maanantai 8. tammikuuta 2018

Minua ärsyttääMinua ärsyttää aika monikin asia. Luettelen niitä tässä siinä järjestyksessä, kun sattuu tulemaan mieleen.


Minua ärsyttää teennäisyys. Se että on sosiaalisessa tilanteessa tarkoituksella hyvin kaukana todellisesta itsestään. Teennäisyyden - ikävä kyllä - huomaa ja aistii melko helposti.


Minua ärsyttää hyvin hitaat puhujat. Vaikka he kokonaisuudessaan puhuvat fiksummin kuin nopeat. Mutta tulee tunne: Sano jo! Tai tekee itse mieli sanoa lause loppuun. Ikävä kyllä minulla on tähän taipumusta.


Minua ärsyttää, kun aikuinen ihminen rääppii ruokaansa. Eikä syö sitä juuri lainkaan. Miksi tällainen ihminen yleensä rupesi syömään ollenkaan?Minua ärsyttää Mikkelin nopeaakin nopeammat lappuliisat.


Minua ärsyttää, jos asioita ei ole aikaa tehdä kunnolla vaan hutaisten. No, täytyy samalla tunnustaa, että minulla on silloin tällöin tuohon hutaisuun taipumusta.


Minua ärsyttää seurassa kahden ihmisen kuiskuttelu keskenään. Se on loukkaavaa ja ajattelematonta.


Minua ärsyttää, kun on tullut säheltäneeksi asioita.

Minua ärsyttää kaikki, kun verensokeri on liian alhaalla ja on nälkä.Nämä nyt olivat pinnallisia ärsytyksen aiheita. Aivan eri asia on syvemmät ärsytyksen  aiheet - oikeastaan suru ja huoli. Niitä olisi paljon. Esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoistuminen, pakolaisvastaisuus, kaikenlainen rasismi (ikä-, sukupuoli ja rotu rasismi) ja suvaitsemattomuus, epäoikeudenmukaisuus... Näistä voisi kirjoittaa oman maailmanparantamiskirjoituksen.


Tavallisesti ihminen pystyy sosiaalisissa tilanteissa säätelemään ärsyyntymistään, mutta  esimerkiksi hyvin väsyneenä se ei tahdo luonnistua. Väsyneenä henkiset resurssit ovat pienet. Tunteet voivat ryöpsähtää miten kuten tahansa.
Jatkuva ärsyyntyminen voi olla merkki pahasta stressistä tai loppuunpalamisesta. Jokaista meistä - aikuisistakin ihmisistä - voi ärsyttää erilaiset asiat. Ärsyttäköön. Ei sitä ärsytystä kannata/tarvitse ilmaista. Jos aikoo elää ihmisyhteisössä.


Mitkä asiat sinua ärsyttävät?Lähteet: juttu oma, kuvat omat

14 kommenttia:

 1. Kaksinaismoraali ärsyttää ja se, että joltain toiselta vaaditaan asioita, joihin itse ei olisi edes valmis. Muuten en jaksa oikein ärsyyntyä mistään. Hetkellisiä ärsyyntymisiä voi olla mutta ne kuuluu elämään, enkä niistä numeroa tee. Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Melissa kommentista. Tuo kaksinaismoraali on kyllä todella ärsyttävää. En minäkään tee ärsytyksistä numeroa. Pidän ne tunteet kurissa vuorovaikutustilanteissa. Sinulle myös kivaa viikon alkua.

  VastaaPoista
 3. Alleviivaan ihan kaikki mitä jo tähän laitoit, niin hyviä esimerkkejä. Tuo ruoankin rääppiminen mielestäni jotenkin kertoo ylimielisyydestä ruoka kohtaan tai ylenkatsomisesta. Siitä tulee inha olo. No mutta jos ei laiteta luonteita tähän, niin ääniärsykkeistä maiskutus ja rouskutus, mutta maiskutus ykkösenä saa ihan kiihtymään ja joutuu oikein sisällä pitämään, kun tekisi mieli oikein tiuskaista, suu kiinni kun ruokaa syöt, hih.

  Teennäisyyden muuten aistii heti tai jos jonkun katse harhailee, eikä ole kiinnostunut puheistani. Miten jotkut luuleekaan, ettei näitä huomattaisi.

  Mukavaa maanantaita sinulle Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Minuakin ärsyttää äänekäs maiskutus aikuisilla ihmisillä. Tein tuon listan niin nopeasti, että kaikki ärsytykset ei tullut heti mieleen.Ärsytykset on tavallaan pikkujuttuja, mutta ne kuitenkin saa joskus aikaan hirveän sisäisen ketutuksen. Kivaa viikon alkua sinullekin!

   Poista
 4. Kaikkiin noihin yllä kertomiisi esimerkkeihin olen joskus ärsyyntynyt. Riippuu omasta tilanteesta (nälkä, univelka jne.), ärsyttävätkö ne ja missä määrin. Minusta kaikkein ärsyttävintä kuitenkin on vastavuoroisuuden puute ihmissuhteissa. Esimerkiksi se ärsyttää, että minulla on aina oltava aikaa henkilölle, joka itse suhtautuu minuun täysin välinpitämättömästi. Ja itsessäni ärsyttää se, etten osaa viheltää peliä poikki loukkaamatta toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kommentistasi, Kirsti. On itsellenikin yhdestä ihmissuhteesta tuttua tuo vastavuoroisuuden puute. Onneksi vähitellen ymmärsin, että hän on narsisti. Ihan aito sellainen. Ei olla oltu tekemisissä enää pitkään aikaan. Ei tietenkään kaikki vastavuoroisuutta käsittämättömät ihmiset ole narsisteja vaan sosiaalisesti taitamattomia tai ajattelemattomia.

   Poista
 5. Nälkä taitaa olla mulla suurin ärsytyskiukun aiheuttaja :D Vaikka ärsyttää kyllä tosi monet asiat ja kyllä sitä varmaan päivittäin jostain ärsyyntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Minullakin nälkä panee ärsyttämään ja pahalle tuulelle. Päivän mittaan saattaa tosiaan löytää ärsytyksen aiheita.

   Poista
 6. "Minua ärsyttää kaikki, kun verensokeri on liian alhaalla ja on nälkä." Niin totta! Kiva postaus taas ja kuvat myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Niina. Minulla aivan sama juttu. Pitää ihan huolehtia siitä, että en pääse liian nälkäiseksi.

   Poista
 7. Voi, niin monet asiat ärsyttää! Tällä hetkellä ärsyttää oma laiskuus muutamassa kodinhoidollisessa jutussa sekä se, että on kantapää on edelleen kipeä. Ehkä kuitenkin yritän keskittyä positiiviseen, sillä ärsytys tuppaa lisäämään omaa kurjaa oloa.

  Mukavaa ja vähä-ärsytyksistä iltaa sinulle, Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minnea kommentistasi. Moni asia todellakin ärsyttää. Postauksessa ei ole läheskään kaikki ärsytyksen aiheet, koska kirjoitin tapani mukaan sen nopeasti. Toivottavasti kantapääsi kipu hellittää. Sinulle myös vähä-ärsityksistä keskiviikkoa.

   Poista
 8. Sinä sen sanoit. Älä muuta virka :). Niin tuttuja kaikki ärsytykset. Yksi minulle paljon ärsytystä aiheuttavista tekijöistä on juuri tuo seurassa kuiskuttelu. Hyi, että se on ihan ällöttävän ärsyttävää.

  VastaaPoista
 9. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Minäkään en totisesti ymmärrä ihmisiä, jotka kuiskuttelevat keskenään seurassa. Heillä ei ole minkäänlaista sosiaalista taitavuutta tai toisten ihmisten kunnioittamista. Joskus tekisi mieli sanoa se ääneen.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!