keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Tavoitteenani hyvä vanhuus


Minä toivon niin kovasti, että saisin elää eläkeelle pääsyyn asti. Ja sitten eläkkeellä saisin rauhassa pohtia alkuksi monia asioita:

Saanko vihdoin päättää, miten elän?
Hyvään, aktiiviseen vanhuuteen kuuluu, että jokainen määrittelee sen omalla tavallaan. Näin elämästä tulee mukavampaa. Voi elää ajattelematta, mitä muut ajattelee ikävuosista tai miten odotetaan toimivan. 


Kannattaako suunnitella vai muistella?
Oma mielikuva omasta iästä ja jaksamisesta vaikuttaa siihen, kuinka voi. Niiden, jotka ajattelevat olevansa kalenteri-ikäänsä nuorempia, on huomattu elävän keskimääräistä pidempään. Kannattaisi ajatella tulevaa ja - totta kai - on hyvä muistella elettyä elämää.


Yksin jääminen vanhana
Joitakin ajatus yksin olosta ahdistaa. Toiset suhtautuvat siihen rauhallisesti. Mutta taitavat olla vähemmistö. Tutkimusten mukaan  yksinäisyydestä kärsivää auttaa, että pääsee toisten ihmisten kanssa johonkin toimintaan.


Uuden oppiminen
Uuden oppiminen sujuu vanhana aivan hyvin. Se on vain vähän hitaampaa kuin nuorena. Onneksi tunne-elämään tulee rauhoittumista, tyyneyttä. Tutkijat puhuvat Senior Coolness-asenteesta. On kiva olla vähän cool.


Miten saa aikansa kulumaan eläkkeellä?
Aluksi on varmasti vähän puusta pudonnut olo. Sitten on todennäköisesti mukava nauttia päivien kulun omasta rytmistä. Voi tulla myös mieli  kohdata uusia haasteita. Tehdä jotakin mikä tekee elämästä merkityksellisen. Kannattaisi pysyä osana sosiaalisia verkostoja ja yhteiskuntaa.


Rapistuminen voi pelottaa.
Ehkä kannattaisi omaksua uusia elämää rytmittäviä rutiineja ja harrastuksia. Uusi kiinnostuksen kohde tai jäsenyys ryhmässä piristää. Elämään liittyvät tapahtumat ja menetykset olisi hyvä yrittää hyväksyä. Niihin kiinni jääminen kuluttaa voimavaroja.

Minkälainen on sinun eläkeikäsi? Jos olet vielä työelämässä, mikälaiseksi  kuvittelet eläkeikäsi?
Lähteet: Hyvä terveys 14/2017, kuvat pexel, Pixabay

4 kommenttia:

 1. Hyviä neuvoja. Minun ei tarvitse kuvitella eläkeikää, kun lähes kaksi vuotta sitten jäin eläkkeelle kokoaikaisesti. Minulle eläkeikä ei ole tuonut mukanaan oikeastaan lainkaan muutoksia. Asun yhteisössä, joka on viimeiset vuosikymmenet ollut elämäntyöni ja työpaikkani. Minulla on paljon mieluisia harrastuksia. Ymmärrän toki, että tulevaisuudessa joudun luopumaan monestakin minulle rakkaasta asiasta, mutta surraan niitä sitten, kun aika on. Vielä on unelmia toteutettavaksi tai sitten vain unelmoitaviksi. Rentouttavaa loman jatkoa Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Ihanaa lukea, että eläkkeen aloittaminen ei ollut sinulle minkäänlainen kriisi. Toivoisin samaa itsellenikin. Vaikka kuljen kriisistä kriisiin. Tämän sanoo yksi lempparini Ismo Alanko.

   Poista
 2. Moi. Eläkkeellä oleminen on mukavaa, kun antaa asioiden sujua omalla painollaan. En ymmärrä, miten ikinä ehdin käydä töissä, kun en meinaa ehtiä puoliakaan tehdä nytkään kun päivät ovat vapaat. Kristiina

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kristiina kommentistasi. Niin, eläkeläisillä on usein kiire. Mikä on hyvä asia. Kiva että sinun eläkkeesi on ollut mukavaa aikaa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!