tiistai 12. lokakuuta 2021

Ylpeästi tunnollinen



Terveys.fi:n kyselyn mukaan 80% vastaajista piti itseään tunnollisina. Tunnollisuudella on usein kielteinen kaiku. Tunnollisia pidetään suorittajina, kiltteinä tyttöinä, jotka eivät osaa vetää omia rajojaan. Tunnollisuus yhdistetään neuroottisuuteen, perfektionismiin, jotka uuvuttavat tunnollisen.


Kyse on kuitenkin muusta. Nimittäin arvoista. Tunnollinen tuntee omat arvonsa ja haluaa tehdä itselleen tärkeät asiat hyvin. Tunnollisen vastakohta ei ole rento vaan välinpitämätön. Se, että asiat eivät ole tärkeitä eikä niistä haluta ottaa vastuuta.


Seuraavaksi tunnollisuuden hyviä puolia.


Tunnollinen pysyy varmemmin terveenä

Tunnollisuus ennustaa keskimääräistä pidempää elinikää ja alhaisempaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja muihin kroonisiin sairauksiin.


Jos on aivan liian kiltti, taustalla on yleensä jokin muu asia kuin tunnollinen luonne, esimerkiksi läheisriippuvuus. Uupumus ei kosketa vain tunnollisia vaan ympäristöllä on suuri merkitys, ja siksi myös vähemmän tunnolliset voivat uupua.


Jos tunnollisuus on liiallista ja ulkoa päin ohjautuvaa, uupumisriski kasvaa. Voi kysyä itseltään, onko minulla pakonomainen tarve suorittaa vai saanko iloa siitä, että teen asiat hyvin? Hälytysmerkki voi olla se, jos monesti turhautuu muiden toimintaan. Jos joku toinen ei hoida asioita samalla tavalla kuin tunnollinen, se voi tuntua epäreilulta tai suorastaan henkilökohtaiselta loukkaukselta.



Tunnollinen pärjää töissä hyvin

Tutkimusten mukaan tiedetään, että tunnollisuus ennusta persoonallisuudenpiirteistä parhaiten koulutusta ja menestystä töissä. Kaikki tunnolliset eivät ole samanlaisia, esimerkiksi sillä, kuinka sosiaalinen, tasapainoinen tai ujo on, ei ole tekemistä tunnollisuuden kanssa.


Jostakin syystä moni ajattelee, että tunnolliset ovat kilttejä ja jotenkin lammasmaisia ja noudattavat muiden vaatimuksia. Mielikuvat saattavat johtua siitä, että impulsiivisesti toimivat ihmiset ovat usein värikkäitä hahmoja.



Tunnollinen saa asioita aikaan

Tunnollinen ihminen pitää kiinni päämääristään ja lupauksistaan. Itsekontrolli on yksi tunnollisuuden tärkeimmistä osa-alueista. Tunnollinen sitoutuu päätöksensä pitkäkestoisiin seurauksiin, eikä anna impulsseilleen valtaa. Tunnollinen saa asioita aikaan.


Tunnollinen keskittyy ratkaisuihin

Vaikka tunnolllisuus ja uupumus liitetään mielellään toisiinsa, tunnollinen ei automaattisesti vaadi itseltään liikaa. Hän pystyy ratkaisemaan ongelmia.


Ratkaisukeskeinen tunnollinen pystyy sopeutumaan vastoinkäymisiin ja muuttamaan suunnitelmaa. Perfektionisti tai itseltään liikaa vaativa on taasen usein joustamaton eikä pysty helposti sopeuttamaan käytöstään, ajatuksiaan ja tunteitaan muuttuviin tilanteisiin.





Lähteet: Kauneus&Terveys 5/2021, kuvat Pixabay


4 kommenttia:

  1. Löysin tästä paljon tuttua. Ja kammottavaa. Nimittäin se, että tunnolliset sairastuu helpommin kroonisiin sairauksiin. Minä kyllä olen turhautunut erääseen työkaveriin, joka tekee samat hommat ihan eri tavalla kuin me muut, vaikka työhön on olemassa tarkat ohjeet juuri siksi, että "jälki" olisi tasalaatuista ja helpompaa toisille kollegoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Olet siis tunnollinen. Minäkin olen sitä tavallaan, vaikka olen häslä. Haluan silti hoitaa annaetut työt loppuun. Varmaankin aika rasittava tuo työkaveri.

      Poista
  2. Hyvä selvennys tuo tunnollisen ja perfektionistin ero.
    Minä haluan tehdä itselleni tärkeät asiat hyvin, mutta en koe olevani mitenkään tunnollinen. Paitsi aikanaan, ollessani toisen palveluksessa. Siihen aikaan tunnollisuutta ei oikein arvostettu työkavereiden keskuudessa, vaan sitä pidettiin pomojen nuoleskeluna tai nipottamisena.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kirsti kommentistasi.Onpas ollut outoa työpaikassasi, että tunnollisuutta pidettiin pomon nuoleskeluna ja nipottamisena. Ei varmaankaan ollut tuossa työpaikassa hyvä ilmapiiri.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!