torstai 2. heinäkuuta 2020

Voi tätä häpeäni määrää



Olen hävennyt muun muassa:
Pikkulapsena häpesin, kun tein jotakin kiellettyä, jäin kiinni ja sain rangaistuksen. En tiedä, olisinko hävennyt silti, vaikka en olisi jäänyt kiinni. Tämä on monimutkainen häpeän ja syyllisyyden kudelma.

Häpeä jatkui. Tietenkin. Koululaisena häpesin, jos en ollut paras kokeessa. Ymmärrän nyt, että minulla ei ollut siinä ympäristössä  ja sellaisilla vanhemmilla muuta mahdollisuutta.  Olin lapsiperfektionisti. Sittemmin perfektionismi vain häilyi teoissani. Kunnes pääsin siitä kokonaan.

Aikuisiällä häpeän sitä, jos en hajamielisenä ihmisenä muistanut mennä esimerkiksi palaveriin, vaikka se oli selkeästi kalenteriin merkitty. Häpeän muitakin virheitä, joita töissäni tein.


Joskus häpeä tulee puhetulvani, puheripulini jälkeen. Mitä oikein höpötin, en kai mitään outoa? Häpeän joskus itseäni pelkästään ajatusten ja tunteiden takia. Miksi minulle tulee mieleen tällaista?

Mutta onneksi tässä iässä ei enää ala kauheasti häpeämään mokiaan ja sattumuksiaan. Niille voi jopa nauraa, monesti muiden kanssa. Minä olen mokaamisessa selvästi lahjakasta ainesta, koska olen niin epäkäytännöllinen ja hajamielinen.

Yleisyydestään huolimatta - kaikkihan sitä joskus tuntee - häpeä on monimutkainen tunne. Monimutkaisempi kuin viha, rakkaus tai pelko. Häpeällä ja syyllisyydellä on yhteisiä piirteitä, mutta ne ovat silti eri tunteita.


Syyllisyys koskee ihmisen tekoja.
Häpeä koskee ihmistä itseään.

Jotkut ihmiset voivat tuntea häpeää liian paljon. Puhutaankin myrkyllisestä häpeästä, joka on yhteydessä esimerkiksi masennukseen.

Häpeän kolme tehtävää
Tutkimusten mukaan häpeällä on ainakin kolme tehtävää, jotka auttavat yksilöä.


Ensimmäinen häpeän tehtävä on estää ihmistä ylipäätänsä tekemästä asioita, jotka aiheuttaisivat paheksuntaa, häpeää ja oman sosiaalisen aseman menettämistä muiden silmissä.

Toinen tehtävä on kannustaa ihmistä salaamaan asioita, jotka saattaisivat aiheuttaa kielteisiä reaktioita muiden silmissä.

Kolmas häpeän tehtävä on osaltaan vähentää haittoja, jos häpeää aiheuttavat asiat paljastuvat muille yhteisön jäsenille.


Jos ihminen sisäistää jatkuvasti kokonaan häpeän tunteen, psykologit puhuvat ydinhäpeästä. Häpeää tunnetaan, oli syytä tai ei.

Myrkyllinen häpeä alkaa usein jo varhaislapsuudessa ja liittyy yleensä vanhempien toistuvaan kielteiseen käytökseen lasta kohtaan. Se saa lapsen tuntemaan itsensä huonoksi, riittämättömäksi tai ei-halutuksi. Myrkyllinen häpeä kasvaa lapsessa siitä, että hänelle ei sanota hänen tehneen jotakin huonosti vaan että hän on huono.

Myrkyllinen häpeä on vahvasti yhteudessä syömishäiriöihin, neurooseihin (ahdistuneisuushäiriöt), ahdistukseen, masennukseen ja sairaalloiseen perfektionismiin.





Lähteet: Helsingin Sanomat 29.6.2020, kuvat omat


4 kommenttia:

  1. Hirveän hyvä postaus! Näitä itsekin olen paljon miettinyt. Kuinka paljon meillä onkaan häpeää eri syistä ja kuinka paljon se ohjailee meitä!

    "Ensimmäinen häpeän tehtävä on estää ihmistä ylipäätänsä tekemästä asioita, jotka aiheuttaisivat paheksuntaa, häpeää ja oman sosiaalisen aseman menettämistä muiden silmissä."
    No kun/jos se häpeä tulee vasta jälkikäteen. Ei se silloin estä mitään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Häpeä on mielenkiintoinen aihe kirjoittaa. Häpeä pitää myös yhteisöä koossa, koska yritämme välttää häpeää ja siten sopeudumme yhteisöön. Eihän se häpeä aina tule heti. Vaan saatetaan kotona hävetä sitä, mitä esimerkiksi töissä tapahtui. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Monesti putkahtaa mieleen joitain ihan ikivanhoja tapauksia tai asioita, joita taas kerran täytyy hävetä. Ja sitten taas joitain ikivanhoja häpeän aiheita jää unholaan. Välillä pitää ihmetellä itsekin, miksi jotain asiaa tai tapahtumaa on edes hävennyt. On se jännä. Pitäisi varmaan mennä kaappiin kokonaan, ettei tarvitsisi koskaan enää hävetä mitään. Minkälainen tämä maailma olisikaan, jos ei koko häpeän tunnetta olisi olemassakaan. Mukavaa uutta viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  4. Ne muistot häpeästä tulevat välillä tietoisuuteen alitajunnasta. Ehkä niiden sanoma on se, että ymmärrä, miksi silloin kävi niin kuin kävi. Syvästi merkitykselliset tunteet lymyävät usein alitajunnassa, välillä itsestään ilmoittaen esimerkiksi unessa. Ja se uni on viesti si nulle. Kaikkihan me tunnetaan häpeää, emmekä mahtuisis laatikkoosi kaikki. Luulenpa, että maailma voisi olla kaoottinen, kun ihmiset voisivat tyydyttää mielihalujaan nyt ja heti, kun häpeän superego ei valvoisi mielissä. Syyllisyys ja häpeä ovat myös hyviä tunteita, koska ne pitää yhteiskuntaa kasassa. Eikä aina voi tehdä,mitä juuri tekee mieli.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!