tiistai 24. toukokuuta 2022

Uskomuksia ravitsemuksesta ja liikunnasta

 


1)Hiilihydraatit lihottavat 

Hiilihydraatit sitovat nestettä ja voivat aiheuttaa turvotusta. Sen takia ihmiset sattavat kokevat niiden lihottavan. Hiilihydraatit ovat kuitenkin ensisijainen energian lähde. Ne ovat painonhallinnassa erityisen tärkeitä, koska ne pitävät aineenvaihdunnan toiminnassa, säätelevät nälkää ja varmistavat, että energiaa riittää liikkumiseen. Hiilihydraatteja ei pitäisi jättää pois. Valkoisen viljan ja sokerin sijaan kannattaisi valita hitaita hiilihydraatteja, esimerkiksi täysjyväviljaa.


2)Liikkujan pitää syödä proteiinia

Proteiinin tarve on vakio, eikä runsas liikunta kasvata sitä. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan riittävästi proteiinia, kun syö sitä ruokaympyrän mukaisesti. Tärkeää olisi kiinnittää huomiota siihen, että proteiinia saa säännöllisesti pitkin päivää. Eli lounaan ja päivällisen lisäksi myös aamiaisella ja välipaloilla.


3)Sitruunavesi puhdistaa elimistöä

Välillä  näkee väittämiä, että sitruunavesi muuttaa elimistön pH-arvoja optimaalisemmiksi, mutta vatsalaukku on hapan ja muuttaa kaiken sinne pääsevän happamaksi - myös emäksisen sitruunaveden.
4)Laihdutus tehostuu, jos ei syö liikunnan jälkeen

Jos treenin jälkeen ei syö, elimistö ei pääse korjaamaan vaurioita eikä palauttamaan energiavarastoja. Näin kunto ei kasva. Ensin tulee väsymystä ja ongelmia palautumisessa ja lopulta ylikuormitusta. Tällöin painonhallinta ei onnistu. Kannattaa syödä esimerkiksi pari lasia maitoa ja banaani tai täysjyvämuroja jogurtin kanssa.


5) Painoharjoittelu kasvattaa isot lihakset

Lihasten kasvattaminen vaatii erittäin kovaa työtä. Perusvoimaharjoittelu lisää voimaa ja ylläpitää lihasmassaa. Jokaisen olisi hyvä tehdä lihaskuntoharjoittelua kahdesti viikossa. Tämä ei vaadi kuntosalitreeniä, vaan voi olla esimerkiksi portaiden kävelyä tai halonhakkuutta.

Lähteet: referaatti Hyvä Terveys 1/22, kuvat Pexels


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!