tiistai 14. syyskuuta 2021

Surutyöni 67.

Rakas Vera tyttäremme kuoli tammikuun alussa   yllättäen. Hän oli terve ja kuntoileva ja opiskeli molekyylibiologiaa. Tarkoissa kuolinsyytutkimuksissa ei saatu selville Veran kuoleman syytä.  Patologin mielestä mahdollisin syy oli sydämen rytmihäiriö. Teen surutyötä.


Minulla on alkanut olla väliin parempiakin päiviä. Nautin syksystä. Pimeistä illoista. Myrskyn rytinästä, kun puut valittavat myrsyn voimakkaissa ja mustissa kourissa. Vielä ei ole ollut kunnollisia myrskyjä. Mutta niitä tulee. Syksy on mielestäni hyvin dramaattinen vuodenaika. Toinen lempivuodenaika kesän jälkeen.


Sain jonkinlaisen otteen siitä, että minun on hyväksyttävä Veran kuolema. En tosin tule koskaan sitä kokonaan hyväksymään. Mutta ehkä Veran oli aika lähteä kuten myös jokaisen meistä kerran on. Sara-tyttäreni, mieheni, muiden läheisten ja  minun. Kuolema on vääjäämätön.


Olen katsellut Veran piirroksia. Vera piti piirtämisestä ja akvarellien teosta. Ne ovat elämäniloisen tyttären töitä. On myös symboleja stressistä, huonommista ajoista. Veran huone on entisellään. Emme ole muuttanut siitä mitään. Ehkä  vuoden jälkeen alamme sitä tyhjentää vaatteista ja tavaroista. Huonekalut saavat jäädä silleensä.  
5 kommenttia:

 1. Syksy on minustakin upea vuodenaika.
  Ajattelen, että on mahdotonta täysin hyväksyä Veran kuolema.
  Asianlaita olisi ehkä toisin, jos tyttäresi olisi sairastanut pitkään ja kärsinyt kivuista. En tiedä.
  Kaunis kuva <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kirsti kommentistasi. Sinäkin tykkäät syksystä. Alkusyksy on ahertamista marja- ja sienimetsässä ja sadonkorjuun parissa. Sitten tulee hämärä marraskuu, ja voi fiilistellä ja laiskotella. En tule koskaan hyväksymään kunnolla Veran kuolemaa, eikä se varmaankaan olekaan tarkoitus, jonkinlainen kipu kulkee aina mukana.

  VastaaPoista
 3. Ei Veran kuolemaa tarvitsekaan täysin hyväksyä. Ainakaan minun mielestäni. Miksi pitäisi? Kesä ja syksy ovat minustakin parhaat vuodenajat. Jos vaan kesällä ei ole liian kuuma. Syksy tuo helpotuksen kuumuuteen ja päästään taas eteenpäin. Uusi kesä on taas tulossa. Toivottavasti tässä välissä olisi kunnon talvikin edes hetken, niin kuin viime talvi. Edellinen oli yhtä marraskuuta maaliskuulle asti.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Erikoiset asiantuntijat. Juu, en minä tällä hetkellä voi kunnolla hyväksyä Veran kuolemaa. Kuten kirjoitit,ettei tarvitsekaan. Minäkin toivon, että edessä olisi kunnon talvi, eikä toissa talven jatkuvaa marraskuuta.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!