keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Luonnonkosmetiikan palashampoot

 


Shampoopaloissa on kauniit pahvikääreet.Jaana kyllästyi katselemaan kylpyhuoneessaan muovisia shampoopulloja ja  -purnukoita. Siitä lähti idea tehdä shampoot palana pahvipakkauksessa, jotta ei tulisi muovijätettä. Forget me not on todella ekologinen yritys.Jaana kehitteli shampoopaloja neljän vuoden ajan. Pääsin testaamaan shampoita, jotka ovat täysin luonnonkosmetiikkaa. Ei voi muuta sanoa, että tukekaa suomalaista, ekologista käsityötä ostamalla palashampoo joululahjaksi tai itsellenne.


Muovijäte on tämän ajan suuri ympäristöongelma. For get me not:in shampoopalat pakataan pahviin. Shampoopalat eivät sisällä lainkaan vettä. Kaikki ainesosat on pakattu tiiviisti palaan, ja tämän vuoksi palashampoota tarvitaan vain vähän hiustenpesuun. 
Shampoopala, 80 g, normaalit hiukset, 14,50 €

Minulla on hiukset normaalit ja kuivat samanaikaisesti. Ne ovat latvaosista kuivat muuten normaalit. Olen käyttänyt neljä vuotta vain luonnonkosmetiikan shampoita, hoitoaineita ja naamioita. Muutenkin aloin käyttää vain luonnonkosmetiikkaa ja esimerkiksi puhdistusaineita ja konetiskiaineita neljä vuotta sitten.


Tämä shampoopala tuoksuu ihastuttavasti greipille ja appelsiinille. Shampoota ei tarvinnut paljon ja se vaahtoutui hyvin. Hiukset eivät olleet narisevan kuivat pesun jälkeen eikä myöskään tahmeat. En käyttänyt pesun jälkeen hoitoainetta, silti hiuksista tuli kiiltävät ja pehmeät.


Shamppoo sisältää peseviä tensidejä ja pehmentäviä öljyjä (argan, kookos ja sheavoi). Kaikissa paloissa on myös glyseriiniä ja guarkumia, jotka hoitavat ja kosteuttavat hiuksia.Shampoopala, 80g, kuivat hiukset, 14,50 €

Tämä shampoopala toimii hyvin, koska se on kehitetty nimenomaan kuiville hiuksille. Pala on tuoksuton ja siinä on paljon hoitavia aineksia. Tämäkin shampoopala sopi hiuksilleni hyvin. Hiukset olivat elinvoimaiset, kosteutetut ja kiiltävät pesun jälkeen.Shampoopala, 80g, rasvoittuvat hiukset, 14,50 

En testannut tätä shampoota, koska minulla ei ole rasvoittuvia hiuksia.  Silti joitakin tietoja shampoosta: Shampoopalassa yhdistyy Matcha-teejauhe ja vihreä savi, jotka syväpuhdistavat ihoa ja tasapainottavat rasvoittuvia hiuksia. Tuoksu on yrttisen sitruksinen.Forget me not:illa on myös saatavana tuotteita palashampoon säilyttämiseen, kuvassa biohajoava alusta.

Forget me not-shampoopalojen yrittäjä on Jaana Racero, sivutoiminen yrittäjä, graafikko ja valokuvaaja.


Kaikki shampoopalat tehdään käsityönä omissa pienissä tiloissa Helsingissä. Jokainen pala on uniikki, kuten me kaikki.


Jaanan tarina

"Kaikki alkoi vuonna 2018 kun totesin, että kylpyhuoneemme oli täynnä kaikenlaisia muovipurnukoita. Ajattelin, että en toivoisi enempää muovijätettä meidän asuntoon ja siitähän idea sitten lähti eli pulloshampoon korvaaminen palalla. Palashampoo ei ollut täysin tuntematon minulle aikaisemminkaan, mutta nyt päätin ottaa siitä enemmän selvää ja ennen kaikkea kokeilla. Kokeiluni aloitin saippuapohjaisella luonnollisella palashampoolla. Paketissa luki ohjeissa, että hiuksilla saattaa kestää tottua öljypohjaiseen vaihtoehtoon ja että se saattaa jättää hiuksiin tahmaisuutta. Ja tahmaisiksi hiukseni jäivätkin! Minulla on aina ollut pitkä tukka, enkä ole sitä myöskään värjäillyt. Palashampoon kokeilu jatkui niin pitkälle kun palaa riitti, mutta hiukseni muuttuivat entistä tahmaisimmaksi ja öljyisiksi. En halunnut silti luovuttaa! Lisäsin mukaan etikkahuuhteen, mutta ai että kuinka paljon vihaankaan etikan hajua. Huuhde ehkä auttoi ensimmäisillä kerroilla, mutta en päässyt etikan hajusta mitenkään irti. 

 Pakko myöntää, olin hieman lannistunut siitä, että palashampoo ei minun hiuksille sopinutkaan. Ajattelin, että ehkä sitä on pakko jatkaa vanhoja purnukoita jatkossakin, kunnes löysin shampoopalan, joka ei tahmanut ollenkaan. En ihan heti uskonut väitteeseen, mutta päätin vielä kerran kokeilla tätä toista versiota. Tuolloin sain sen ahaa-elämyksen ja olin taas mukana palashampoon maailmassa. Shampoopalassa ei ollut öljyjä tai lipeää vaan synteettisiä pinta-aktiiveja. En ihan heti tykästynyt sanaan synteettinen, mutta totesin, että tämä pala toimi ihmeellisellä tavalla omiin hiuksiini. Hyppäsin tässä vaiheessa luonnonkosmetiikan pariin ja etsin innokkaana kaikenlaisia kemikaalittomia ja puhtaita raaka-aineita kaikkien purnukoitteni vaihtamiseksi. Innostuin myös tekemään omia voiteita ja huulirasvoja. Kuten sanonta kuuluu, nälkä kasvaa syödessä. Kun totesin, että kosmetiikkaa voisi valmistaa itsekin, innostus ei jäänyt pelkästään voiteisiin, vaan lähdin kehittelemään omaa shampoopalaa!

                                                              

 

Raaka-aineet olivat minulle tuttuja ja internetistä löysin pienen nipun hyviä reseptejä, joita lähdin kokeilemaan ja soveltamaan. Ensimmäiset palat toimivat ja olivat käytännöllisiä, vaikka ei ehkä täydellisiä. Tiesin tässä vaiheessa, mitä raaka-aineita hiukseni sietivät ja inspiraation lähteenä lähdin kokeilemaan muitakin valmiita shampoopaloja. Löysin mielenkiintoisia raaka-aineita ja yhdistelmiä, joista pidin erityisen paljon. Tästä lähti toinen kehityskierros oman täydellisen shampoopalan valmistukseen. Lue lisää blogipostauksesta täältä.

 

Voin siis ilolla nyt tarjota muillekin pitkän matkan tehneenä laadukasta ja ennen kaikkea mutkatonta hiustenpesua! "
2 kommenttia:

 1. Hei!
  Denise täällä BGA.FIstä.
  Haluaisin saada yhteyttä sinuun yhteistyöehdotuksen merkeissä.
  Voitko kirjoittaa minulle osoitteeseen denise.valler@bgavideoproduktion.se ?
  Toivottavasti kuullaan pian

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!