maanantai 22. huhtikuuta 2024

Musiikin voima

 


"Miksi musiikki vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti?

Ääniaallot muuntuvat sisäkorvassa hermoimpulsseiksi ja etenevät suoraan aivoihin alueille, jotka säätelevät tunteita ja niihen liittyviä fysiologisia kokemuksia.


Koemme musiikin aistihavaintoina, tunteina, ja kognitiivisesti esimerkiksi muistoina. Tunnistamme kappaleen ja suuntaamme tarkkaavaisuuden musiikkiin. 


Kaikki tämä vaikuttaa myös motorisesti: rytmi saa liikkumaan tahdissa. Sosiaalinen puoli tulee esiin esimerkiksi konserteissa jaettuna elämyksenä ja yhteenkuuluvuutena.


Miten musiikki vaikuttaa muualle kehoon?

Se vaikuttaa voimakkaasti autonomiseen hermostoon, joka säätelee muun muassa sykettä, verenpainetta ja hengitystiheyttä. Lisäksi musiikki vaikuttaa hormoneihin, erityisesti mielihyvä- ja stressihormoneihin.


Musiikki on tehokas keino säädellä myös vireystilaa ja mielialaa, ja siihen ihmiset tavallisesti sitä käyttävätkin. Se voi piristää ja vahvistaa tai rauhoittaa tai rentouttaa.



Musiikin sanotaan helpottavan stressiäkin. Miten se sen tekee?

Musiikin kuuntelu palauttaa elimistön ylikierroksilta ja voi auttaa lievittämään ahdistuneisuutta, masennusta ja jopa kipua.


Musiikki aktivoi mielihyväjärjestelmää. Lempimusiikin kuunteleminen lisää mielihyvähormonin dopamiinin erittymistä aivoissa. Se muun muassa rentouttaa leikkauspotilaita ja vähentää samalla kipullääkkeiden tarvetta.


Voiko musiikki ehkäistä muistisairauksia?

Aktiivisista musiikkiharrastuksista, kuten laulamisesta, soittamisesta ja tanssimisesta näyttää olevan hyötyä terveessä ikääntymisessä.


Musiikkipohjaisia menetelmiä käytetään jo useiden psykiatristen ja neurologisten sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa. Eniten niistä on hyötyä kivun, masennuksen, aivoverenkiertohäiriöiden ja rappeuttavien aivosairauksien, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidossa. Vielä ei ole selkeää tutkimusnäyttöä, ehkäiseekö se muistisairauksia tai muita rappeuttavia aivosairauksia.


Koskettavat sävelet nostavat usein kyyneleet silmiin, miksi?

Kyyneleet voivat nousta silmiin, iho mennä kananlihalle tai väreet kulkea pitkin selkäpiitä.


Musiikki yhdistyy myös voimakkaasti tunnemuistoihin. Se voi tuoda vuosikymmeniä sitten koettuja tunteita uudelleen käsiteltäviksi, onnen hetkiä tai raastavia muistoja. Se myös auttaa sanoittamaan niitä tunteita, joille ei ole aiemmin löytynyt sanoja."




Lähteet: Hyvä Terveys+, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. KYLLÄ MUSIIKILLA ON SUURI MERKITYS, KUUNTELEN YLEENSÄ HENGELLISTÄ MUSIIKKIA JA LAULUJA, HENKENI YHTYY MONIIN LAULUIHIN MM. YLISTYS MUSIIKKIIN, SIELUNI OIKEASTAAN KOHOAA YLÖSPÄIN YLISTYS MUSIIKIN KAUTTA. RADIO KANAVIA ON NOSTALGIA JA KASARI, MUTTA EN HALUA KUUNNELLA SUOMALAISIA LAULUJA, NOSTALGIAA TULEE KUUNNELTUA VAIN AUTON KANSSA LIIKKUESSA.,MUTTA KUN MINUSSA ON SE HENKI JOKA VIIHTYY JA RAKASTAA VAIN HENG.MUSIIKKIA, NIIN TUNNEN SEN ERON NIIDEN KAHDEN VÄLILLÄ.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi kastepilvi. Hienoa että olet löytänyt mieleisesi musiikin, joka kohottaa sinua. Nostalgia ja kasari ovat minulle tuntemattomia. Nykyisin kuuntelen musiikkia Spotifyltä, tällä hetkellä Kasevaa ja CMX:ää. Kuntosalilla usein Abbaa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!