torstai 16. kesäkuuta 2022

Hui, meni jalat alta

 

Minulla on niin matala verenpaine, että usein tuolilta tai sängystä nouseminen huimaa ja tuntuu, että kohta menevät jalat alta. Kun ikää on tullut enemmän, huimaus on lisääntynyt. Kerran ruokakaupassa sain niin pahan paniikkikohtauksen, että meni jalat alta. Se oli noloa ja tuskallista.

Naiset saattavat huomata usein viisikyppisenä, että tasapaino heikentyy. Miehillä sen sijaan tasapaino heikkenee usein vasta seitsemänkymppisenä. Syynä tähän on, että miehet tekevät keskimäärin naisia enemmän tasapainoa kehittäviä askareita:kiipeävät tikapuille, kalastavat keinuvassa veneessä tai kantavat raskaita esineitä. 


Nuorten keskushermoston toiminta on nopeaa, sillä he hahmottavat ympäristöä paremmin ja reagoivat nopeammin kuin vanhemmat ihmiset. Tästä syystä ikääntyneet kaatuvat helpommin.


Merkki huonosta tasapainosta on se, ettei enää uskalla kävellä pimeässä vaikkapa vessaan ja välttää epätasaista alustaa. Tätä ei välttämättä itse tiedosta.Hyvä testi on, kauanko pystyy seisomaan yhdellä jalalla.



Tasapainoon vaikuttavat lukemattomat syyt: alhainen verenpaine, sydämen vajaatoiminta ja niskavaivat saattavat oireilla huimauksena. Lisäksi on monia muitakin syitä huimaukseen kuten aivoverenkiertohäiriöt, neurologiset sairaudet, kuten Parkinson, MS-tauti ja yllättäen diabetes. Se voi aiheuttaa jalkapohjiin tuntomuutoksia, jolloin ei tunne alustaa, jolla askeltaa.


Mikä sitten avuksi huimaukseen? Ainoa ja paras tapa harjoittaa tasapainoa on liikunta. Tasaisella asvaltilla kävelemisestä ei ole kuitenkaan hyötyä. Metsässä lenkkeily haastaa tasapainoa, koska maasto on usein epätasaista. Tosin asvaltillakin voi vaihtaa suuntaa,ja jos ilkeää kävellä takaperin.


Hiihtäminen, laskettelu ja luisteleminen tukee tasapainon parantamista. Myös pyöräily on hyväksi: polkiessahan liikutaan kapeiden renkaiden päällä. Tanssiminen on erinomaista, koska tanssiessa pyöritään eri suuntiin, mikä tekee siitä loistavan tasapainolajin.


Kaatumisen pelon vuoksi liikkumista ei tule välttää vaan paremminkin lisätä. Oman kehon säännöllinen ja monipuolinen käyttö on ainut tapa, jolla saadaan hyvä tasapaino.




Lähteet: Kauneus&Terveys 01/2022, kuvat omat  

5 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja tuli sopivasti, kun juuri äsken tätä mietin. Minullahan on melko uutena asiana verenpainelääkitys ja välillä paineet heittelee, niinkuin meillä kaikilla. Mutta nyt on välillä ollut niin alhaisia lukemia, että kukkapenkkejä kitkiessä ja siitä ylös noustessa silmissä hieman pimenee ja vähän heitättää.
    Tämä ei liene vaarallista, kunhan ei kaadu kokonaan ja esim.lyö päätään.
    Ja toinenkin ajankohtainen asia, joka tässä sai vahvistuksen. Puhuttiin mieheni kanssa tänään tasapainosta. Hän ei koe sen itsellään heikentyneen, minä taas huomaan, että olen selvästi tullut kömpelömmäksi. Olemme kuitenkin saman ikäiset, 55+.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Minullakin oli taas huimausta, kun kylvin ja kykin kasvimaalla. Kyykystä ylösnoustessa huimaa. Sinullakin on tasapaino heikentynyt. Sama täällä. Eikä varmaan parane, vaikka kuinka kävelisi metsässä polkuja ja metsäautoteitä.

    VastaaPoista
  3. Lihaskunto on kyllä tosiaan yksi ihan avainasia tasapainon säilyttämisessä. Vanhemmiten lihasmassa yleensä pienenee ja varsinkin naisilla estrogeenitasojen madaltuessa korvautuu rasvalla - valitettavasti.

    Verenpaineesta puheenollen, syyllistyn itsekin usein siihen, että pinkaisen esim. sängystä ylös istumatta ensin rauhassa sen laidalle antaakseni keholle/päänupille aikaa tottua pystyasentoon. Fysioterapeuttini kanssa tuli muuten juuri keskusteltua tästä asiasta, ja hän totesi, että pitäisi itse asiassa ennen sitä istumaan nousuakin venytellä kuten eläimet usein tekevät herätessään. Yritän seuraavan kerran muistaa tämän :D

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Dzinni. Mielenkiintoinen nimimerkki sinulla. Eikös Dzinni ole islamin uskossa jokin henkiolento, vähän kuin enkeli?

    En tiennyt tuota, että vaihdevuosissa lihasmassa automaattisesti pienenee ja korvautuu rasvalla. Tämä on todella ikävää. Täällä sama, että nousen sängystä huippunopeasti, ja sitten huimaa. En osaa istua sängyn laidalla, saati venytellä. Ehkä huimaukseen on vain syytä tottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen joutunut opettelemaan sitä sängyn laidalla istumista, ja muutenkin tietoisesti pitäisi välttää turhan nopeita asentojen vaihtoja, mutta minkäs teet, kun olet vilkas ihminen niin fyysisesti kuin mentaalisesti.

      Dzinni-nimitys on muuten selitetty blogini oikeanpuoleisessa kolumnissa alhaalla :). En kyllä nyt enää muista, mistä se blogin nimeen päätyi - varmaankin Ahmed Ahne -sarjakuvista?

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!