tiistai 2. elokuuta 2022

Kipristeleekö ja turvottaako vatsaasi?

 Kun kipristelyyn ja turvottamiseen  ei löydy fyysistä selitystä, kyseessä voi olla psykosomaattinen, toiminnallinen ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS, joka aiheuttaa muun muassa ilmavaivoja, ummetusta tai ripulia ja jopa kipuja.


Moni mahavaivainen karsii etenkin kaasuja muodostavia kasviksia. Se on aivan järkevää, mutta samalla pitäisi löytää ne kasviperäiset ruoat, joita maha sietää.


Mahavaivojen syy täytyisi aina selvittää, koska keliakian tai laktoosi-intoleranssin mahdollisuus pitää sulkea pois.


Monissa kasviperäisissä ruoissa on niin sanottuja FODMAP-yhdisteitä, jotka kulkeutuvat sulamattomina paksusuoleen.FODMAP-yhdisteitä on tietyissä viljoissa, pavuissa, vihanneksissa sekä juureksissa, hedelmissä, marjoissa, pähkinöissä ja makeutusaineissa. Mutta vastaavasti kaikissa kasviperäisissä ruoka-aineryhmissä on kasveja, joissa näitä yhdisteitä ei ole.Esimerkiksi sipulia on monissa ruoissa, joten sitä tulee helposti syötyä oireita aiheuttava annos. Ruokaan saa makua mausteillakin, ja sipulin voi korvata purjon vihreällä osalla. Lisäksi pilkotun sipulin huuhtelu kylmällä vedellä voi auttaa.


Ärtyvästä suolesta kärsivän on hyvä välttää viljoja kauraa lukuunottamatta. Kaupoista löytyy keliaakikon viljatuotteita, joita voi käyttää.


Kun kasviperäisten ruokien sopivuus on testattu, vatsaystävälliseen ruokaan käyvät monet tavalliset ruoka-aineet, esimerkiksi maitovalmisteet, kala, kana, kananmuna ja kasvisrasvat. Yleensä laktoosittomat sopivat paremmin kuin tavalliset.


Maha ärtyy helposti suuresta määrästä kahvia ja alkoholin nauttimisesta säännöllisesti. Tummapaahtoinen kahvi voi sopia paremmin kuin vaalea. Apteekin entsyymivalmisteita voi käyttää turvallisena ruoansulatuksen apuna.Lähteet: Hyvä Terveys plus, kuvat Pexels

4 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle ,taas niin hyvästä kirjoituksesta.Löydän tästä kyllä itseni.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus, koska tuo juttu ibs sopii hyvin minuunkin, tai siis minun suolentoimintaa, syön kyllä ihan kaikkea, tykkään puuroista ja salaateista, paitsi en syö lihaa kuin satunnaisesti harvoin,tilanteen mukaan, sipulista tykkään, syön raakana ja ruuissa runsaasti, se voi aiheuttaa kaasuja, maitotuotteet syön tavallisena,ja kananmuniasta tykkään kans, marjat ja sienet on hyviä, on hyvä että pystyy kaikkea syömään, minulla on yks tuttu joka ei voi syödä vilja ja maitotuotteita ollenkaan, olen sitä mieltä että suoli ärtyy myös niistä lääkkeistä joita on pakko syödä, 6-7 kpl.joka päivä,on ne aika myrkkyjä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi pike. On hienoa, että pystyt syömään kaikkea. Minulla on sama juttu. Tuore kaali ja sipuli aiheuttaa kyllä ilmavaivoja ja turvotusta. Silti syön niitä, koska ovat niin herkulllisia, minun makuun. Minusta on myös hienoa, että syöt lihaa vain harvoin. Ikävä juttu lääkkeitesi sivuvaikutuksista.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!