tiistai 20. helmikuuta 2024

Monivitamiinit parantavat ikääntyvän muistia

 


Ehkä tässä pitäisi alkaa syödä monivitamiineja. Seuraavalla apteekkikäynnillä ostan niitä. Tosiaan edullinen tapa ylläpitää aivoterveyttä. Tosin aivojen terveyteen liittyy muitakin seikkoja.

Monivitamiinien tehosta on saatu parin viime vuoden aikana uutta näyttöä. Päivittäinen monivitamiinilisä hidastaa muistin heikkenemistä, kun ihminen vanhenee. Näin kertoo  uusi tutkimus, joka vahvistaa parin viime vuoden aikana asiasta kertynyttä näyttöä.


Tutkijat ovat arvioineet, että päivittäinen monivitamiinilisä hidastaa yleistä  kognitiivista ikääntymistä kahdella vuodella. Kyseessä on kolmas merkittävä tutkimus.


Harvardin yliopiston johtamaan  tutkimukseen osallistui 573 koehenkilöä. Tämä kuuluu Cosmos-nimiseen hankkeeseen. Tutkimukseen on kaiken kaikkiaan osallistunut yhteensä 5000 koehenkilöä, joita on seurattu 2-3 vuoden ajan.


"Löydös, jonka mukaan päivittäinen monivitamiinilisä paransi muistia ja hidasti kognitiivista ikääntymistä kolmessa erillisessä lumekontrolloidussa Cosmos-tutkimuksessa, on jännittävä", sanoo Cosmos-hanketta johtava Harvardin yliopiston professori Joann Manson tiedotteessa.


Mansonin mielestä tulos vahvistaa ajatusta, että monivitamiinit ovat turvallinen, edullinen ja helposti saatavilla oleva tapa suojata ikääntyneiden aivoterveyttä.


Uuden tutkimuksen osallistujille tehtiin alkutilanteessa ja kaksi vuotta myöhemmin neuropsykologiset arviot. Cosmos-tutkimusten koehenkilöt olivat 60-vuotiaita tai sitä vanhempia ja he asuivat Yhdysvalloissa.


Joissakin tutkimuksissa on aikaisemmin saatu viitteitä siitä, että kaakao voisi hyödyttää muistia ja toiminnanohjausta, mutta  Cosmos-tutkimuksissa tällaista näyttöä ei saatu.



Lähteet: Helsingin Sanomat 29.1.2024, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Luin samasta tutkimuksesta. Erinomainen yhteenveto!

    Minä olen jättänyt monivitamiinit vähälle kaiken kiireen ja touhun keskellä. Pitäisi ryhdistäytyä tässäkin asiassa 👍

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susanna kommmentistasi. Minä menin ostamaan oitis monivitamiinipillerijä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!