sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Onko painetta?

 


Minulla on verenpaine ollut aina matala, mutta minun ei kannattaisi siihen tuudittautua, koska monilla naisilla lukemat nousevat iän mukana, mikä voi aiheuttaa vahinkoa huomaamatta.


Jos verenpaine on ollut nuorena matala, siihen ei tosiaankaan kannattaisi tuudittautua. 30-39- vuotiaista miehistä 30 prosentilla  ja kymmenellä prosentilla naisista verenpaine on koholla. 


Naisten tilanne pahenee ikääntyessä. Miehillä on naisia enemmän kohonnutta painetta 69 ikävuoteen asti, ja sen jälkeen naiset ohittavat heidät.


Ylipaino lisää verenpaineen nousun riskiä, ja eläkeikäiset naiset ovat saman ikäisiä miehiä pyöreämpiä. Liikkuminen voi vähentyä eläkkeelle jäädessä.Kaikkea ei voi silti laittaa elintapojen  syyksi, sillä vaihdevuosilla on vaikutusta. Vaihdevuosien aikana naishormoni estrogeenin määrä putoaa huimasti. Estrogeeni tekee naisten verisuonista joustavat, ja kun suonista katoaa jousto, verenpainekin nousee.


Sydän jäykistyy, verisuonet kovettuvat

Kun paine on koholla veri virtaa suonissa kovasti. Silloin valtimoiden eli verta sydämestä pois päin kuljettavien suonien sisäpinta alkaa vaurioitua ja ne alkavat kovettua. Kun sepelvaltimot vaurioituvat näin, syntyy sepelvaltimotauti, josta voi seurata infarkti.


Kun verenpaine on koholla, sydänlihas joutuu myös tekemään normaalia enemmän töitä. Silloin sydänlihas alkaa paksuuntua niin kuin mikä tahansa lihas, kun sitä rasittaa paljon. Sydämen kuuluisi olla vetreä, kun se paksuuntuu, siitä tulee jäykkä, jolloin se ei jaksa enää rasituksessa.Liian suolainen ruoka nostaa verenpainetta. Tämä johtuu siitä, että suolan sisältämä natrium sitoo vettä ja lisää veren määrää. Kun verta on paljon, paine kasvaa.


Stressihormonit supistavat verisuonia, jolloin paine suonissa kasvaa. Stressaantuneena voi tehdä mieli tupakkaa, alkoholia ja herkkuja.


Valkotakki nostaa mittaustulosta

Verenpaine olisi hyvä mitata kotona, sillä silloin ympäristö on rauhallinen, eikä tilanne jännitä. On hyvin yleistä, että arvot ovat korkeammat lääkärissä kuin kotona. Kotona ei tule valkoisen takin aiheuttamaa virheellisen korkeaa tulosta.


Terveydenhuollossa ymmärretään hyvin,  että monen verenpaine kohoaa jo lääkärin läsnäolosta. Tämän vuoksi vastaanottomittauksessa raja-arvot ovat viisi pykälää korkeammat kuin kotimittauksessa.
Kotimittauksessa verenpaine on koholla, jos se on 135/85, kun vastaanotolla kohonnut arvo on 140/90. Verenpainetta kotona mitattaessa ei kannata pitää kiirettä. Tilanteen pitäisi olla rauhallinen.
Lähteet: Kauneus&Terveys 6/2021, kuvat Pixabay8 kommenttia:

 1. Kohonnut verenpaine taitaa olla meillä oikein kansantauti.
  Itse kuulun juuri noihin, kenen verenpaine nousee, jos joku muu mittaa sen kuin minä itse. Ei tarvitse olla edes valkotakkisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Minullakin verenpaine nousee etenkin jos valkotakkinen mittaa sen.

   Poista
 2. Minulla on aina ollut alhainen verenpaine, jotain 125/75 -luokkaa. Saapa nähdä, mitä estrogeeninen väheneminen alkaa vaikuttaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Erikoiset Asiantuntijat kommentista. Täälläkin odotellaan mitä tulevat vaihdevuodet saavat aikaan. Sinulla on tosi hyvä verenpaine.

  VastaaPoista
 4. Minulla on verenpainetauti, johon lääkitys. Mittaan kotona säännöllisesti paineet. Tänä aamuna oli 119/74.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Arkeilija. Sinullahan on tosi hyvät paineet lääkityksen kanssa. Minun miehellä verenpainetautia ei saa hyvin kuriin edes lääkityksellä, tai lääkitys on pielessä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kirjoituksesta. Pitäisi itsekin kiinnittää huomiota verenpaineen hoitoon. Ehkä olisi hyvä ammattilaisella käydä juttelemassa, saisi myös hieman vinkkejä. Minulla arvot ovat melko korkeat. Suolan käyttöä olen jo hieman rajoittanut. Kiva kuitenkin, että niitäkin saa jo pelkästään joillain kotikonsteilla laskettua.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Maarit. Tosiaankin kannattaisi käydä silloin tällöin mituuttamassa verenpaine. Meillä on kotona hyvä verenpainemittari, koska miehellä on verenpainetauti. Mienekin syö melkein suolatonta ruokaa ja minä olen siinä ohessa vähentänyt suolaa rutkasti, vaikka minun verenpaine on liiankin matala.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!