lauantai 13. huhtikuuta 2024

Elämää maalla 21.

 


Ei kuulu oikein hyvää. Sain kävelylenkillä paniikkikohtauksen. Juoksin kotiin aivan sekaisin. Lääke ei enää auttanut siihen, koska kohtaus oli jo päällä. Nyt en ole muutamaan päivään uskaltanut lähteä lenkille. Milloin tämä paniikkihäiriö paranee? Vai paraneeko se enää koskaan? Olen surullinen, lyöty, toivoton, vereslihalla. Katkerakin.


Paniikin lisäksi olen usein hyvin ahdistunut. Tuntuu, että mielessä on oksennustauti. Ei sitä oikein muuten osaa kuvata. Paniikkikohtaukset ovat silkkaa kauhua. Minulla on varmaankin huhtikuumasennus. Yksi sen oire on, että ylinukun, noin10 tuntia yössä.


Huhtikuu on ollut minulle aina vaikea kuukausi, kuten myös T.S Eliot kirjoitti, että huhtikuu on kuukausista julmin. Yhtäkkinen valo paljastaa kaiken lian kotona. Lumen rippeet ovat harmaita ja mustia. Maa kuolleen ruskea. Roskat liehuvat ojissa. Onneksi kohta lumi sulaa kokonaan. Tulevat sinivuokot, leskenlehdet, krookukset, tulppaanit...Toukokuusta olen aina tykännyt.


Kylvin kelloköynnöksen, neidon mekon, mustasilmäsusannan, krassin ja aitoelämänlangan siemenet. Nyt ne ovat itäneet suloisiksi vaalanvihreiksi pikku taimiksi. Jostakin syystä mustasilmäsusanna ei itänyt. Kylvin sen uudestaan. En tiedä ehtiikö se kesään. Onneksi sitä myydään täälläkin kesäkukkakojuissa, torilla ja kaupoissa. En malta olla ihailematta taimiani. Suihkuttelen niitä pari kertaa kertaa päivässä. Ne ovat viesti kesästä tänä ankeana huhtikuuna.


Kuolleen tyttäreni Veran muistolle kasvattamani mandariinipuu menetti miltei kaikki lehtensä talvella. Se ei saa kuolla! Olen suihkutellut sitä monta kertaa päivässä, ja nyt se onneksi kasvattaa uusia lehtiä ja versoja.Olen alkanut kuunnella musiikkia Spotifystä tähän ahdistukseen ja suruun. Kun haluan rauhoittua, kuuntelen usein Kasevaa. Ja kun kaipaan piristystä kuuntelen CMX:ää.


Musiikki on eniten mieleen vaikuttava taiteen laji. Muun muassa se vaikuttaa autonomiseen hermostoon, joka säätelee sykettä, verenpainetta ja hengitystiheyttä. Se vaikuttaa hormoneihin ja välittäjäaineisiin, erityisesti mielihyvä eli dopamiini välittäjäaineeseen ja stressihormoneihin. Musiikin kuuntelu palauttaa elimistön ylikierroksilta ja auttaa lievittämään ahdistusta, masennusta ja jopa kipua.


Hyvää viikonloppua kaikille!


Kille-kissi nauttii keväästä.


8 kommenttia:

 1. Toivottavasti tilanne kääntyy parempaan. Muistelen, että joskus kävit kylmässä suihkussa? Auttaisiko avannossa käyminen, jos sellainen jostain löytyisi? Tiukkoina päivinä, ehkä hiukan vastaavissa kuin sinullakin, on ystäväni käynyt aamuisin ja iltapäivisin avannossa useamman päivän verran peräkkäin, vähän kuin akuuttina kuurina. Toinen vinkkini kuulostaa pöhköltä, mutta sanon silti: Oisko sulla pihapiirissä jokin iso puu, jossa olisi (matalalla korkeudella) mahdollista istua oksistossa/oksalla? Keittiöjakkara puun juureen valmiiksi? Olen itse niin isokokoinen, ettei lähistön nuori puusto kestä painoani, mutta pahoissa tilanteissa istun varaston takana olevan kuusen juurella (joskus aika pitkäänkin ja siis ihan talvellakin). Minua tämä auttaa, kunhan olen vain kyennyt tulemaan asunnostani ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Kun paniikkikohtaus on jo päällä, kylmä suihku ei auta. Mutta kiitos vinkistä, ottaa se kuurina repivään ahdistukseen. Avantoja ei enää ole, mutta kylmä suihku on joidenkin mielestä yhtä tehokas. Toinen vinkkisi ei ollut mikään pöhkö. Uskon, että puiden voima voi siirtyä ihmiseen. Meillä ei ole puita, joiden oksistossa istuskella. Mutta voisin käyttää vinkkiäsi istua puun juurella. Jos tämän tekee metsässä, mieli varmasti rauhoittuu.

   Poista
 2. KYLLÄ SE MIELI SIITÄ VIRKISTYY, KUN ALKAA NÄHDÄ MITEN LUONTO HERÄÄ, NYT JO TÄÄLLÄ LESKENLEHDET KUKKIVAT PYÖRÄTEIDEN VARSILLA, KIURU LAULAA, JA TÄNÄÄN KUVASIN LAULUJOUTSEN PARIA, JOTKA ALKAVAT PIENELLÄ LAMMELLA PESÄPUUHIIN, MUUTTOLINTUJA ON PALJON JO TULLUT. MINUNKIN VIHERKASVIT VEROTTAA TALVELLA, MUTTA NYT KUN ALKAA OLLA ENEMPI VALOISAA, NIIN UUTTA LEHTEÄ TULEE MONEEN KASVIIN, LIIKA KASTELU EI AINA OLE HYVÄKSI.
  TIEDÄN MILLAISTA ON PANIIKKIKOHTAUS, ITSE EN OMISTA SELLAISTA, MUTTA KEHOITTAISIN PYYTÄMÄÄN ESIRUKOUSTA, MM. TV7 MAANANTAISIN JA TORSTAISIN 1½ TUNTIA SUORANA TV7 RUKOILLAAN ERI SAIRAUKSIEN JA ASIOIDEN PUOLESTA, KIITOS AIHEITAKIN ON, KOSKA JUMALA ON VASTANNUT RUKOUKSIIN.
  lÖYTYYKÖ SIELTÄ KENTIES VERTAISTUKEA KIUSALLISEEN PANIIKKIHÄIRIÖÖN?
  AURINKOISIA KEVÄT PÄIVIÄ ELÄMÄÄSI!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi kastepilvi. Uskon, että mieli rauhoittuu toukokuussa. Niin on käynyt aina. Kun olen luonnossa, en huhtikuussa pidä miinusnäkö silmälasejani päässä. Niin en näe kunnolla huhtikuun ankeutta. Toukokuussa voin ihailla luonnon heräämistä. Harmaat ja ruskeat maisemat muuttuu vihreiksi. Sinä seuraat ihailtavasti kevään kulkua muun muassa muuttolintuja. Voisin ehkä kokeilla tuota TV7:ää. Samoin sinulle aurinkoisia kevätpäiviä!

   Poista
 3. Voimia! Ymmärrän, että koet huhtikuun ankeana. Onhan se harmaa ja likainen. Minulle se on (kaiken rumuutensa kanssakin) toivon kuukausi: kevät tulee sittenkin. Kamala kuulla paniikkikohtauksestasi. Toivon sydämestäni, että ne jäävät vielä joskus kokonaan historiaan kohdallasi. Päivä kerrallaan, kevättä ja kesää kohti. Etähalaus!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi NK. Hienoa, että sinulle huhtikuu on toivon kuukausi. Uskaltauduin eilen sunnuntaina jo lenkille. Kuuntelin Spotifystä rauhoittavaa Kasevaa maantiellä. Kun käännyin metsäautotielle, otin kuulokkeet pois, jotta pystyin nauttimaan lintujen laulusta ja muista metsän äänistä muun muassa tuulesta ja veden lorinasta pienissä puroissa. Tänään maanantaina ja sunnuntainakin jo olin pelkästään väsynyt. Viime viikon ahdistus ja paniikkikohtaus vei voimia.

  VastaaPoista
 5. Voimaa, rauhaa ja iloa. Hetki kerrallaan ja päivä kerrallaan. Olet selviytynyt aikaisemminkin, selviydyt nytkin. Olet vahvempi kuin muistatkaan 💖

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi Susanna. Ja voiman, rauhan ja ilon toivotuksista. Nyt minulla on olo parantunut. Pystyn taas nauttimaan erilaisista asioista.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!