perjantai 14. toukokuuta 2021

Stressi voi pudottaa hiuksia ja harmaannuttaa

 


On paljon kertomuksia ihmisistä, jotka ovat harmaantuneet nopeasti rankkojen elämänkokemusten jälkeen. Stressin ja harmaantumisen yhteys on syvälle juurtunut kielenkäyttöön ja ajatteluun. Sitä on jopa helppo pitää melkein itsestäänselvänä.


Yhtenä esimerkkinä voisi käyttää Barack Obamaa. Amerikan presidentin virka on ilmeisesti niin kuluttava, että nuorekas viisikymppinen mies menetti värin hiuksistaan jo ensimmäisellä kaudella.


Tieteellisesti asia on kuitenkin eri. Liikutaan niin sanotusti harmaalla alueella, koska asiaa ei ole paljon tutkittu. Siksi ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava sanoo harkitan: "Stressi vaikuttaa hiuksiin, mutta jos sanoisin suoraan, että stressi aiheuttaa harmaita hiuksia, argumentti olisi tieteellisesti huono."


Salavan mukaan on kuitenkin viitteitä siitä, että geneettisesti ja muutoin alttiilla henkilöillä stressi voisi aiheuttaa harmaita hiuksia. Kyseessä on luultavammin monen tekijän yhteisvaikutus.Mysteeri saattaa nyt kuitenkin olla ratkeamassa. Harvardin yliopiston kantasolubiologit ovat selvittäneet hiirillä juurta jaksain, millaista myllerrystä henkinen rasitus aiheuttaa karvatuppien soluissa.


Tutkijat ovat paikantaneet ne solutason mekanismit, jotka johtavat hiusten harvenemiseen ja harmaantumiseen.


Yksinkertaistetusti he havaitsivat seuraavaa: pitkäkestoisessa stressissä elimistön erittämä noradrenaliini ehdyttää karvatuppien värivarastot. Noradrenaliini saa karvatuppien väritehtaan toimimaan ylikierroksilla. Stressi pumppaa värisoluja tuottavat kantasoluvarastot tyhjiin, ja tummaturkkiset hiiret harmaantuivat.


Stressihormoni puolestaan lamauttaa karvatuppien toimintaa niin, että luontaisesti irtoavien karvojen tilalle ei enää kasva uusia. Eli hiukset harvenee.Lähteet: Helsingin Sanomat15.4.2021, kuvat Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!