torstai 23. kesäkuuta 2022

Ajatukset harhailee

 


Minulla lähtee ajatukset harhailemaan, kun teen jotakin helppoa ja tylsää hommaa, esimerkiksi kun imuroin tai puhdistan itsepoimittuja marjoja. Ajatukset saattavat harhailla, kun yritän keskittyä yhteen puuhaan muun muassa lukemiseen, jos on tylsä teksti. Ja on monia muitakin puuhia.


Ihmisen ajatus saattaa harhailla jopa kolmanneksen ajasta. Ajatus harhailee etenkin silloin, kun tekee jotakin helppoa ja rutiininomaista.


Ajatusten harhailua kuvaa hyvin sana "möllöttäminen". Ajatus liitelee pakottamasti aiheesta toiseen. Tämä on parhaimmillaan hieno ja luova tila.


Kaikki ajatusten harhailu ei ole kuitenkaan hyväksi. Masentuneena ihminen voi vatvoa synkkiä mietteitä pakonomaisesti ja automaattisesti. Tätä nimitetään ruminaatioksi.




Mistä ajatukset tulevat sitten mieleen? Ihmisen muistissa toimii automaattinen aktivaatio. Muistissa on käsitteitä, joiden välillä on yhteyksiä. Kun huomaa jonkin yksittäisen asian, kaikki siihen liittyvä voi "pulpsahtaa" mieleen.



Ympäristö on totuttanut ihmiset jatkuviin ärsykkeisiin.  Harvoin on tilannetta, joissa uppoutuisimme useiksi tunneiksi. Piippaavat laitteet ovat ehdollistaneet keskeyttämään itse itsemme. Sosiaalinen media koukuttaa siksi, että se vetoaa ihmisen sosiaaliseen luonteeseen. On tärkeää, että olemme ryhmässä hyväksyttyjä ja saamme huomiota.


Ajatuksen harhailulla on oma päivärytminsä. Aamu kahdeksalta ajatus harhailee verrattain vähän. Ajatusten harhailupiikki on lounasajan jälkeen. Illalla ennen nukahtamista ajatus harhailee paljon.


Ajatuksen harhailu on sinänsä myönteistä. Kielteistä on puolestaan se, jos ei yrityksestä huolimatta pysty keskittymään. Kun keskeytyksestä palaa käsillä olevaan tehtävään, se vie hieman aikaa ja kuormittaa.





Lähteet: Helsingin Sanomat 9.6.2022, kuvat omat






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!