keskiviikko 19. toukokuuta 2021

8 syytä painonnousuun

 


Minä olen nyt lihonut 4 kiloa tyttäreni kuoleman jälkeen 9.1. Minä ymmärrän, että lohdutan itseäni surussa syömällä makeaa, etenkin suklaata ja vadelmahillopaahtoleipiä. Näin vain on, vaikka jonkin verran harmittaa, koska laihdutin viime vuonna 13 kiloa lähinnä verensokerin takia. Olen  hyväksynyt painonnousun, katson sen olevan osa surutyötäni. Olen yhä tyytyväinen kehooni.


1) Aivot eivät varoita liikakaloreista

Suurin osa lihomisesta tapahtuu vähitellen ajan kuluessa. Ihminen saattaa saada päivittäin hiukan liian paljon energiaa, esimerkiksi 100-200 ylimääräistä kaloria päivässä. Aika harva syö seuraavana päivänä luontaisesti vähemmän, jos edellisenä päivänä on kertynyt vähän liikaa energiaa.


Kehon uutiskynnystä ei ylitä se, että energiaa kertyy muutama sata kaloria ylimääräistä päivässä. Sen sijaan, jos yrittää vähentää syömistä, kehossa voi kytkeytyä päälle kymmeniä mekanismeja, jotka pyrkivät estämään laihtumisen. Keho painaa energiankulutusta ja perusaineenvaihduntaa alas.


2) Keho pitää kiinni kiloistaan

Keho voi mennä säästöliekille, jos ei syö juuri mitään, eikä liiku. Monet jojo-laihduttajat kokevat, että paino alkaa jossakin vaiheessa nousta selittämättömästi.Set point-teorian mukaan keho pyrkii takaisin korkeimpaan saavutettuun painoonsa. Näin käy 80-90 prosentilla jojo-laihduttajista. Aivot eivät vain ymmärrä, että korkeaa painoa ei tarvitse puolustaa.


Jojo-laihduttaneiden ihmisten on jatkossa vaikeampi laihtua. Jos he laihduttavat, heidän kehossaan kytkeytyvät paljon voimakkaammin ne mekanismit, jotka yrittävät saada painon ylös. Joka kerta kun jojoilija laihduttaa, keho ja kylläisyyskeskus tulkitsevat, että niiden täytyy puolustaa painoa entistä voimakkaammin.
3) Kun ikää tulee, aineenvaihdunta hidastuu


4) Vaihdevuodet heikentävät lihaksia, ja painokin voi nousta

Estrogeenin eli naishormonin väheneminen edistää lihasten heikkenemistä.


5) Kuukautiset nostavat painoa jopa useita kiloja

Kuukautiset voivat nostaa painoa 1-4 kiloa.


6) Lääkkeet lisäävät ruokahalua

Painonnousua aiheuttavat esimerkiksi masennus-, psyyke-, uni- ja diabeteslääkkeet sekä kortisonilääkkeet. Nämä todennäköisesti lisäävät nälkähormonien ja vähentävät kylläisyyshormonien pitoisuuksia.


7) Kun liikunta jää, saattaa alkaa lihoa


8) Sairaudet voivat nostaa painoa

Kilpirauhasen vajaatoiminta on usein syy jopa 10-20 kilon painonnousuun. Myös masennus saattaa nostaa painoa, koska se vähentää usein ihmisen fyysistä aktiivisuutta.


Painoa nostaa myös sairaudet, jotka aiheuttavat nesteen kertymistä elimistöön. Sellaisia ovat esimerkiksi tietyt munuais- ja maksasairaudet ja sydämen vajaatoiminta.
Lähteet: Helsingin Sanomat 28.1.2021, kuvat Pixabay   
6 kommenttia:

 1. Ihailen itsekuriasi, kun sait pudotettua painoasi noin tuntuvasti.
  Tuon iän tuoman aineenaihdunnan hidastumisen olen huomannut. Se ja ruokavalion muuttuminen lihottavat minua matkoilla 5 - 6 kiloa. Onneksi kilot karisevat taas kotioloissa.
  Mukavaa keskiviikkoa Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti. Painonpudotus oli yllättävän helppoa. Aluksi ajattelin, ettei siitä tule mitään, koska minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta.

   Jännä että sinä olet saanut painoa lisää matkoilla. Toisaalta sitä mieluusti syö eksoottisia ruokia. Hienoa että paino putoaa sitten kotona.

   Poista
 2. Aaaahhh, hillopaahtikset on hyviä, kunnes niihin kyllästyy ...
  Allekirjoitan nuo sun kaikki luetellut kohdat. Kilpirauhasta sairastanut vuodesta 1996 liiketoiminnasta lääkehoidolla ja normaaliksi ja sitten taas uuteen liiketoimintaan (Basedow), joka vetäistiin joditabletilla Jorvissa vajaatoiminnaksi. En tiedä miten on vaikuttanut, koska olen aina ollut pullea. Siitähän oli kiva kiusata kun aikoinaan. Ainoa hyvä puoli oli se, että kun eka liikis tuli, paino tippui kahdessa viikossa 7 kg.
  Mutta joo. Mua nyppii, kun tuon siitepölyn vuoksi en ole voinut kuin käydä kaupassa. Melkein pari viikkoa sisällä. Huomaan muodostani asian, samoin aivotoiminta sakkaa. Liikunta auttaa moneen asiaan.
  Olen muista kohdista samaa mieltä. Vielä joskus vähän yli 5-kymppisenä vetelin kaalisoppakuureja ja osallistuin Hgin yliopiston järkkäämään 12-viikkoiseen kokeeseen, jossa syötiin olisko ollut Nutrilettejä ja hyvin niukasti mitään muuta. Tippui 6 kg, vaikka oli mistä ottaa. Ilmeisesti kilpparin vajis jarrutti. Jotkut samankokoiset tipautti 12 kg. Muut arvot olivat kyllä hyvät.
  Nyt kun olen vanhavanhavanha, annan olla tällä hetkellä ainakin. Kunhan tuo siitepöly poistuu, niin katsotaan asiaa. Onkin pieni hetki välissä, kunnes alkaa pujon kukinta Jippii. Syön siis antihistamiineja melkein puoli vuotta joka vuosi

  VastaaPoista
 3. Kiitos Nimetön. Olet ensimmäinen ihminen, jonka tiedän sairastavan kilpirauhasen liikatoimintaa. Minulla itsellä on suuri vajaatoiminta, lääkityksellä se heittelee, joskus on liikatoiminnan rajoilla. Lääkitystä on vaikea säätää. Verikokeiden jälkeen joudun aina viilaamaan sitä joko tyroksiinia lisäten tai vähentäen.

  Varmasti raskasta olla sisällä koko ajan, kun kevät on kauneimmillaan toukokuussa. Voimia sinulle siihen! Miehelläni on kanssa antihistamiinilääkitys keväällä ja kesällä, mutta hän voi kuitenkin mennä ulos.

  Mielestäni liikunta on hyvin tärkeä asia hyvinvoinnille. Minä rentoudun parhaiten metsässä kävellen, meditoiden ja mindfulnessin avulla. Ne ovat tulleet rutiineiksi, tavoiksi.

  Nutrilet-laihdutus on rankkaa, kun voi syödä vain niitä litkuja. Se vaatii ankaraa kurinalaisuutta. Olen kerran nuorena aikuisena kokeillut, mutta ei sovi minulle, koska rakastan kala-kasvisruokaa. Olen melkoinen herkkusuu.

  Olen joskus aikaisemmin huomannut, että hillopaahtoleipä himo menee aika nopeasti ohi. Minulla on se nyt kukkeimmillaan. Villivadelmahilloa ja sopivasti paahdettua kokojyväpaahtista. Nams. Tänäänkin jälkiruoaksi.

  VastaaPoista
 4. Minä sain viime vuonna pois 19 kiloa. Nyt kyllä vaaka näyttää nelisen kiloa enemmän, mutta viihdyn aika hyvin tässä painossa... Kakkostyypin diabetes on hyvässä hoitotasapainossa, verenpaineet pysyvät aisoissa, joten ei ole mitään akuuttia hätää. Liikun edelleen paljon - kohta on tuhat kävelykilometriä tälle vuodelle kävelty!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Arkeilija. Olet saanut painoa pois uskomattoman hyvin, 19 kiloa vuodessa. Minä laihdutin puoli vuotta ja sain 13 kiloa pois, sekin tuntuu nyt jälkikäteen uskomattomalta. Minullakin on tullut nyt 4 kiloa lisää. Annan tulla, mitä on tullakseen. Laihdutan sitten joskus taas. Minulla on suruaika ja lohtua tuo suklaa ja muu makea. Minulla painui verensokerit normaaleiksi, kun olin laihduttanut vasta joitakin kiloja. Verenpaine on ollut aina alhainen. Kunnioitettavan paljon olet kävellyt. Se on jännä juttu, että laihduttamisen jälkeen olen ostanut entisen koon vaatteita, vaikka koikea koko olisi M, ostan edelleen aivan huomaamattani L ja XL.Sunnuntain rauhaa sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!