tiistai 14. kesäkuuta 2022

Miten ottaa yhteyttä kaveriin vuosien jälkeen?

 


Minä pidän melko usein yhteyttä  vanhoihin ystäviin. Siis melko usein. Kerran päätin ottaa yhteyttä kaveriin, jonka kanssa emme olleet pitäneet yhteyttä nuoruusiän jälkeen. Se on pitkä aika, vuosikymmeniä.


Kun puhuimme puhelimessa, huomasin, että hän on muuttunut paljon. Nuoruudessa oltiin maailmanparantajia, matkusteltiin ja juhlittiin.


Nyt ystävä alkoi heti puhelun alussa kertoa mitä kaikkea hyvää hänellä on: esimerkiksi hieno koti, hyvällä maulla sisustettu, puutarha, ihanin mies ja lahjakkaat lapset; miten hyvin hän on säilynyt niin, että muutkin miehet kuin aviomies ovat hänestä kiinnostuneita. Huh!


Hän ei edes kysynyt, mitä minulle kuuluu. Puhui taukoamatta itsestään. Koko puhelu alkoi tuntua omituiselta ja väsyttävältä. Hän oli tosiaan muuttunut paljon ja ehkä minäkin. Tämä puhelun jälkeen en ole ottanut häneen yhteyttä ja eikä hänkään minuun.

Vanhojen ystävien tapaaminen tuntuu hyvältä ja tarpeelliselta, koska vain he ystävistä  tietävät jotakin sellaista, mikä on myöhemmille ystäville tuntematonta. He tuntevat nuoruusajan.


Ystävän kanssa jutteleminen auttaa ymmärtämään oman elämän kulkua. Se tuo jatkuvuuden ja turvallisuudentunteen: sellainen olin nuorena, sitten otin toisen suunnan ja muutuin, mutta millainen olen nyt?


Ystävä voi olla muuttunut paljonkin, kun elämä on häntä muokannut. Itsekin on varmasti muuttunut. Olisi hyvä olla avoin näkemään ystävä uusin silmin.


Ystävän kanssa elämät ovat voineet edetä aivan eri malliin.Toinen on mennyt naimisiin ja saanut lapsia ja toinen elänyt itsenäisen ja lapsettoman naisen elämää. Erilaiset elämäntilanteet voivat vierottaa.


Yhteydenotosta voi seurata iloinen yllätys. On helppo jutella, vaikka välissä on ollut monta vuotta. Tulee tunne, että siitä on vain hetki, kun viimeksi puhuttiin. 



Seuraavaksi muutamia seikkoja yhteydenotosta:

1) Kun saat yhteyden ystävään, ole utelias hänen suhteensa. Kerro vasta sitten omat kuulumiset.


2) Älä odota, että toinen on sama ihminen kuin nuoruudessa. Hänen elämänsä saattaa olla erilaista kuin luulet. Myös toisen muistot ystävyydestänne voivat poiketa itsen muistoista, ja siksi niistä on mielenkiintoista kuulla nyt, kun aikaa on tullut väliin.


3) Jos tuntuuu, että joskus kohelit häntä tavalla tai toisella väärin, pyydä reilusti anteeksi. Aikaisempia riitoja ei kuitenkaan kannata heti nostaa esiin. Jos itse on joskus loukkaantunut siitä, ettei ystävä pitänyt yhteyttä, muista, että hänen elämäntilanteensa on ehkä silloin ollut ruuhkainen. Nyt saattaa olla toisin.



Lähteet: Hyvä  Terveys plus, kuvat omat


2 kommenttia:

  1. Olen ottanut facebookin kautta yhteyttä lapsuuden/nuoruuden aikaisiin ystäviin/sukulaisiin. Sitä kautta ihmiset ovat löytyneet kohtuullisen helposti ja yhteydenottaminenkin on ollut kevyttä ja helppoa.

    Harvemmin suhteet ovat jatkuneet siitä, mihin ovat lapsuudessa jääneet. Kukaan ei kuitenkaan muista juuri mitään. Kuulumisia on kuitenkin vaihdettu ja kontakti otettu.

    Ystäväsuhteista monet ovat itselläni olleet melko pinnallisia. Muutama ystävä on tullut bongattua kypsällä iällä uudelleen, monen kanssa elämä on vienyt niin eri suuntiin, että tuttavuus on oikein passeli suhde tällä hetkellä.

    Kaikkien suhteiden ei onneksi tarvitse olla koko elämän pituisia. Ne ovat silti arvokkaita ja tärkeitä.

    Muutaman melkein-ystävän olen kohdannut uudelleen keski-iässä. Haasteena on nuoruuden mielikuvat ja sitä kautta lukko kuunnella ja tutustua uudelleen - ihan uuteen ihmiseen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susanna kommentistasi. Hienoa, että olet saanut yhteyden vanhoihin ystäviin facebookilla. Se voi olla niin, että lapsuuden ja nuoruuden ystävien kanssa on kasvettu niin aivan erilaisiin suuntiin, että ystävyys muuttuu tuttavuudeksi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!