torstai 9. huhtikuuta 2020

Pilaako stressi ja huoli poikkeusaikana vatsasi?



Minulla stressi ja huolet oireilee pääkipuna. Yhden ainoan kerran vatsa oireili, kun tytär lähti Riikaan opiskelemaan. Ihmettelin poltetta ja kipua vatsassani ja menin lääkärille. Lääkäri kysyi, onko elämässäni tapahtunut jotakin, mikä aiheuttaisi kovaa huolta ja stressiä. Kerroin tyttärestä ja tyhjän kodin-tunteesta.  Diagnoosi oli selvä, vatsakatarri, jonka syyt oli psyykkisiä. Näin tuo viisas lääkäri sanoi.

Monelle vatsa on kipupiste, joka kuplii, kipuilee ja turpoaa herkästi palloksi. Stressi ja huoli pahentavat oireita. Jos vaivat jatkuvat pitkään, niiden syy voi olla ärtyvä suoli.

Stressin vaikutuksesta on vaikea saada kokonaiskuvaa. Ihmiset reagoivat siihen niin eri tavoin. Stressi ja huoli voivat oireilla missä kohtaa kehoa tahansa. Joskus ne voivat vetää niskan ja hartiat jumiin, aiheuttaa päänsärkyä, sydämen pamppailua, hampaiden narskuttelua öisin. Toisilla taas  tulee  vatsavaivoja.



Ihminen stressaantuu, jos hän kohtaa huolia ja liian vaikean tilanteen vaatimuksia, joihin hänen voimavaransa eivät välttämättä riitä. Koska stressi on usein luonteeltaan epämääräistä ja oman pään sisäistä, se voi jatkua  pitkään.


Persoonallisuus ja perimä vaikuttavat siihen, miten ihminen sietää stressiä. Yksi väsyy kuukaudessa, toinen rimpuilee vuositolkulla.

Jatkuva stressi on terveysriski. Stressihormoni kortisoli kohottaa verenpainetta, heikentää unenlaatua, laskee mielialaa. Tähän liittyy sympaattisen (kiihdyttävä) ja parasympaattisen (rauhoittava) hermoston tasapainon järkkyminen.



Vatsan ja aivojen yhteyttä tutkitaan nyt tiiviisti. Suuri osa välittäjäaineista syntyy vatsassa. Esimerkiksi suolistomikrobeilla on vaikutusta masennukseen.

Potilaat voidaan ehkä tulevaisuudessa jakaa eri ryhmiin suolistomikrobiston perusteella. Tutkimus auttaa kehittämään eri potilastyypeille räätälöityjä hoitomuotoja. Kun tutkimustietoa kertyy lisää, voi hyvinkin olla, että viljellään hyviä probiootteja, ja lääkärit määräävät niitä vatsavaivaiselle potilaalle.



Stressi voi saada aikaan monenlaisia häiriöitä vatsassa. Yhdelle voi tulla ripuli, toiselle ummetus. Tutkimuksissa on havaittu, että krooninen stressi voi saada suoliston mikrobiston sekaisin. Hyvä bakteereja kuolee, ja pahat bakteerit lisääntyvät, ja vatsa alkaa oireilla.



Kyse saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymästä, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia, ummetusta ja turvotusta. Ärtyvä suoli on psykosomaattinen vatsavaiva. On tutkittu, että vaivasta kärsivät arvoivat itsensä stressaantuneemmiksi kuin terveet ihmiset.



Stressireaktiolla ja ärtyvällä suolella on yhteys suolitsomikrobeihin. Ärtyvää suolta sairastavien suoliston suolistomikrobisto eroaa terveiden mikrobistosta. Tämä voi johtua stressistä, huolesta,  geeneistä, antibioottikuureista, ruokavaliosta.

Jos turvotus ja kipu on suurin ongelma, oireet voivat helpottaa fodmap-ruokavaliolla. Siinä karsitaan pois vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita. Näitä ovat muun muassa kaali, pavut, sipuli ja viljat.







Lähteet: Kauneus&terveys 11/2019, kuvat omat



8 kommenttia:

  1. Mulla stressi aiheuttaa vatsassa kuvotuksen tunteen. Varsinkin iltaisin on sellainen olo, ettei yhtään tee mieli syödä mitään, koska on valmiiksi kireä olo vatsassa. Mikäli nettiteksteihin on uskominen, ihmiset tuntuvat lihovan kotieristyksessä. Minulle on käynyt toisin ja olen jo yli kaksi kiloa laihtunut, vaikka todella yritän syödä aivan normaalisti. Aamulla olen aina pirteä ja luottavainen ja jaksan uskoa, että kaikki selviää - ja aamupuuro maistuu hyvin. Lounaskin vielä menee kohtalaisen normaalisti. Mutta mitä pidemmälle päivä kuluu, sitä epäuskoisemmaksi käyn, huoli kasvaa, vatsa kiristyy ja illalla olen varma, että ikinä ei elämää saada enää kuntoon ja taloudellinen kituuttaminen on sekä valtion että yksityisten ihmisten kohtalo, sikäli mikäli siis yksityinen ihmistä ei koronakuolo kohtaa. Ja vatsa menee kippuraan ahdistuksesta - vaikka päällepäin ei kyllä näy mitään, vaan kudon rauhallisesti telkkaria katsoen, mutta mitään en pysty laittamaan suuhuni. Jos olisi ylipainoa, niin ei olis huolta, mutta kun olen ihan hoikka ennestäänkin, että mitään tarvetta ei olisi painoa pudottaa. Ei siis maha kipeä ole, se on vain ylijännittynyt. Muistan kyllä jo lapsuudesta, etten ikinä jännittävinä päivinä (esim. jos oli kokeet koulussa) pystynyt syömään mitään, että tuttu vaiva. Aikuisena en vain ole pahemmin jännittänyt näin pitkään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Eihän meistä näy ulkopuolelle välttämättä mitään. Kuten ei välttämättä sinullakaan. Lapsuuden jutut on aivan oma touhunsa. Ihanaa, että olet kokenut ne jotenkin rauhoittaviksi...Eteen päin mennään tänä aikana ja rakastetaan niin, että siitä heijastuu rakkautta eteenpäin.

      Sinulla stressi vaikuttaa syömiseen. Tavallaan se on vähän surullistakin. Mutta omanlainen ruoka-annos piristää mieltä. Terveyttä ja voimia sinulle!

      Poista
  2. En mielestäni kuulunut niihin, jotka stressaavat vatsallaan, mutta jouduin ottamaan lusikan kauniiseen käteen tässäkin asiassa. Molemmilla kerroilla mennessäni syöpäleikkaukseen minulla oli myös vatsahaava. Tuntuu hassulta, kun ennätin tietää syövistäni vain pari viikkoa ennen leikkauksia. Uskottelin itselleni ettei pelota enkä stressaa. Kasvaimet ovat varmaan olleet stressi elimistölle, vaikken niistä tiennytkään. Jos tyttären elinsiirto olisi vielä pitkittynyt, olisin varmasti ollut kohta taas samassa tilanteessa.
    Oikein hyvää pääsiäistä Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Kirsti. Sinä olet kokenut paljonkin raskaita kokemuksia. Ja etenkin tuo syöpä. Se pelottaa ketä tahansa aikuista. Että elämä olisi siistiä ja hallittavissa. Ei se aina niin mene.Rakastetaan, hyväksytään tämä poikkeustilakin...

      Poista
  3. Minulle puhkesi keliakia samaan aikaan työuupumuksen kanssa ja muutaman kuukauden jälkeen outoja kipuja ympäri kroppaa, joka paljastui myöhemmin fibromyalgiaksi. Lisäksi vielä vanhana vaivana migreeni. "Kiva" kombo. Tunnen itseni kuitenkin kohtalaisen terveeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistai Erikoiset Asiantuntijat. Sinulla on monenlaisia vaivoja, voimia niitten kanssa. Onneksi asenteesi on kohdallan. Työuupumus näyttäytyy, mutta ei parane, mitä omituisilla tavoilla. Hyvä, että sinulta löytyi tuo fibromyalgia. Se ehkä jonkinlaista rauhaa ja ymmärtymistä kehon kanssa. Voimia sinulle koronan aikaan!

      Poista
  4. Minulla stressi menee niskaan ja olkapäät nousevat korviin. Öisin puren hammasta niin, että leukaperät on aamulla ihan turrat. Sain jälkimmäiseen vaivaan purentakiskot (yksi parhaita juttuja elämässäni), ennenkuin ehdin purra hampaani täysin säröille. Nyt huomaan, että stressiä on taas olemassa - ei mitään erityistä ja tiettyä syytä, vaan tämä tilanne, korona. Stressi näkyy myös painajaisina.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Tunnen itsekin hetkellisesti tuon, että hartiat nousee korviin, mutta rentoutan ne, ja niskastressi laukeaa pois.Narskuttelu lienee loppujen lopuksi aika yleistä. Jotkut jopa narsuttelevat joskus päivälläkin, kun tulee stressaava tilanne. Hyvä että koet, että purentakiskoista on apua. Pientä stressiä on täälläkin tässä poikkeustilassa. On aivan hyvä, jos unessa käsittelee asiaa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!