perjantai 5. marraskuuta 2021

Haluatko muutosta elämään?



Muutoksilla halutaan onnellisempaa elämää:parempaa itsetuntoa, merkityksellisempää elämää, hyvää oloa, henkistä vahvuutta, mielenrauhaa, energiaa, jaksamista, rentoutta...


Minkälaisen muutoksen kautta onnellisuus löytyy? Auttaako uusi työ tai puoliso, kuntoilu tai laihduttaminen, uusi koti tai muutto maalle?


Seuraavaksi muutokseen liittyviä asioita, joita kannattaisi miettiä ennen muutoksen tekoa.

 

1. Miksi haluat elämääsi muutosta?

Monilla keski-ikäisillä on kohtuudellinen työ, oma koti, puoliso ja lapset. Silti arki voi tuntua tylsältä. Tässäkö tämä nyt oli-ajatuksen edessä moni etsii syytä työpaikasta tai puolisosta, kodin sijainnista tai ylipainosta.


Kannattaisi pohtia, onko kyseessä epämääräinen tyytymättömyys vai oikeasti huono tilanne. Joskus myös omia tunteita voi olla vaikea tunnistaa, ja on vaikea eritellä, onko kyseessä suru, viha, pettymys tai ehkä vain väsymys.


Joskus muutoshalukkuuden taustalla on uupumus. Se voi johtua töistä, eikä parane työpaikkaa vaihtamalla, jos ei osaa asettaa rajojaan ja olla jämäkkä.


Muutoshalun taustalla voi olla myös kriisi, jonka syy on täysin eri kuin miltä se näyttää.On myös kerta kaikkiaan huonoja tilanteita, joissa muutos on välttämätön. Kukaan ei jaksa kokoaikaista liiallista kuormitusta.







2. Milloin pitää kuulla varoituskellot

Muutos voi olla seurausta kateudesta. Kun kaveri muuttaa ulkomaillle, oma elämä voi tuntua harmaalta. Olisinpa yhtä rohkea kuin hän.


Usein kateuteen sisältyy ihailua ja se voi olla askel kohti omaa kehitystä. Kaikkia houkutuksia kannattaa katsella kriittisesti. Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, varoituskellojen pitäisi soida.


Usea on intohimon huumassa hurahtanut äkkinäiseen rakkaussuhteeseen, hylännyt perheensä ja sittemmin pettynyt.Uuden rakkauden kohdatessa arjen, edessä voi olla ongelmia ja eikä vanhaan paluu ole mahdollista.



3.Mikä sinulle on oikeastaan tärkeää?

Kun miettii työpaikan tai ammatin vaihtamista, kannattaa tehdä ensin arvojen ja asenteiden päivitys.Mihin järjestykseen laitat perheen, ystävät, sukulaiset, työn ja harrastukset? Kirjoita lista näistä.


Elämässä on myös asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi jos joutuu irtisanotuksi, elämänmuutos on pakko tahdä, eikä vaihtoehtoja välttämättä tunnu olevan tarpeeksi.



4. Miten varaudut tulevaan?

Ensimmäinen askel isoon muutokseen on säästäminen. Pieni puskurirahasto tekee entistä rohkeammaksi ja luo rauhallista tilaa unelmoinnille.


Muutosta kannattaa valmistella askel kerrallaan. Yrittäjyydestä haavelileva voi esin siirtyä tekemään osa-aikatyötä, jotta ehtii näin selvittää, millaisia mahdollisuuksia on löytää yritykselleen asiakkaita. 



5. Mitä jos jälkikäteen kaduttaa?

Suunniteltu elämänmuutos voi tuoda pysyvää tyytyväisyyttä. Mutta jos ongelmat ovat omissa asenteissa, äkkikäänteestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen tulee katumus.


Sekä lähteminen että jääminen voivat olla yhtä rohkeita tekoja. Elämä voi olla oikein hyvä, vaikka pysyisi talossa, työpaikassa ja parisuhteessa.


6. Uskallatko yhä unelmoida?

Elämä on valintoja ja epäonnistuminen sallittua. Muutoksia saa myös katua. Mennyttä on turha surkutella. Katse kannattaa suunnata kohti uusia haaveita joko suuria tai pieniä.



Lähteet: Kauneus&Terveys 10/2021, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!