torstai 20. syyskuuta 2018

Moni syö turhia lääkkeitä



En ole tähän asti tiettävästi syönyt turhia lääkkeitä. Ehkä nuorempana turhia antibioottikuureja.  Kipu- ja masennuslääkkeet on tullut tarpeeseen. Tiedä sitten tulevaisuudessa...

Lääkebisnes ja -markkinointi luo salakavalasti tarpeita hoitaa ja lääkitä ihmistä turhaan. Lääketehtailusta on puhuttu jo 1990-luvulta alkaen. Syntyi medikalisaatio eli lääketieteellistäminen. Terveistäkin voidaan tehdä sairaita. Lääkäreillä on aika usein kontakteja lääketehtaisiin.



Esimerkiksi 1990-luvun lopussa markkinoille tuli lääke yliaktiiviseen virtsarakkoon. Luotiin diagnoosi: Äkillinen virtaamistarve. Jota piti tietysti hoitaa lääkkeillä. Isolle osalle ihmisistä lääkkeestä ei ollut mitään hyötyä.

Kaikille naisille tulee vääjättömästi vaihdevuodet. Pitäisikö kaikkien käyttää hormonikorvaushoitoa? Onko vaihdevuodet tavalliseen elämään kuuluva asia vai jonkinlainen sairaus, johon tuputetaan hormonihoitoa? Todella kovista oireista kärsivä tarvitsee varmasti hormonikorvaushoitoa. Se parantaa hyvinvointia. Ennustelen kuuluvani itse tähän ryhmään. Ja aion ottaa hormonikorvaushoidon mukisematta. Vaikka se lisää rintasyövän riskiä. Toisaalta suojaa osteoporoosilta ja sydän- ja verenkierto elinten sairauksilta.



Jenkkilässä on myös keksitty, että miehelläkin on vaihdevuodet. Enpä oikein usko tuohon. Heillä on ehkä joitakin henkisiä muutoksia keski-iässä kuten väsymystä ja seksihalujen vähenemistä. Mutta miehillä siittiöiden tuotanto jatkuu läpi elämän. Sen sijaan naisella ei irtoa enää munasolu. Mies voi tulla isäksi minkä ikäisenä tahansa. Nainen ei.



Miehillä testosteronin määrä voi vähän laskea. Juuri tähän testosteroniin lääkebisnes on iskenyt. Miehille myydään muun muassa testosteronia lisäävää geeliä.

Joidenkin lääkäreiden mukaan lääkebisnekseen kuuluvat myös kolesterolia parantavat satiinit ja osteoporoosilääkkeet. Niitä syödään kriittisten lääkäreiden mukaan turhaan. Kolesteroliarvoja voi itse laskea syömällä terveellisemmin. Yli kymmenen vuoden käyttö osteoporoosilääkettä heikentää luita entisestään.



Potilaiden olisi hyvä uskaltautua kyseenalaistamaan saamiaan lääkkeitä ja hoitoja. Sairaaksi leimaaminen voi ahdistaa, aiheuttaa huolta ja stressiä. Lisäksi palaa rahaa.

Oletko sinä koskaan havainnut syöväsi turhia lääkkeitä?




Lähteet: Helsingin Sanomat 16.8.2018, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

  1. No hih joskus olen vetänyt pulssilääkkeitä vahingossa virtsikseen ja ollut kovin rauhallinen. Eli vahingossa syönyt turhia lääkkeitä, en muuten. Kova bussiness on tuo lääke bussiness. Täälläkin hormonikorvaushoito otetaan heti, jos tarve tulee, sillä miksi kärsiä.

    Mukavaa päivää Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Ehkäpä ne pulssilääkkeet hoitivat sitä virtsatientulehdustakin. Rauhallinen mieli on hyvä hoito (?). Kiva että löytyi joku muukin, joka uskaltaa sanoa. Että vaihdevuosiin hormonikorvaushoito. Miksi turhaan sinnitellä ja kärsiä, jos vaihdevuodet on pahat? Minä ainakaan en halua marttyyrin kruunua.

      Poista
  2. Mielestäni syödään turhaan lääkkeitä, bisnestähän se on. En tarkoita että kaikki lääkkeet olisi turhia mutta esim.nuo kolesterolilääkkeet mietityttää kun monille tulee pahojakin sivuvaikutuksia niistä. Kerran vilkaisin yhden vanhuksen masennuslääkepurkkia, haittana mainittiin että voi aiheuttaa masennusta,voi hyvänen aika sentään, oli ohimennen maininnut lääkärille että joskus hieman masentaa. Kyllähän esim. kivun syihin kannattaisi perehtyä ensin kun kipulääkkeitähän käytetään tosi paljon. En ole mitenkään lääkevastainen vaan yritän mennä keskitietä, hyvää päivänjatkoa sinne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Lääkebisnes on kovaa bisnestä. Minua surettaa etenkin tuo vanhustenhoito isoissa laitoksissa. Heille saatetaan antaa jo seitsemän maissa illalla nukahtamislääkkeet. Ilmeisesti siksi ettei heistä olisi vaivaa alimitoitetulle henkilöstölle. Myös masennus- ja jopa psykoosilääkkeitä (koska ne väsyttävät) syötetään vanhuksille. Minkälaisenhan lääkekoktailin minä aikoinani saan, jos saan elää vanhaksi? Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että ensiksi pitäisi tutkia nimenomaan kivun syy. Sitten vasta kipulääkkeet jos ne on todella tarpeen.

      Poista
  3. Minä en syö lääkkeitä, paitsi pakolliset astmaan ja niskakipuun. Viimeistä mahdollisimman harvoin. Mutta hormonihoitoa olen miettynyt, kun en siihen lähtenyt, että saanko minä rauhassa rupsahtaa vai nauretaanko minulle sitten, kun olen enää vain könkkäävä luunahkakeppi. Lihat kun ovat estrogeenin puutteesta jo alkaneet luitten ympäriltä hävitä. Kuulin kyllä, että liikunta auttaisi siihenkin vaivaan, mutta saa nähdä. Tykkäisin vaan saada vanheta omalla tavallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Hienoa että ymmärrät syödä maltilla lääkkeitä. Kun nykyisin tuntuu olevan pilleri vaivaan kuin vaivaan. Jos sinulla ei ole ollut todella pahoja vaihdevuosioireita, et ole silloin varmaankaan hormonikorvaushoitoa tarvinnut. Mutta kyllä sitäkin syövät vanhenevat. Omalla tavallaan. Ei se ketään nuorenna. Joka tapauksessa lihasmassa alkaa vähentyä jo nelikymppisenä, eikä siihen auta tuo hormonikorvaushoito vaan kuntosali. Kuulostaa hyvältä että haluat vanheta itsesinäköisesti. Kivaa torstai iltaa sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!