaikanani en tunne häpeää tai syyllisyyttä herkuista. Tiedän, että lohtusyön. Aikanansa tämä loppuu, ja silloin voin taas laihduttaa. Nyt on jo tärkeää, ettei herkuttelu lisäänny entisestään. Siihen käytän vaakaa, vaikka tunnistaahan lihoneensa vaatteista.

Uudessa australiais-kiinalaisessa tutkimuksessa selvitellään rasvaisen ruokavalion vaikutuksia hiirten aivoissa. Selvisi, että lihavuudella on yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin avojen toimintaa heikentäviin sairauksiin.


Hiirille syötettiin 30 viikon ajan rasvaista ruokaa. Sitten hiirten terveyttä verrattiin terveellistä ruokaa saaneiden eläinten ryhmään. Rasvaista ruokaa syöneet hiiret lihoivat ja niille muodostui  insuliiniresistenssi. Se on tila, jossa kudosten kyky reagoida insuliiniin on heikentynyt, ja veren insuliinipitoisuudet ovat korkeat.


Lisäksi lihavien hiirten aivoihin kertyi normaalia enemmän niin sanottua tau-proteiinia, jota on Alzheimeria sairastavilla potilailla. Viestiyhteyksille tärkeä beeta-amyloidi laskostuu väärin ja kerääntyy plakeiksi kudokseen. Rakenneproteiini tau puolestaan takkuntuu.Hiiret osoittivat ahdistukseen ja masennukseen viittaavaa käytöstä.


Hiirikokeiden perusteella voidaan sanoa, että lihavuus ja diabetes heikentävät keskushermostoa. Tästä voi seurata mielenterveyden häiriöitä ja kognitiivista heikentymistä.Alzheimerin taudin ja lihavuuden yhteys on havaittu myös ihmisillä. Aivojen magneettikuvista on havaittu, että lihavuus aiheuttaa muutoksia tietyillä aivoalueilla ja aivojen verenvirtauksessa.


Lihavuus keski-iässä voi vaikuttaa haitallisesti myöhempään aivoterveyteen. Alzheimerin tautiin johtavat aivomuutokset alkavat jo vuosia ennen taudin ilmenemistä.


Alzheimerin perimmäinen syy on yhä tutkijoille mysteeri, mutta ylipaino, diabetes, kohonnut verenpaine, liikunnan puute ja korkea kolesteroli lisäävät  tutkitusti Alzheimerin taudin todennäköisyyttä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 10.7.2022, kuvat Pexels


4 kommenttia:

 1. Isä oli nuorena laiha. Keski-iässä venyi hyvän ruokahalun myötä (?) normaalipainoiseksi. Hän on liikkunut ymmärtääkseni aina paljon. Ehkä siksi alzheimer iski vasta myöhemmällä iällä. Iän myötä riski kaikkeen sairastumiseen taitaa kasvaa, vaikka eläisi kuinka terveellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos komentistasi Susanna. Hyvä pointti tuo, että kun tulee ikää, riski kaikkeen sairastumiseen kasvaa. Se on niin totta! Onneksi isäsi sairastui vasta myöhemmällä iällä.

   Poista
 2. Mielenkiintoista ja tilastollisesti varmasti näin. Omassa suvussa ollaan vähän pullevia, mutta ei muistisairauksia ja hyvin pitkäikäisinä, toinen mummi 102 skarppina ja toinen olisi juuri täyttänyt 99. Taas miehen vanhemmilla muistisairaudet, hoikkia, söivät terveellisesti, liikkuivat ja iski jo päälle 70 vuotiaana. Ei ole kyllä reilu sairaus millään tavoin ja taitaa geenit myös paljon vaikuttaa.

  Sydämellistä viikonloppua Marja ja hyvä, että saat syömisestä lohtua. <3 Armollisuutta itselle

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Tiia. Voi, hurja miten vanhaksi eläneet mummit sinulla on. Ja varmasti sinulla on hyvät geenit. Olet onnekas! Ei se hyvä kunto ja hoikkuus välttämättä vanhuusiällä suojaa muistisairauksilta.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!