perjantai 1. heinäkuuta 2022

Kosmetiikka voi aiheuttaa auringossa palamista

 


Jopa 80 prosenttia ihon vanhenemisesta johtuu UV-säteilystä. Näitä ikääntymisen merkkejä pyritään kosmetiikassa häivyttämään erilaisilla kemikaaleilla, joihin voi kuitenkin kätkeytyä sudenkuoppa. Monet suositut anti age -hoitoon tarkoitetut tehoaineet altistavat ihoa auringon haittavaikutuksille, jos ihoa ei suojaa UV-säteilyltä kesäkuukausina erityisen huolellisesti.


Yleisimmät ihoa auringolle herkistävät tehoaineet ovat retinoidit ja erilaiset ihoa kuorivat hapot.Retinoideista yleisimpiä ovat retinolit, joita käytetään lähes yksinomaan anti age -ihonhoitotuotteissa.


Kuorivia happoja sisältävät kasvovedet ja seerumit ohentavat hieman ihoa, ja tämän takia kasvot ovat herkemmät auringolle. Jos käyttää auringolle herkistäviä tuotteita, kannattaa suojakertoimen olla 50.


Ihoon kajoavan hoidon kuten mikroneulauksen tai laseroinnin jälkeen voi syntyä yhteisvaikutuksessa auringon kanssa vaaleanruskeita pigmenttiläiskiä, joita on vaikea hoitaa pois.



UV-säteily aiheuttaa iholle oksidatiivista stressiä, joka lisää ihosyöpäriskiä ja vanhentaa ihoa. Jos haluaa huolellisen suojauksen lisäksi vielä hienosäätää ja ehkäistä ihon mahdollisia aurinkovauriota, iholle voi käyttää C- ja E-vitamiineja sisältäviä antioksidanttituotteita. Vitamiinivoiteita hankkiessa kannattaa olla tarkkana, että kyseessä on oikeasti tehokas tuote.


Ihoa viilentävillä after sun -tuotteilla ei ole käytännössä muuta hyötyä kuin kuumotusta viilentävä efekti.


Voiteiden hajusteisiin kannattaisi kiinnittää huomiota, koska ne voivat auringossa pahimmillaan aiheuttaa allergista  ihottumaa, joka voi jopa rakkuloida. Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa käytetty lime on tällainen ainesosa.


Apteekin käsikaupassa myytävät tulehduskipulääkevoiteet voivat aiheuttaa yhdessä auringon kanssa iholle allergista ihottumaa, joka voi näyttää siltä, kuin iho olisi palanut pahasti.




Lähteet: Helsingin Sanomat 23.6.2022, kuvat Pexels

9 kommenttia:

  1. Kiitos!
    Nyt tuli minullekin mukavasti uutta tietoa, muutan heti ajatteluani!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus, ja niin tarpeellista tietoa tähän aikaan vuodesta! Kannattaa muistaa, että aika monet (resepti)lääkkeetkin herkistävät auringolle. Kannattaa aina kysyä apteekista, sillä varsin yllättävilläkin lääkkeillä saattaa olla tämä vaikutus (kuten jotkut mikrobilääkkeet - kansankielellä antibiootit - ja esimerkiksi nesteenpoistolääkkeet, yllättävää kyllä!). Lisää infoa täällä: https://www.yliopistonapteekki.fi/ideat-ja-vinkit/aurinko-ja-laakkeet

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Dzinni. Minulle oli ihan uutta, että antibiootit ja nesteenpoistolääkkeet herkistävät auringolle. Tämä on hyvä pitää mielessä nyt lämpimänä ajanjaksona.

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyödyllisestä tiedosta. Nuo anti-age -tuotteet koin ihan henk.koht. viime kesänä. Käytin ikäiselleni iholle sopivia yö-ja päivävoiteita ja kuinkas ollakkaan sain ensimmäisen kerran aika voimakkaan reaktion, joka oli seuralaisenani sitten melkein koko kesän. Ensin en halunnut uskoa, että kyse oli ko. tuotteista. Luettuani tarkemmin tuoteselosteesta sisällön ja sen jälkeen silmiini osunut tieto eri lähteistä sai minut vakuuttumaan, mistä oli kysymys. Olin aiemmin lähes käyttämättä kosmetiikkaa usean vuoden ajan. Paluu luonnonkosmetiikan tuotteisiin ja kriittisellä myös niihin suhtautuen tuli selväksi.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi markesalo. Se on todella ikävää, jos kosmetiikka aiheuttaa auringon kanssa reaktion kuten sinulle kävi viime kesänä. Minäkin olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa nyt viisi vuotta. Kyllä senkin kanssa pitää olla tarkkana, mutta tuoksut ainakin ovat ihanan miedot. Ei-kemiallinen vaan kasviretinoli ei aiheuta auringon kanssa reaktiota. Niitä tuotteita, esimerkiksi anti-age, voi käyttää huoletta. Itse käytän välillä seerumia nimeltä Bakuchiol, jossa on luonnon retinolia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Piti korjata hiukan kommenttiani, joten poistin sen ja kopsin tähän korjattuna:

      Retinoli ja bakuchioli ovat molemmat antioksidantteja. Bakuchioli tosiaan tehdään babchi-kasvista, joka on herneiden sukulainen. Retinoli sen sijaan on rasvaliukoinen A-vitamiinin johdannainen (A1), jota saadaan lähinnä syntetisoimalla. Joitakin A-vitamiinimuotoja esiintyy luonnossa eläinperäisissä tuotteissa (liha, munat, sisäelimet), mutta ei siitä tässä sen enempää.

      A-vitamiinin prekursori on beetakaroteeni. Iholla bakuchioli toimii parhaiten retinolien kanssa käytettynä, joten sen kanssa kannattaa kokeilla esimerkiksi porkkana- tai ruusunmarjan siemenöljyä, joissa kummassakin on jossain määrässä luontaista beetakaroteenia.

      Minä olen aina hiukan skeptinen noitten luonnonkosmetiikan tuotteiden suhteen. Monet luonnonkosmetiikassa käytettävät aineet saattavat aiheuttaa allergiaa, niiden ainesosapitoisuuksia voi olla vaikea mitata, ja ne saattavat paljonkin vaihdella. Samaten kuka tietää, missä saasteissa ne kasvit ovat alun perin kasvaneet.

      Poista
  6. Kiitos kommentistasi Dzinni. Kirjoitit perusteellisia tietoja bakuchiolista. Kiitos siitä. Oli yllättävä tieto se, että bakuchioli toimii retinolien kanssa. Sattumalta käytän ruusunmarjan siemenöljyä. Olen käyttänyt kauan. Skeptinen saa olla tuosta luonnonkosmetiikasta. Minä saan hyvän mielen käyttämällä sitä. Onhan se ekologista ja luomua.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!