torstai 10. kesäkuuta 2021

Sano melko suorat sanat

 


Minä olen melkoinen rouva suorasuu. En vain voi olla hiljaa esimerkiksi ongelmista yhteisössä tai jonkun ihmisen kanssa. Kerran kauan sitten työpaikassani oli rehtori, johon työyhteisö ei ollut tyytyväinen. Keskusteluissa selän takana valitettiin hänestä, nostettiin epäkohtia esille. Arvosteltiin. Joskus liikaakin. Vinoutuneesti.


Sietämätön tilanne oikein velloi opettajakunnassa. Rehtorikin tämän tajusi, joten hän järjesti työyhteisökokouksen, jossa selviteltäisiin tätä asiaa.


No, rehtori sanoi, että nyt saa puhua. Opettajakunta oli vaivaannuttavan ja sietämättömän hiljaa. Jopa rehtorin pahimmat arvostelijat. Sitten minä ajattelin, että jonkun täytyy avata keskustelu,  ja kun muut olivat hiljaa, minä aloin puhua. Vuolaasti.  Rehtori lähti aika pian tämän kokouksen jälkeen pois, toiselle paikkakunnalle rehtoriksi. Tämä tuntui minusta pahalta. Kaduin puheitani. Syyllisyydentuntoisena ajattelin, että ajoinko minä tämän rehtorin pois. Tuntui surulliselta ja ikävältä, koska totta kai rehtorissa oli myös hyvät puolensa.


Kokouksen jälkeen monet opettajat kehuivat minua kovasti siitä, että uskalsin puhua. Rikoin hiljaisuuden. Sanoin, että minä kyllä ihmettelen, että te olitte hiljaa. Se oli itse asiassa täysin väärin, koska pahimmatkin valittajat olivat hiljaa.



Viesti vuorovaikutuksessa ei välity ajatuksen voimalla, eikä pelkkä vihjailu riitä. Suorasanainen puhetyyli on välillä paikallaan. Sen ansiosta tulee kuulluksi, pystyy asettamaan rajoja ja voi elää omien arvojen mukaan.


Eläminen niin, ettei vain loukkaa  ketään eikä kukaan suutu, on monelle tuttua. Monella meissä on sisäänrakennettuna  pelko, joka ohjaa ristiriitojen välttelyyn.


Psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen kysyy: "Mitä hintaa joudut maksamaan siitä, että olet liian myöntyväinen?" Hintana voi olla esimerkiksi uupumisriski tai omien tunteiden ja tarpeiden unohtaminen. On vaikeata säilyttää itsekunnioitus ja jaksaa, jos omia oikeuksia sivutetaan - jopa loukataan - jatkuvasti.



Ei voi ajatella vain muita

On ihmisiä, jotka piilottavat toiveensa ja tarpeensa. He saattavat nyökytellä keskusteluissa ja antavat muiden päättää. On vastakohtana myös niitä, jotka ajavat raivokkaasti asiaansa muita liiemmin kuuntelematta.


Viestintätyylejä on neljä erilaista. Alistuvassa tyylissä sivuutetaan omat tarpeet ja toiveet, pyritään miellyttämään ja välttelemään epämiellyttäviä tilanteita. Se tapahtuu kiertelyllä ja kaartelulla ja piipahtamalla vessassa, kun käsitellään vaikeita aiheita.


Aggressiivisessa tyylissä jyrätään omia ajatuksia vaikka väkisin eikä välitetä soraäänistä tuon taivaallista.


Aggressiivisen viestintätyylin alalajina on passiivis-aggressiviset viestijät. Sillä on samat tavoitteet, mutta peitellympi ilmaisu, joka ilmenee narinana, valituksina ja kiertoilmaisuina.


Manipulointiin pyrkivässä viestinnässä on tyypillistä syyllistäminen, säälin herättely ja uhrautuminen.


Neljäs malli on jämäkkä puhetyyli. Siinä tiedetään omat tarpeet ja uskalletaan pyytää, mitä halutaan. Viestintä on avointa ja selkeää. Samalla rakentavaa ja toista kunnioittavaa.



Tunneäly suojaa

Jämäkkä viestintä ei ole sama asia kuin suorat sanat tilanteessa kuin tilanteessa. Jos  esimerkiksi kaveri on ostanut uuden kirjavan ja tiukan puseron ja pyytää mielipidettä siitä. Vaikka vastaajan mielestä pusero on kauhea, jämäkkää viestintätyyliä käyttävä sanoo, että se on ok. Jämäkällä viestijällä on intuitiivista pelisilmää.


Läheiset ihmissuhteet ovat hyvä maaperä rakentavien viestintätaitojen kehittämiselle. Hyvin toimivassa parisuhteessa ei tarvitse pelätä toisen heti häipyvän, vaikka selkeän puhumisen treeni lipsahtaisi joskus tylyyden puolelle.


Jämäkkäään viestintään kuuluu myös ikuinen tasapainoilu suoruuden ja ystävällisyyden välillä. Tarkoitus ei ole kuitenkaan laukoa, mitä sylki suuhun tuo vaan opetella  esimerkiksi pyyntöjen esittämistä, mahdollisimman selkeästi, mutta kohteliaasti.






Lähteet: Hyvä Terveys 5/21, kuvat omat


6 kommenttia:

  1. Aika ikävään rakoon jouduit tuossa kertomassasi tilanteessa, vaikka olit ainoa joka toimi vastuullisesti.
    Kunpa omassa kommunikoinnissa pääsisikin joskus tuohon jämäkkään viestintään. Valitettavasti taidan viestittää sekoituksella noista muista tavoista.
    Kaunista kesäiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti. Sekoitus on varmasti aivan hyvä juttu. Oloni oli tuolloin hyvin ikävä ja olin vihainenkin työkavereille. Asia meni onneksi aika sitten ohi.

      Poista
  2. Olet rohkea ja aito nainen. <3 Joskus kyllä olen huomannut tai oikeastaan on luonteenpiirre ihan, etten uskalla sanoa mielipidettä, tarve miellyttää muita edelleen on sisuksissani, sitten olen muka vihainen ihmisille, jotka kävelevät yli vaikka vika on itsessäni. Kaikki eivät myöskään ole ajatustenlukijoita. Suomessa ei oikein vallitse sellainen rehellinen ja kohtelias suoraan sanomisen kulttuuri, jos sanotaan suoraan, sanotaan yleensä ikävästi.

    Sydämellistä sunnuntain jatkoa Marja. <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos Tiia. Niin, suomalaiset eivät sano suoraan - jotkut väittävät että pohjalaiset kyllä - vaan jupisevat selän takana. En tiedä, onko se todella meidän kulttuurissa. Toisaalta on siinä jotakin kaunista, ettei haluta loukata toista ihmistä. Sinullakin on toisaalta kaunista se, että haluat miellyttää, ja onhan se varmaankin ihan tavallisinta. Minä olen ollut lapsuudestani lähtien suorasuu, enkä ole voinut tälle persoonallisuuden piirteelleni mitään. Ja tässä iässä se ei enää haittaa. Uskallan olla iän myötä yhä enemmän oma itseni.

    VastaaPoista
  4. Mie kuulun siihen manipuloivaan sorttiin, halusin tai en -- kotona opetettiin että kaikkea ikävää pitää välttää henkeen ja vereen joten ristiriitatilanteessa olen se, joka myötäilee ja ohjailee muita vaikken olisikaan samaa mieltä heidän kanssaan. En tosin jupise ihmisten selkien takana että siinä sentään olen kunnostautunut. Vältän vaan tilannetta ja ihmisten tunteiden loukkaamista ehkä vähän liiankin pitkälle!

    Tuollaiset tilanteet on rohkeammille ja suorasanaisemmille todella ikäviä, kun tarve sanoa syntyy mutta muut eivät tee mitään. Itse en uskaltaisi koska kokemuspohjaa oman mielipiteen ilmaisuun ei ole tarpeeksi.

    Lämpöisää kesäkuun puoltaväliä sinne ja voimia surutyöhösi.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Nonna kommentistasi. On toisaalta viisastakin välttää tilanteita, joissa tulisi loukanneeksi ihmisiä. Minä loukkasin tuota rehtoria puhumalla suoraan sen, mitä takanapäin on puhuttu. Minäkään en pidä takanapäin puhumisesta. Yritän löytää aina myönteisiä puolia ihmisestä ja sanon ne, kun takanapäin puhutaan. Samoin ihanaa alkukesää sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!