tiistai 31. toukokuuta 2022

Miten antaa anteeksi?Miten onnistua antamaan anteeksi ihmisille, jotka eivät ole koskaan pyytäneet käytöstään anteeksi?  Ikävät sanat ja tapahtumat vellovat mielessä. Ne hyökyvät päälle varsinkin väsyneenä illalla ja yöllä ja silloin, kun en ole työn touhussa vaan minulla olisi mahdollisuus rentoutua ja tehdä jotakin mukavaa.Katkeruus kuluttaa, enkä tahdo päästä elämässä eteenpäin.


Katkeruus kertoo vaikeudesta antaa anteeksi. Anteeksi antaminen ei tarkoita, että hyväksyisi ihmisen väärät teot, eikä se edellytä, että ymmärtäisi loukkaajaa.Anteeksi antaminen on kelteisistä ajatuksista ja tunteista irtaantumisen prosessi, ja siksi tärkeää mielen hyvinvoinnille.

 

Monesti katkeruuteen yhdistyy ruminaatiota eli vatvomista. Tämä ei koske vain isompia koettelemuksia, vaan myös pieniä arkisia vastoinkäymisiä voi jäädä pyörimään mielessä. Ongelma on salakavala siksi, että sen otteessa voi kuvitella, että epämukavien asioiden kertaaminen auttaa lievittämään ahdistusta ja negatiivisia tunteita, vaikka vatvominen voimistaa niitä ja altistaa masennukselle.
Vatvomisesta irti pääsemiseksi on ensin tunnistettava ongelma.Vasta sitten voi opetella katkaisemaan ajatusten vellonnan. Tämä keino kannattaa kuitenkin vasta sen jälkeen, kun on käsitellyt riittävästi mieltään vaivaavaa asiaa.


Jos ihminen kokee, ettei ole käsitellyt vastoinkäymistä riittävästi, kannattaa kirjoittaa niistä jokaisesta kuvaus, jossa vastataan seuraavaan kolmeen seikkaan. Eritellään syyt sille, miksi kyseinen vääryys mielestäsi tapahtui ja mikä sai kokemaan sen niin kuin koit. Toiseksi kerro, mitkä kaikki itseesi liittyvät ja ulkoiset tekijät auttoivat sinua jaksamaan vaikeana aikana ja sen yli.


Kolmanneksi kerro, mitä myönteistä vaikeuksista on sinulle seurannut. On kuitenkin selvää, että ne ovat haitanneet hyvinvointisia, mutta asian toisenkin puolen näkeminen on tärkeää. Vastoinkäymiset voivat myös vahvistaa ja opettaa.
Lähteet: referaatti Hyvä terveys 05/2022, kuvat omat.
4 kommenttia:

 1. Kunpa ihmiset osaisivat puhua suoraan, mutta nätisit. Vältyttäisiin monilta väärinkäsityksiltä. Toisaalta ihmiset ovat erilaisia ja klikit väistämättömiä.

  Joidenkin ihmisten kanssa on ollut pakko ottaa hajurakoa, luonteet eivät vaan istu yhteen, muistellaan kuitenkin päällimmäisenä niitä hyviä hetkiä, aika kultaa.

  Mielestäni hyvin monet jutut voi antaa anteeksi, on hyvä ymmärtää oma epätäydellisyys ja sitä kautta suvaita muiden.

  Sydämellistä viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Niinpä, kun ihmiset voisivat puhua suoraan ja ystävällisissä väleissä. Tämä saattaa olla joillekin vaikeaa. Kuten kirjoitit olisi hyvä hyväksyä oma epätäydellisyys. Sekin voi olla vaikeaa.

   Poista
 2. Joskus (kerran tai useammin) tapahtuneen vääryyden anteeksi antaminen on minusta jotenkin yksinkertaisempi prosessi kuin jatkuvan vääryyden ja ilkeän toiminnan anteeksi antaminen. Tuo jälkimmäinen on minulle kovasti vaikeaa. Toki silloinkin tahallisuudella ja tahattomuudella on merkityksensä. Tahallaan jatkuvasti ilkeälle ihmiselle minun ymmärrykseni ei vielä riitä - ehkä sitten sadan vuoden päästä.

  Yritän päästää itseni vatvomisen pyörteistä muistuttamalla itseäni siitä, että voin aika pitkälle valita, minkä tunnetilan kanssa haluan viettää valtaosan ajastani. Tavallisessa arjessa yhtä vatvottavaa ja potuttavaa asiaa kohti löytyy kuitenkin vähintään yksi, usein useampikin kiitollisuutta herättävä asia. Niiden jättäminen vatvomisen varjoon ei olisi niitä kohtaan kovin reilua.

  Hyvä aihevalinta jälleen!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Susanna kommentistasi. Kyllä tuo pitää niin hvyin paikkaansa, että jatkuvan vääryyden anteeksi antaminen on vaikeampaa kuin satunnaisen. Tahallaan ilkeät ihmiset voisi sulkea pois elinpiiristään. Upeaa tuo sinun ajattelusi, että voit itse säädellä tunnetilaasi ja tuntea myös kunnolla kiitollisuutta.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!