sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Miksi uni ei aina piristä?


Minua uni ei piristä, jos on hyvin stressaava elämäntilanne. Ja jostakin kumman syystä minulla on kausittaista unettomuutta. Yleensä tunnen itseni virkistyneeksi kunnon yöunien jälkeen. Tarvitsen unta kahdeksan tuntia yössä.

Unen merkitys
Unen tehtävä on elvyttää ja palautua päivän kuormituksesta. Monella on kuitenkin niin kovat kierrokset päällä, ettei pysty rauhoittumaan edes yöksi.



Unessa päivällä opitut asiat painuvat pitkäkestoiseen muistiin. Univaiheita on kolme: kevyt uni, REM-uni ja syvä uni. Nämä eri univaiheet toistuvat pitkin yötä. REM-unen aikana silmät liikkuvat suljettujen silmäluomien alla. Elintoiminnot muuttuvat samoiksi kuin valveilla. REM-uni tarkoittaa rapid eye movement. Eli tätä silmien liikkumista luomien alla. REM-unessa nähdään mielikuvituksellisimmat unet. Ja käsitellään päivän tunnekylläisiä asioita. Se on tärkeä univaihe mielenterveyden kannalta.

Pitkäkestoinen valvominen vaikuttaa insuliinihormonin tuotantoon. Se on aikuisiän diabeteksen riskitekijä. Samoin immuunijärjestelmä heikkenee.

Vaikka unta saisi tunneissa riittävästi, se ei aina virkistä. Olo voi olla aamulla apea, väsähtänyt, saamaton. Syitä huonoon uneen on paljon. Stressi. Kivut. Väärä unirytmi. Kilpirauhasen liikatoiminta. Fibromyalgia (krooninen kipu-uupumusoireyhtymä)). Närästys.


Stressaavissa elämäntilanteissa elimistön kortisolihormonin taso on korkealla. Ihminen on miltei koko ajan taistele ja pakene-tilassa. Tämä saa nukkumaan huonommin. Ja stressi lisääntyy entisestään. Huono kierre on silloin helposti valmis.

Epäsäännöllisyys häiritsee unta
Monet ihmiset elävät epäsäännöllisesti. Menevät nukkumaan liian myöhään. Nousevat aamulla usein eri aikaan.Syövät kun ehtivät.
Virkistävä uni vaatisi selkeää rytmiä päivään.

Ruoka-aikojen rytmittäminen on hyväksi. Päivällä voisi syödä - tästä on erimielisyyttä ravintoterapeuttien kesken - kevyesti. Illalla kannattaisi syödä tukevampi ateria. Pari tuntia ennen nukkumaan menoa välimerelliseen tyyliin. Liikunta esimerkiksi kello 17-19 välillä on oiva apu.


Rauhoittuminen ennen nukkumaan menoa
Rentoutuminen ja rauhoittuminen voi olla tie levolliseen uneen. Jos on illat somessa tai seuraa uutisia. Se ei ole hyväksi virkistävälle unelle. Älylaitteiden sininen valo estää unihormoni melatoniinin tuotannon. Älylaitteet kannattaisi sulkea kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa.

Monet ihmiset ottavat huolet sänkyyn
Unen saaminen estyy hyvin herkästi, jos alkaa sängyssä kelata ja vatkata huoliaan ja tekemättömiä asioita. Tähän voisi olla apuna ajatus- tai huolihetki tunti, pari ennen nukkumaan menoa. Tehokkainta on kirjoittaa paperille huolensa ja pohdiskella, mitä voisi tehdä niiden hyväksi.


Sairaus voi vaikuttaa unen laatuun
Erityisesti uniapnea - yöllinen hengitysteiden ahtautuminen - vaikeuttaa nukkumista. Hengityskatkokset tekevät unesta pätkittäistä. Uniapneaa pidetään monesti miesten tautina. Mutta vaihdevuosien aikaan se yleistyy myös naisilla.Naiset kuvaavat uniapneaan liittyvää väsymystä  apeutena, saamattomuutena, uupumuksena. Nämä ovat myös yleisiä vaihdevuosioireita.

Liikunta, alkoholin välttäminen iltaisin auttaa paljon. Tupakointi  turvottaa ylähengitysteiden limakalvoja.


Tukisukat ja hengityslaite
Uniapneaa voi myös välttää pukemalla tukisukat jalkoihin päiväksi, mikä estää nesteen kertymistä alaraajoihin. Tämä taasen estää nesteen siirtymistä illalla yävartaloon ja kaulaan ahtauttamaan hengitysteitä.

Tehokas konsti on ylipainehoito eli CPAP-hoito. Siinä laite puhaltaa maskin kautta huoneilmaa hengitysteihin ja estää niiden ahtautumisen.

Pahaa uniapneaa hoidetaan myös kirurgisesti.

Onko sinulla kokemusta siitä, ettei uni virkistä?




Lähteet: Omat tiedot,Voi hyvin 1/2018, kuvat: Pexel, Pixabay

5 kommenttia:

  1. Hyvän aiheen olet postauksellesi valinnut jälleen kerran. Tunnen tosi monia, joilla on univaikeuksia, joten asia koskettaa monia.
    Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että yleensä nukun kuin tukki. Unettomia öitä olen viettänyt tosi harvoin . Max 2 - 3 vuodessa.
    Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Olet onnekas, kun sinulla ei ole univaikeuksia.Minun mieheni on samanlainen. Etenkin nuorilla on nykyisin univaikeuksia. Johtuneeko älylaitteista. Tai liioista kierroksista.

      Poista
  2. Kiitos Marja tästä unikirjoituksesta. Nukun paljon REM unta siis. Näen paljon unia. Syvää untakin tarvitaan, mutta miten paljon? Jos on paha mieli mieleni pyrkii näkemään positiivisia unia jotenkin ihan liian positiivisia. Sitä on vaikeaa ymmärtää. Jonkun tosi ison harmin takia olen viettänyt unettaman yön. Tarvitsen 7 tuntia unta ja vaikeaa normaalioloissa nukkua enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja kommentistasi. Se on hyvä, jos saat REM-unta tarpeeksi. Tulee käsiteltyä päivän tunteisiin vaikuttavia asioita. Unisykli on noin 90 minuuttia. Miltei kaikilla ihmisillä se jakautuu tasaisesti näihin eri univaiheisiin. Eli kevyttä unta 30 minuuttia, REM-unta 30 minuuttia ja syvää unta 30 minuuttia. Hienoa, ettet kärsi pitkäkestoisista univaikeuksista. Hyvää sunnuntai päivää sinulle.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!