tiistai 21. elokuuta 2018

Mies kestää avioeron huonommin kuin nainen




Avioero on iso kriisi molemmille sukupuolille, mutta nainen osaa yleensä työstää ja käsitellä suruaan. Tästä kertoo monet miesten laulamat iskelmät tapaan "oli elämän valttikortit mulla kerran kourassain..." Naiset sen sijaan esittävät voimalauluja. Suomalaiset hakevat avioeroja eniten elo- ja tammikuussa. Olisikohan lomilla tähän vaikutusta? Ero lisää miehillä psyykelääkkeiden käyttöä ja nostaa kuolemanriskiä.



Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin avioeron, mielenterveyden ja kuolleisuuden välisiä yhteyksiä työikäisillä suomalaisilla. Eniten psyykelääkkeitä käytettiin ennen lopullista avioeropäivää. Tällöin lääkkeitä syöneiden osuus oli yli kaksinkertainen verrattuna avioliitossa eläneisiin. Sukupuolten välinen ero oli suuri. Miehet söi selvästi eniten lääkkeitä.

Avioero nostaa myös voimakkaasti miesten kuolemanriskiä. Se oli yli kaksinkertainen naimisissa oleviin miehiin verrattuna. Erot tapaturmaisten, alkoholiperäisten tai väkivaltaisten kuolemien osalla oli vielä suurempia.



Pärjäämiseen voi vaikuttaa sekin, onko käynyt kriisejä läpi aikaisemmassa elämässään. Usein monet miehet eivät ole tottuneet kohtaamaan ja käsittelemään tunteitaan. Pakokeinona käytetään monesti alkoholia.

Monien tutkimusten mukaan naiset tekevät miehiä paljon useammin avioero aloitteen. Niistä joiden puoliso oli tehnyt eropäätöksen, 70 prosenttia kertoi, että ero tuli heille yllätyksenä.



Mies voi vaikuttaa moneen naiseen verrattuna emotionaalisesti tasaiselta. On paljon miehiä, jotka eivät ilmaise tunteitaan juuri lainkaan. Mutta todellisuudessa miehet ei ole sen tasaisempia kuin naisetkaan. He ovat vain oppineet kontroloimaan tunteitaan.

Avioerossa naiset hakevat yleensä tukea avioeroprosessissa. Miehet kokevat, etteivät voi jakaa muun muassa avuttomuuden tunnetta. Jos itsetunto on perustunut suorittamiselle, se voi murtua helpommin menetyksissä.



Tutkimuksissa on tullut esiin se, että naisille on tärkeää parisuhde itsessään. Miehelle taas yleisimmin perhe. Monet miehet häpeävät sitä, etteivät he pystyneet pitämään perhettä kasassa.

Psyykelääkkeitä määräävä lääkäri voisi vastaanotollaan kysyä asiakkaalta. Miten läheissuhteissa menee ja onko muulle tuelle tarvetta? Valitettavasti  usein ei kysytä.

Psykoterapiaan uskaltautuneet miehet hyötyvät terapiasta jopa enemmän kuin naiset. Erokriisissä olevan miehen pitäisi ennen kaikkea tutustua itseensä. Ero ei tuhoa kaikkea vaan se voi olla uuden alku.

Onko sinulla kokemuksia omasta tai jonkun kaverisi avioerosta?







Lähteet: Helsingin Samomat 10.8.2018, kuvat Pixabay, Pexel





10 kommenttia:

  1. Kuulin tuon tutkimuksen tulokset radiosta ja jo silloin mietin tätä miesten ja naisten erosta selviämistä. Varmasti se, että naiset hakevat eroa useammin kuin miehet, jo sinällään vaikuttaa. Hylätyksi tulemisen tunne ei helpota asioiden käsittelyä.
    Kun nuorena huomasin odottavani lasta, hain avioeroa lapsen isästä. Häneen ero vaikutti positiivisesti. Alkoholin käyttö väheni ja työnteko alkoi motivoida. Se helpotti omaa syyllisyyttä "toisen jättämisestä".
    Mukavaa tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Varmaan se vaikuttaa, että naiset yleensä hakevat eroa hanakammin kuin miehet. On raskasta tulla yllättäen hylätyksi. Olit rohkea, kun uskalsit hakea avioeroa juuri raskausaikana. Yksinhuoltajan arki on raskas. Hienoa että ero oli myös miehen kannalta hyvä ja helpotti syyllisyydentunnettasi.

      Poista
  2. Kokemusta on. Eniten ihmettelen sitä, että usein avioeron syynä on miehen ikävä käytös, mutta sitten kun ero tulee, mies ei millään tahtoisi erota. Tai heittäytyy vieläkin hankalammaksi kuin avioliitossa.
    Suurin osa eroista voitaisiin kuulemma estää, jos pareilla olisi tarmoa opiskella yhdessä elämisen perusteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Ne miehet! Sinulla on omakohtainen kokemus miehen käytöksestä erotilanteessa. Olet varmasti oppinut paljon parisuhteista. Mukavaa päivää sinulle!

      Poista
  3. Kyllä minulla on kokemusta. Takana on yksi pitkä avioliitto ja ero. Meillä mies kuulemma oli vuosia pohtinut jo eroa kun "kipinää" ei ollut ja lopulta sitten salasuhteen myötä sai rohkeutta erota minusta. Erosta on nyt vuosi, mies elää uuden naisensa kanssa ja minäkin olen tavannut uuden ihmisen.

    Olen paljon miettinyt sitä, että kumpi meistä selvisi/selviää erosta helpommin. Lapsellani todettiin eron jälkeen asperger ja olen nyt sen myötä ymmärtänyt, että miehellä on samoja ongelmia. Kun ajatukset kulkevat ihan eri ratoja pitkin aivoissa, luulen ettei hän kärsi erosta ollenkaan eikä kadu tekemisiään. Itse itkin ja raivosin vuoden (ja varmaan vielä tämän toisenkin), mutta oikeasti olen helpottunut että hän päätti sen mykän ja tunteettoman liittomme. Itse pidin niin tiukasti ydinperheestä kiinni ja uskoin/toivoin että asiat vielä muuttuvat joskus parempaan.

    Periaatteessa mun olisi pitänyt lähteä jo vuosia sitten. Kuten useimmat liitot päättyvät, nainen kyllästyy.

    Tuo miehen "taipumus" vaikuttaa hyvässä ja pahassa. Kaikki liittomme (lapsiin liittyvät) ongelmat ovat samat kuin liiton aikana. Mies tarvitsee komentajaa ja selittäjää, että pärjäisi lasten kanssa, ja kun eron myötä annoin sen vastuun pois, niin on aika hukassa. Toisaalta kun ei ennenkään ole puhuttu asioista, niin eipä tarvitse niitä nyt jälkikäteenkään puida. Mutta olihan se vaikeaa, piti purkaa isoja asioita. Ehdittiin juuri 10-vuotishääpäivää viettää, ennenkuin kuulin uudesta elämästä.

    http://kolmenmammaloistaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Iiris, kommentistasi. Asperger ihmisillä on ongelmia tunteiden ja sosiaalisuuden kanssa. Ne ei oikein suju.Ei ihme että teillä on ollut mykkä ja ehkä tunnekylmä avioliitto.Ajattele, että nyt toinen nainen kärsiköön vuorostaan. Hienoa että olet löytänyt uuden kumppanin ja häneltä varmaankin saat lämpimiä tunteita ja hyvää yhdessäoloa.Pahoittelut lapsesi asperger diagnoosista. Mutta onneksi mitä aikaisemmin se todetaan, sitä paremmat mahdollisuudet on kuntoutuksen turvin elää tavallista, hyvää elämää. Pitää käydä katsomassa blogiasi. Hyvää lokakuun viimeistä päivää sinulle!

      Poista
  4. On varmasti totta tuo ja eron vaikeuteen vaikuttaa myös moni asia. Esimerkiksi se, että pitääkö ottaa asianajaja mukaan selvittämään oikeus ja raha-asioita. Hauska fakta tuo, että eniten eroja otetaan tammikuussa ja elokuussa, sitä en tiennyt.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Hirvonen. Totta tuo, että erojen laatu vaihtelee. Riitaisassa erossa pitää ottaa asianajaja.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen kirjoitus ja kiinnostavat näkökulmat. Avioerot ovat aina ikäviä juttuja, itsekin käynyt sellaisen läpi. Nyt myös tuttavani on samassa tilanteessa ja hänellä on etsinnässä asianajotoimisto, sillä yhteisymmärryksessä ei heidän eronsa onnistu. Erot ovat kaikki erilaisia, mutta harvoin kenellekään helppo.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi Ritva. Avioero on puolisoiden näköinen. Sinulla on ollut varmasti paljon voimaa, kun olet kestänyt eron ja sen kivuliaat vaiheet.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!