maanantai 26. huhtikuuta 2021

Surutyöni 30.Rakas Vera tyttäreni kuoli 9.1 yllättäen, vaikka hän oli perusterve ja kuntoili paljon. Teen surutyötä. Tuskaistakin. Välillä kaunis kaipaus.


Tänään on ollut tuskan päivä. Sain paniikkikohtauksen. Jossa. Raajani häviävät, turtuvat, ovat poissa. Rintaa pistää. Sydän kuin levoton lintu. Seinät hengitetty kipuun ja luopumiseen. Seinät täynnä tuskan kuvia. Olen tosiaioiden tuolla puolen.


Huone kuin kaivo. Siellä lymyää tyranni rautakengissään. Lyö minua kivisellä kädellään, joka on unta. Kauhukuviani.


Vera, sinun pieni, aina vaivoin talven hengissä pysynyt, appelsiinipuu kuoli. Hoivasin sitä. Annoin valoa ja sumutusta. Ehkä veit sen mukanasi kuten kuolleet muinoin veivät tarvekalunsa. Tänään kylvin samaan ruukkuun appelsiinin siemeniä. Ne ovat minun toivo. Ei minulla muuta ole.


Miten kauan minun on nähtävä kauhukuvia? Olen alkanut ymmärtää, että sinä Vera olet kokonaan kuollut. Ennen en nähnyt mitään kokonaisuutta. Oli vain tuskan terävä reuna jyrkäteellä. Josta putosin, ja putosin. Monena päivänä. Pieni Vera, sinä et tule koskaan takaisin. Emme enää halaa, kuten meillä oli tapana. Minä sanoin: Pieni Vera.Ilo pulppusi minusta kuin vihreä virta. Näimme taas. Olimme yhdessä. Meidän oli niin hyvä.


Näkisit nyt Vera minut. Kuollut tukkani roikkuu. Sirotan ikävän tuhkaa päälleni. Tässä maailmassa kevään linnut eivät pesi. Ne huutavat tuskaansa, jota luulemme lauluksi. Unelmani ovat kadonneet. Unelmat yhteisistä matkoista. Puheesta illan maitoiseen ilmaan.


Nyt ajan tuskan rautaisilla vaunuilla. Hevoset ovat tulessa. Viheliäinen ajaja  hoilaa ja hoilaa. Minä käperryn kauheisiin säveliin. Minua jahtaavat noidat, velhot,  kuoleman kuninkaat ja tyrannit. Sillä tämä maani on valloitettu. Eikä sillä ole muuta nimeä kuin Tuska.
9 kommenttia:

 1. Onneksi on toivo, vaikka vain appelsiininsiemenen kokoinen. 💜

  VastaaPoista
 2. Hyytävät, jäätävät sanat tuskastasi.
  Ihoni kihelmöi ja nyt juuri toivon, että tuskasi helpottaisi.

  Onneksi on toivo. Paremmista päivistä, suloisista muistoista rakentuu vielä joskus helpompikulkuinen elämänpolku.

  Joskus, kun jaksat lukea, suosittelen Maaret Kallion kirjaa nimeltä Voimana toivo. Kirja tarjoilee paljon lohtua ja vahvistaa uskomaan meissä kaikissa lepattavaan pikkuruiseenkin toivon liekkiin.

  Lempeää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Tuo Maaret Kallion kirja toivosta on käynyt mielessäni, koska hän kirjoitti siitä yhdessä vaiheessa paljon Instagramiin. Muutenkin pidän hänen teksteistään. Varmaankin tuskatilat helpottavat ajan mittaan, jo nyt ne alkavat vähentyä. On enemmän rauhallisen surun kaipauksen päiviä. Tietysti kirjaa joutuu jonottamaan kirjastossa. Ehkä repäisen ja ostan sen.

   Poista
 3. Käytkö missään puhumassa, siis tarkoitan esim. psykiatrista sairaanhoitajaa? Oletko tullut ajatelleeksi terveyskeskukseen yhteydenottoa? Minusta tarvitset jotain tämän tyyppistä keskustelu- tai muuta apua.
  Jos pystyt, kuuntele hidasta, kaunista, hiljaista pianomusiikkia Youtubesta. Suosittelen esim. Mendelssohnin On Wings of Song.
  Lempeyttä!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Nimetön. Käyn psykiatrisella sairaanhoitajalla puhumassa. Heti Veran kuoleman jälkeisellä viikolla pääsin sinne. En vain muista tuosta ensimmäisestä viikosta yhtään mitään. Olin shokissa. Olin kuulema vaihtanut valkoiset verhot muutamaan huoneeseen ja silittänyt monta kertaa valkoista pöytäliinaa hautajaisia varten ja istunut Veran huoneessa. Olin ottanut myös hänen peiton ja tyynyn makuuhuoneen sänkyyn. Tuntuu käsittämättömältä, etten muista viikosta mitään. En saanut edes rauhoittavaa lääkettä.

  Kävin myös alkuun kriisipsykologilla. Nyt olen lopettanut käynnit, kun niistä ei ole tuntunut olevan enää mitään apua. Kyllä se alkuvaiheessa auttoi, kun oli kova puhumisen tarve.

  Kiitos musiikkivinkistä!

  VastaaPoista
 5. Jos sinun on palkattava luotettava hakkeri seuraamaan puolisosi puhelinta tai sosiaalista verkostoa, ota yhteyttä expressfoundations@gmail.com Se on erittäin luottamuksellista

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!