tiistai 7. toukokuuta 2024

Mustasukkaisuudesta

 


Kumpi tuntuisi pahemmalta: se että kumppani olisi tunnetasolla uskoton, kiintyisi johonkin toiseen ihmiseen vai että kumppani harrastaisi seksiä jonkun toisen kanssa?


Tätä on tutkittu tuhansia kertoja vuosikymmenten ajan. Ja on havaittu, että tutkimusten vastauksissa on sukupuolieroja.


On tultu siihen tulokseen, että miehiä häiritsee enemmän se, että kumppani harrastaisi seksiä jonkun muun kanssa. Naisilla painottuu huoli, että kumppani kiintyy tunnetasolla johonkin toiseen. Lisäksi naiset ovat yleensä kokonaisuudessaan mustasukkaisempia kuin miehet.


Åbo Akademin psykologian professori Patrick Jernin mukaan: "kun katsoo oikeasti petettyjä ihmisiä, ei ole läheskään niin tavallista, että ihmiset oikeasti jättävät kumppaninsa."


Se on Jernin mielestä aivan ymmärrettävää. Jos osapuolilla on yhteinen koti, lainoja tai lapsia - heillä on voimakkaammat kannustimet pysyä yhdessä uskottomuudesta huolimatta. Ero tietäisi usein elintason laskua.


"En suosittele ketään miestä pettämään kumppaniaan siinä luulossa, että naiset sen jotenkin hyväksyvät."


Mustasukkaisuuden sukupuolierot pätevät tutkimusten mukaan heteroseksuaaleihin. Avoimissa tai polyamorisissa suhteissa vapaaehtoisesti elävät näyttävät myös olevan vähemmän mustasukkaisia niin seksin suhteen kuin muutoinkin.


Hollantilaistutkija Bram Buunk jakaa mustasukkaisuuden kolmeen lajiin. On reaktiivista mustasukkaisuutta. Siinä ihminen kokee muun muassa suuttumista ja huolta tilanteesta, jossa hänen kumppanillaan olisi ollut tai olisi parhaillaan sutinaa jonkun muun kanssa.


Kumppani ehkä tulkitsee reaktiivisen mustasukkaisuuden merkiksi rakkaudesta ja välittämisestä.


Toiseksi on omistushaluista mustasukkaisuutta.Omistushaluiset mustasukkaiset heterot yrittävät estää kumppaninsa kontakteja vastakkaiseen sukupuoleen. He eivät todennäköisesti hyväksy sitä, kumppanilla on vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä.


Ääritapauksissa he saattavat sortua väkivaltaan tai vakoiluun, kun he yrittävät rajoittaa kumppaninsa itsenäisyyttä. Tällaisella ihmisellä on voinut ollut lapsena huono kiintymyssuhde vanhempiinsa.



Kolmas mustasukkaisuuden tyyppi on ahdistunut mustasukkaisuus. Ihminen kokee ahdistusta, epäluuloa, huolta ja epäluottamusta. Hän märehtii ajatusta kumppanin uskottomuudesta ja kuvittelee sitä mielessään.


Tutkijat ovat selvittäneet myös esimerkiksi kumppanin puoleensavetävyyttä ja luotettavuutta. Jos ihminen pitää kumppaniaan hyvin paljon puoleensavetämämpänä kuin mitä itse kokee olevansa, hän on todennäköisemmin mustasukkainen.


Perimä vaikuttaa mustasukkaisuuten melko vähän. Ihmisten mustasukkaisuuseroista noin 30 prosenttia selittyy perimällä.



Lähteet: Helsingin Sanomat 15.4.2024, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!