keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Mihin voi johtaa liika kiltteys parisuhteessa?




Koronan aikaan molemmat puolisot voivat olla kotona etätöissä, ja lisäksi pitää eristäytyä kotiin. Ollaan tiiviisti yhdessä. Tämä voi parhaassa tapauksessa lähentää, tiivistää parisuhdetta. Jos suhteessa on ollut aikaisemminkin ongelmia, tiivis läheisyys voi kärjistää niitä ja johtaa puolisoiden etääntymiseen toisistaan. Suhde voi myös verkkaiseen tahtiin olla hyvä ja siinä ei sen kummemmin tapahdu lähentymistä tai erkaantumista. Meillä on miehen kanssa näin, turvallista ja mukavaa yhdessä.

Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen on törmännyt vastaanotolla toistuvasti ihmisiin, jotka eivät ilmaise mielipidettään parisuhteessa. Vaaranen kutsuu tätä erityiskiltteydeksi.

Millaiset ihmiset lähtevät liitosta ilman ennakkovaroitusta? Yllättävää kyllä: nämä ujot ja arat ihmiset. Vaaranen on huomannut työssään, että erityisesti hiljaiset, suhteen eteen puurtavat ihmiset yhtäkkiä vain ottavat ja lähtevät.


Tämä on hidas prosessi, jossa ujo ja arka ihminen kieltää pitkän aikaa itsensä ja joustaa muiden vuoksi. Jossakin vaiheessa  muiden perheenjäsenien eteen raataneen ihmisen voimat vain loppuvat.

Omien tarpeiden hylkäämiselle on yksilöllisiä syitä. Yksi niistä on se, että konfliktien vältteleminen on persoonallisuuden piirre. Ehkä lapsuuden kodissa on riidelty paljon, ja ihminen pyrkii aikuisuudessa välttelemään riitaa viimeiseen asti.

Yksi syy omien tarpeiden hylkäämiselle on lisäksi se, että on persoonallisuudeltaan kiltti, mutta kiltteys muuttuu niin sanotusti vääränlaiseksi kiltteydeksi, erityiskiltteydeksi.


Erityiskiltin hyveitä ovat velvollisuudentunto, tottelevaisuus ja nöyryys. Erityiskiltti ei siedä ristiriitatilanteita vaan myötäilee toisia.

Parisuhteessa ja esimerkiksi työelämässä erityiskiltin kiltteyttä voidaan käyttää herkästi hyväksi. Läheiset ihmiset voivat kuitenkin tuntea tästä kalvavaa syyllisyyttä, sillä he tiedostavat käyttävänsä erityiskilttiä omiin tarkoituksiinsa.


Erityiskiltteys ei ole välttämättä pysyvä ominaisuus. Se on tietynlaista kypsymättömyyttä, josta voi kehittyä pois, kun tiedostaa sen itsessään ja alkaa ottaa omaa tilaa.

Erityiskiltti voi vastata hyvin helposti "en tiedä", koska se on hänelle helpoin vaihtoehto. Näin hän ei joudu koskaan konfliktiin muiden kanssa.


Erityiskiltti voi myös valita puolisokseen hyvin määrätietoisen ihmisen. Vaarana on, että kumppani vie erityiskiltistä viimeisetkin tahdon rippeet. Hänelle voi nousta helposti ajatus, että "tuo ei osaa päättää mitään, joten minä päätän".

Kun erityiskiltti on kestänyt liian kauan parisuhteessaan oman tahdon puutteesta, arkuudesta ja jatkuvasta myötäilystä ja hän tuntee, että puoliso jyrää hänet, hän saattaa lähteä yhtäkkiä koko suhteesta.





Lähteet: Helsingin Sanomat 2.4.2020, kuvat omat

6 kommenttia:

  1. Olin nuorempana kiltinpuoleinen, en erityiskiltti kuitenkaan. Nykyisessä suhteessa tuuletetaan reippaastikin, mutta me tunnetaan toisemme niin hyvin, ettei oteta turhan vakavasti. Väsyneinä kumpikin marmattaa vähästäkin. Kun olen hirveän ärtynyt, sulkeudun vähäksi aikaa kirjan kanssa omiin oloihini.

    Voi Marja, että olen väsynyt! Puhuitkin ed. postauksessasi koronakriisistä. Minulla se ilmenee villeinä unina ja liian vähänä nukkumisena. Jossain alitajunnassa se velloo. Päivä kerrallaan, muuta ei voi. Oletko jo tervehtynyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi riitta k.Teilläkin tuuletetaan reippaasti. Myös meillä joskus jopa astiat lentää. Mutta tällaista riiitelyä ei ole ollut ehkä noin puoleen vuoteen. Korona on lähentänyt meitä entisestään tai liitto on vain ollut hyvä ja hissunkissun. Korona vaikuttaa jollakin tavalla kaikkiin. Sinä näet lennokkaita unia ja nukut liian vähän. Minulla mielialat vaihtelevat tavallista nopeammin. Olen jo parantunut keuhkoputkentulehduksesta. Vain yskää on vielä.

      Poista
  2. Tämä on tuttua ja olen erityiskiltti, mutta en koskaan ole elänyt alisteisessa parisuhteessa vaikka muuten kartan konflikteja ym. Jotenkin se parisuhde on juuri sellainen, jossa on ihan pakko saada olla oma itsensä. En myöskään pysty olemaan muussa kuin tasa-arvoisessa suhteessa, jos mies on liian miellyttämisenhaluinen, niin se ei vaan omaan makuun tunnu miehekkäältä. Eli tasa-arvo paras.

    Sydämellistä iltaa Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Sama täällä, että jos mies on liian miellyttämishaluinen, se ei tunnu hyvältä. Särmää pitää ainakin vähän olla. Voi, sinua, kun olet erityiskiltti. Mutta se on hienoa ja kunnioitettavaa, että elät tasa-arvoisessa parisuhteessa. Itse olen erityisherkkä, mutta en erityiskiltti. Se johtuu varmasti siitä, että elin ja leikin vain poikien kanssa murrosikään asti. Se oli raisua, mutta hyvin reilua myös. Opin puolustamaan itseäni ja välillä tuntemaan oloni hyvin voimakkaaksi.Terveyttä sinne!

      Poista
  3. Uskon että aina joku vie ja toinen vikisee, en toki ihan näin vahvasti, alistamiseen asti. Meilläkin vuorotellaan "määräysvallassa". Voihan sitä yhteistoimeksikin kutsua, mutta toinen kuitenkin aina vuorollaan sanoo mihin kauppaan, mitä syödään ja milloin siivotaan.

    Kiva aihe! Ei ole tullut mietittyä tätä hetkeen!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Teillä on hieno suhde, kun vuorottelette päätösvallassa. Ehkäpä se on niin, että suhteessa toinen on ainakin vähän enemmän määrätietoinen.Terveyttä ja tsemppiä sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!