maanantai 16. huhtikuuta 2018

Vääryys: naiset saavat huonompaa eläkettä ja palkkaa kuin miehet!



Minua suututtaa se, että naiset saavat huonompaa eläkettä ja palkkaa kuin miehet. Tämä johtuu kahdesta asiasta: Naisvaltaisilla aloilla esimerkiksi hoitotyössä on huonompi palkka kuin miesvaltaisilla aloilla. Mutta samassakin työssä naisilla on usein pienempi palkka kuin miehillä. Meillä on vielä pitkä matka todelliseen tasa-arvoon. Naisen eläkettä pienentää myös se, että äitiyslomista ja hoitovapaista ei kerry eläkettä. Vaikka ne ovat arvokasta kotityötä, jotka opettavat naisille työelämässäkin tärkeitä asioita. Organisointikykyä. Tarkkuutta. Kärsivällisyyttä. Entä kotiäidin eläke? Todella pieni kansaneläke.


Sitten tympeitä lukuja.
Joka kolmas suomalainen on eläkkeellä. Ja luku tulee vielä kasvamaan. Esimerkiksi Uudellamaalla naisen eläke on noin 55 prosenttia miehen eläkkeestä. Miesten keskieläke oli viime vuonna 1874 euroa. Naisten 1476 euroa. On surullista se, että lähes 40 prosentilla eläkeläisistä eläke oli alle 1250 euroa kuukaudessa. Ja tietenkin heistä oli kaksi kolmas osaa  naisia.

Eläkettä kertyy yleensä 50-55 prosenttia palkasta. Nyt keskipalkka on 3200 euron kieppeillä. Suurimpia eläkkeitä on Uudellamaalla. Keskimäärin 1969 euroa. Kauniainen - rikkaiden kunta -  oli tietty aivan omassa luokassaan. Siellä keskieläke oli 3015 euroa.

Tämä oli vihaisena kirjoitettu teksti.

Mitä mieltä sinä olet siitä, että vallitseeko Suomessa tasa-arvo miesten ja naisten kesken?




Lähteet: Helsingin Sanomat 28.3.2018, kuvat Pexel, Pixabay.



4 kommenttia:

  1. Tartuit todelliseen ongelmaan. Tasa-arvo ei toteudu palkoissa eikä eläkkeissä.
    Nykyisin eläke kertyy myös äitiys- ja hoitovapaista, mutta luonnollisesti se on enemmän nimellistä kertymää.
    Itse kuulun niihin eläkeläisiin, jotka ovat ennättäneet tehdä töitä 14-vuotiaasta, aluksi lapsenlikkana sitten kaupassa ja tehtaassa. Alle 23-vuotiaana ei eläkettä kertynyt. Sitten olinkin 8 vuoden aikana 5 kertaa äitiyslomalla - ei eläkekertymää.
    1990-luvulla opiskelin 5 vuotta - ei eläkekertymää.
    Sijaisvanhempana ainoat eläkkeet kertyivät aluksi tulevien sijaisvanhempien valmennuksesta saamistani koulutuspalkkioista. Myöhemmin sijaisvanemmuudesta alkoi kertyä eläkettä pienestä hoitopalkkiosta (ehkä joskus 2000-luvun alussa). Minullakin. 20 ct kuukaudessa per lapsi.
    Vuonna 2013 tarkistin työeläkkeeni. Sitä oli kertynyt 83 euroa kuukaudessa. Siksi perustin perhekodin ja maksoin itselleni yrittäjäeläkettä.
    69 vuotiaana jäädessäni eläkkeelle aloin saada työeläkettä juuri sen verran, etten saa kansaneläkettä.
    Olen tehnyt ratkaisuni (lapset, hoitovapaat, opiskellut, sijaisvanhemmuus, perhekoti) tietoisena siitä, miten ne vaikuttavat eläkkeeseeni. Siksi en harmittele pientä eläkettäni. Yleisellä tasolla kauhistelen naisten eläkkeiden pienuutta ja eläkeläisten eriarvoisuutta.
    Toivottavasti olemme menossa kohti tasa-arvoa tässäkin asiassa.
    Mukavaa maanantaita Marja!


    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. En tiennyt tuota että eläkettä kertyy äitiys- ja hoitovapaista. Siis työeläkettäkin.Se on niin väärin, että alle 23-vuotiaana eläkettä ei kerry. Ja sinäkin olit ollut töissä jo 14-vuotiaana. Omituiset nuo sijaisvanhemman eläkekuviot. Tasa-arvoa pitäisi ehkä ihan vaatimalla vaatia. Hyvää viikon alkua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Eläkettä tosiaan kertyy vanhempainloman ajalta siitä saadusta korvauksesta.
    Sijaisvanhemman ekäke määräytyy hoitopalkkioista, jotka meillä aikoinaan olivat minimaaliset. Lapsista maksettiin erikseen kulukorvausta, joka ei luonnollisesti kartuttanut eläkettä, koska se meni lasten kuluihin.
    Huomaan kirjoittaneeni "omiani". Korjaan, perustin perhekodin jo vuonna 2003. Nuoret hakivat sille laitosluvat minun eläköidyttä. Hyvää päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, tarkentavasta kommentistasi. Minä pöljä kirjoitin äitiyslomasta. Vaikka se oikea nimitys on vanhempainloma. Isäkin voi pitää sitä. Vanhempainloman eläke on kai kuitenkin myös tuloista kiinni. "Siitä saatu korvaus" lasketaan ansiotuloista. Minä ainakin sain vanhempainrahaa sitä ennen olleiden tulojen mukaan.
      Sijaisvanhemman eläkeasema on todella epäoikeudenmukainen. Sehän on 24/7 työtä. Hyvin raskasta sellaista. Kivat päivän jatkot!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!