Jalostettu valmisruoka ruoka näyttää vaikuttavan aivoihin ja johtavan ylensyöntiin, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimus löysi yhteyden prosessoidun ruoan ja aivojen rakenteellisten muutosten välillä. Löytö viittaa siihen, että paljon prosessoitua ruokaa syövien aivojen rakenne muuttuu niillä alueilla, jotka säätelevät syömiseen liittyvää käyttäytymistä, kuten hypotalamuksessa, mantelitumakkeessa ja tyvitumakkeissa", sanoo tutkija Arsene Kanyamibwa.
"Tämä mahdollisesti johtaa ylensyönnin kierteeseen. Yhteyden vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä pitkäaikaisia kokeellisia tutkimuksia."
Runsas prosessoidun ruoan syönti on jo aiemmissa tutkimuksissa liitetty moniin sairauksiin, kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkiertohäiriöihin ja dementiaan.
Aivojen muutokset voivat selittyä myös prosessoitujen ruokien ainesosilla ja lisäaineilla, kuten emulgointiaineilla. Kaikki prosessoitu ruoka ei ole kuitenkaan epäterveellistä.
"Erityisesti kasviperäiset ruoat, kuten pakastekasvikset, ovat suositeltavia. Ongelmallisia ovat tuotteet, jotka sisältävät paljon kemiallisesti muokattuja ainesosia ja lisäaineita, kuten prosessoidut lihatuotteet."
Tutkimus on julkaistu Metabolic and Disease-tiedelehdessä. Siinä hyödynnettiin englantilaista biopankkia. Aineistona oli 30 000 keski-ikäistä brittiläistä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 16.6.2025, kuvat Pexels
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!