keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Iltavirkuilla on isommat terveysriskit




Minä olin aikaisemmin iltavirkku. Mutta on jännää, että miltei heti kun 50 vuotta oli mittarissa, muutuin aamuvirkuksi. Lieneekö yleistä ikääntyvillä ihmisillä?

Iltavirkkujen on todettu masentuvan jopa kaksinkertaisesti enemmän kuin aamuvirkkujen. Uudessa amerikkalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että iltavirkut elivät usein yksin, nukkuivat katkonaisesti, polttivat tupakkaa.


Iltavirkkujen huonompi unenlaatu ja yösyöminen voi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja lihottaa. Ja siitä sitten suurempaan riskiin sairastua metaboliseen oireyhtymään ja kakkostyypin diabetekseen. Englantilaistutkimuksen mukaan iltakukkujat kuolevat vähän nuorempina kuin aamuvirkut.


Mutta toisaalta iltavirkuilla on monesti suuret sosiaaliset verkostot. Paljon kavereita ja ystäviä.

Voisi olla hyvä, jos työvuorot joustaisi - jos se on omassa ammatissa mahdollista - vireystyypin mukaan. Saksalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että tehdastyöntekijät voivat paremmin, kun eivät joutuneet rytmilleen vastakkaisiin vuoroihin.






Lähteet: Helsingin Sanomat 12.7.2018, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Auts! Olen tullut viime aikoina iltavirkuksi :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Jenni. Iltavirkkuuden voi ehkä kääntää aamuvirkkuuteen nukkumisaikaa säätelemällä. Eli herätä alkuun pakosti aikaisemmin. Tsemppiä!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!