tiistai 7. syyskuuta 2021

Surutyöni 65.Rakas Vera tyttäreni kuoli yllättäen tammikuun alussa. Hän oli 22-vuotias terve ja hyväkuntoinen molekyylibiologian opiskelija. Kuolinsyyraportin mukaan Veran kuoleman syytä ei tiedetty, mutta patologi sanoi, että se oli ehkä rytmihäiriö.

Vera oli luonnontieteilijä ja ateisti. Vain luonnontiede ja molekyylibiologia olivat hänestä oikeaa tiedettä. Empiiristä ja kokeellista. Kaiken pilkkominen molekyyleiksi. Tätä en osaa oikein selittää, kun en osaa luonnontiedettä, että mitä pilkkomisen jälkeen tehdään, ehkä sen atomikaava tai geenikartta. Tiedä häntä. Olin itse tutkijakoulutuksessa humanistisissa aineissa.


Kun tunnetaan laki, jonka kautta syy vaikuttaa, kaikki voidaan selittää. Tämä on positivismia ja determinismia. Eikä minun mielestäni sovi lainkaan humanistisiin ja muihinkaan tieteisiin. Eikä luonnontieteet - tässä tapauksessa lääketiede - saanut selville Veran kuoleman syytä. Niinpä, kaikkea ei voi selittää.


Niin nyt sinä Vera-rakas  kuljet toisia teitä, asut toisissa huoneissa, menet kauniisiin metsiin, valo sinua kuljettaa. Kuljet, lennät, iloitset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!