keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Syön ituja kevätväsymykseen

 


Rakastan kaikkea vihreää keväällä niin luonnossa kuin ruoassa. 37 vuotta sitten lukiolaisena innostuin idättämään sinimailasta ja  mung-papuja samalla, kun rupesin kasvissyöjäksi. Idätin koko lukioajan ja se loppui, kun lähdin opiskelemaan. Minulla oli 5 litran idätysastia ja peitin sen harsolla, pidin pimeässä tiskipöydän ritilällä. Tästä syystä uuden idätyspakkauksen astia tuntui liian pieneltä. Nyt palasin siis taas ituihin. Lisäksi olen Foodin viherjauhekuurilla. Mahtavat toimet kevätväsymystä vastaan.



Itujen kasvua on kiva seurata samalla, kun kastelee niitä aamuin illoin. Hyvin pienellä vaivalla saa tuoretta ja terveellistä syötävää. Mukavaa puuhaa.


Yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa pääsin testaamaan idätyspakkausta. Ruohonjuuri on ollut ekologisuudessa ja eettisyydessään  edelläkävijä. Se perustettiin jo vuonna 1982 ja samalla sen yritysfilosofiaksi muotoutui seuraava:    " Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään."



Meidän Siiri-kissa on tavattoman utelias ja linssilude. Hän kuvittelee olevansa puutarhuri ja rapsuttaa kukista multia, saatta nukkua suuressa ruukussa olevan kasvin juurella, tiputtelee niitä kukkapöydältä ja ikkunanlaidoilta. Kuvassa hän kävelee ruukkujen päältä. Olen alkanut kouluttaa häntä jättämään kukat rauhaan. Vielä huonoin lopputuloksin.


Idättäminen on hyvin helppoa. Minä idätin mungpapuja. Idätyspakkauksessa on selkeät ohjeet. Ensiksi liotetaan yön yli. Huuhdellaan kaksi kertaa päivässä ja ravistellaan, että idätettävät ei takerru toisiinsa. Kun kasvusto on valmis syötäväksi, sillä herkutellaan. Idättäminen vie noin 3-5 päivää. Ituja syödään esimerkiksi  salaateissa, leivän päällä ja kuumissa ruuissa. Kiinalainen keittiö käyttää paljon  mungpavun ituja.



Lasinen idätysastia on nyt tarjouksessa 9,95 €  (12,90 €)

Idätys ja versotus on näppärä, edullinen ja ekologinen tapa saada vihreää pöytään ympäri vuoden. Iduissa ja versoissa siementen vitamiinipitoisuus moninkertaistuu.


Idut ja versot ovat ruoansulatukselle helppoa ravintoa, sillä ne ovat jo osittain sulaneet eli proteiineista on tullut aminohappoja tärkkelyksestä yksinkertaisia sokereita. Iduissa ja versoissa on vitamiinien lisäksi mineraaleja, entsyymejä, lehtivihreää, kuituja ja antioksidantteja.



4 kommenttia:

  1. Täälläkin idätys tuttua hommaa, nykyisin on jäänyt vähemmälle, mutta aikoinaan oli aivan intohimo. Vihreä alkaa vetämään puoleensa näin keväällä kummasti.Auringon energiaa sinulle Marja vaikeaan elämän tilaanteeseen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihakeiju. Minäkin olin tuolloin 37 vuotta sitten tavattoman innostunut idättämisestä. Idätin läpi lukioajan ja söin valtavat määrät sinimailasta. Kiitos auringon energian toivottamisesta!

      Poista
  2. Mikä ihana annos <3
    Huippuhieno keksintö tuo idätysastia tälläisiin kissahuusholleihin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kirsti. Annos maistui rakkaalta ja hyvältä. Idätysastia on nerokas.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!