torstai 30. toukokuuta 2024

Puhetta rahasta

 


Rahasta puhuminen voi olla vaikeaa:  entä jos  paljastaa, että sitä on liikaa tai liian vähän muihin verrattuna?


Somessa paasataan rahasta ehkä enemmän kuin koskaan, mutta arjessa on monen vaikeaa saada suutaan auki esimerkiksi rahahuolien paineessa tai palkkaneuvoitteluissa.


Tämän taustalla vaikuttaa rahan mutkikas luonne: siihen liittyy edelleen paljon tabuja, sanoo ohjelmapäällikkö Anna-Liisa Parkkinen.


"Raha-asiansa kuntoon saaneen ajatellaan olevan menestynyt kaikilla mahdollisilla mittareilla. Mutta kuitenkaan menestystä ei saisi näyttää: muka vain köyhät puhuvat rahasta, eivät rikkaat."


Niinpä rahapuheesta hiljenevät lähes kaikki, vaikka ei kannattaisi, vaikka jokainen arkinen rahakeskustelu on kuin harjoitus kohti sitä, että jatkossa rahasta voi puhua avoimemmin tärkeissä paikoissa: uuden työn palkkaneuvotteluissa, kotia vaihtaessa, ihmissuhteiden alkaessa tai päättyessä.


Parkkinen ja   taloudellinen hyvinvointivalmentaja Tanja Wickström kertovat, miten rahasta puhumista voi käytännön tilanteissa opetella.


Pane kieltäytyminen rahan syyksi

Ystävien kanssa suunniteltu perheillanvietto ravintolassa lähenee, mutta tilillä ei olekaan siihen rahaa. Asiantuntijat suosittelevat kertomaan ystäväperheelle suoraan, miksi ei pääsekään mukaan. Tämän voi tehdä esimerkiksi sanomalla valitettavasti emme pstykään osallistumaan suunnitelmiin rahan takia. Tilillä on rahaa toki ruokaamme. 


Mikäli taas perheen nuori on jäämässä rahan takia ulkopuolelle kaverien tekemisestä, aikuisen on tärkeää pohtia yhdessä nuoren kanssa, miten tämä voisi kertoa asiasta kavereille, jos kertominen tuottaa hankaluuksia.


"Yleensä parhaiten toimii sellainen kieltäytyminen, joka sisältää ehdotuksen jostakin uudesta, halvemmasta vaihtoehdosta."


Käsitys rahan kytkeytymisestä omaan itseen liittyy markkinatalouden logiikkaan, jossa omaa olemista toteutetaan kuluttamalla. Joukkoon kuulumisen tarve voi olla niin suuri, että ihminen velkaantuu pysyäkseen muiden kuluttamisen tahdissa.


Myös muiden taloudellista tilannetta päädytään arvioimaan pelkästään ulkoisista merkeistä, esimerkiksi asunnon, auton ja vaatteiden perusteella. "Tosiasiassa se kaikki voi kuitenkin olla ostettu velaksi", Tanja Wickström sanoo.

Käy tonnin keskustelu kaverin kanssa

Useilla on itsestään rahankäyttäjänä kielteinen käsitys, talouden hyvinvointivalmennuksia työkseen tekevä Tanja Wickström on huomannut.
 

"Rahaan liittyy helposti käsitys, että kaikilla muilla menee muka taloudellisesti hyvin ja itsellä heihin verrattuna huonosti. Monella on myös käsitys, että olisi itse rahankäyttäjänä poikkeuksellisen surkea toisiin verrattuna."


Tämänlaiset käsitykset vähentävät helposti neutraalia puhetta rahasta. Siksi epäonnistumisen tai paljastumisen pelossa voi käydä niin, ettei uskalla ottaa talouttaan puheeksi edes jouduttuaan taloudelliseen ahdinkoon.


Taloudellista aihetta voikin lähestyä toista kautta: työkaverilta tai ystävältä voi kysyä, mihin tämä käyttäisi tililleen ylimääräisenä ilmaantuvan tuhat euroa. Tähän kysymykseen kannattaa vastata vuorollaan myös itse. Tämä keskustelu voi auttaa hahmottamaan omaa rahan käyttötapaansa suhteessa toiseen.


Ota oman talouden hetki

Mikäli jakaa yhteisen talouden puolison kanssa, säännöllinen keskustelu rahasta pitää molemmat kartalla raha-asioista. Tanja Wickströmin mukaan samaan talouteen kuuluvien kannattaisi istua keskustelemaan rahasta kerran viikossa.


"Kun keskustelun käy viikottain, siihen menee lyhyimmillään vain pikkuinen hetki. Kannattaa sopia keskustelulle tietty päivä ja kellonaika, ja jos tuleekin muuta, siirtää keskustelu toiseen ajankohtaan yhtä tunnollisesti kuin siirtäisi työpalaverin."
.

Jokaisella kerralla käydään läpi omat taloudelliset asiat: onko jotain, mitä raha-asioille voisi tai pitäisi tehdä, millaisia menoja on tulossa,  millaisia rahaa vaativia omia ja yhteisiä haaveita on mielessä ja koska niihin aletaan säästää.


"Jos keskustelee kerran viikossa, rahatilanne ei välttämättä kertojen välissä ihan kauheasti muutu. Keskustelun kylkiäisenä tulee usein hallinnan tunne, mikä puolestaan voi vähentää rahaan liittyvää stressiä."

,




Lähteet: Helsingin Sanomat 2.12.2023, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!